Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect Școlar Multilateral Comenius, „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS”

În perioada 22 - 26 sept., cea de-a treia reuniune, la Oradea

Proiect Școlar Multilateral Comenius, „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS”

În perioada 22 - 26.09.2014, s-a desfășurat cea de-a treia reuniune din cadrul Proiectului Multilateral Comenius „INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS" la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea.

Alături de gazde, au luat parte reprezentanți din celelalte 5 școli implicate în proiect: Berufskolleg der Stadt Bottrop,  Germany; YBC - Young Business Creatives, Sweden; Obchodná akadémia, Nevädzová  3, Slovakia; Kirimli Fazilet Olcay Anadolu Lisesi, Istanbul, Turkey;  Zespó³ Sko³ Ponadgimnazjalnych, Technicum im. gen. Józefa Hallera, Poland.
Întâlnirea de proiect a fost dedicată, în principal, evaluării activităților desfășurate în primul an de derulare a proiectului și întocmirii calendarului pentru cel de-al doilea an. Activitățile din cadrul întâlnirii s-au desfășurat conform programului propus de echipa școlii gazdă și au fost considerate de către participanți, ca fiind relevante pentru obiectivele proiectului.
Programul s-a derulat pe parcursul celor 4 zile și a cuprins activități desfășurate în școală și în afara acesteia. Prima zi a început cu ceremonia de primire a participanților, realizată într-un cadru festiv, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor prin Serviciul „Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor", locație în cadrul căreia invitații au fost întâmpinați de  coordonatorul local al proiectului, dna prof. Camelia Pop, de directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", prof. ec. Simona Ardelean, și din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, de dl  inspector școlar pentru proiecte educaționale Florin Negruțiu. După  discursurile gazdelor, participanții au vizionat un film de prezentare a specificului istoric și cultural al orașului și județului Bihor, activitate integrată în obiectivele proiectului de cunoaștere a diferențelor interculturale, precum și un program artistic oferit cu drag de către un grup de tineri artiști din cadrul Ansamblului „Florile Bihorului" în cadrul căruia activează și elevi din școala noastră. Activitățile au continuat în cadrul școlii unde gazde au fost dl director, prof. dr. Ruben Filimon, iar din partea IȘJ Bihor ne-a onorat cu prezența dl inspector școlar general, prof. Nicolae Avram, care a salutat participanții la proiectul internațional organizat în școala noastră.  Astfel de experiențe reprezintă un foarte bun prilej de a ne cunoaște specificul istoric și cultural într-un cadru care ne dă posibilitatea de a întări relațiile de prietenie și colaborare.  Programul  a continuat cu vizitarea obiectivelor turistice din central istoric al Oradei: Turnul Primăriei, Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Greco-Catolică, Biserica cu Lună, Pasajul Vulturul Negru, Teatrul de Stat. Musafirii noștri au fost deosebit de impresionați de orașul nostru, mai cu seamă de bijuteriile arhitecturale.
În zilele următoare, activitățile au continuat cu  analiza și evaluarea rezultatelor obținute de către fiecare școală până în prezent, programarea  activităților și mobilităților profesorilor și elevilor în cadrul celui de-al doilea an de proiect.
Partenerii noștri au fost invitați apoi să viziteze Cetatea Oradea, prilej cu care dorim să-i mulțumim dlui Dumitru Noane, din cadrul Primăriei Municipiului Oradea - șef serviciu Administrația Cetății, Oradea, pentru sprijinul acordat. Vizita s-a încheiat cu un periplu în Þara Beiușului, cu vizitarea Peșterii Urșilor, obiectiv turistic care dă culoare oricărei activități la care participă echipe internaționale.
Participarea la această experiență internațională a fost benefică din punct de vedere profesional deoarece a permis cunoașterea și înțelegerea diversității culturale, sociale și lingvistice a partenerilor de proiect, dobândirea unor competențe și abilități personale și de comunicare, precum și lărgirea orizonturilor culturale.
Suntem deosebit de recunoscători și unii și alții, pentru că putem trăi întâmplări europene atât de frumoase...
Proiectul este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.
Această comunicare (diseminare) reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.
Informații și imagini mai multe despre proiect se pot vedea pe site, la adresa http://www.comeniusproject.eu.
prof. Camelia Pop, responsabil proiect
dir. adjunct, prof. ec. Simona Ardelean
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiect Școlar Multilateral Comenius, INTERCULTURAL COMPETENCE IN BUSINESS”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:06 Ora de vară a Europei de Est