Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Culture and Environment” în Letonia

Din Cîmpani în Letonia

„Culture and Environment” în Letonia

Șirul mobilităților din cadrul Proiectului școlar multilateral european Comenius „Culture and Environment” al Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa”, Cîmpani a continuat cu Letonia.

Astfel, profesoarele Denisa Lucuța (responsabil proiect), Elena Rengle (membru) și elevii Rafael Moldovan (clasa a VI-a), Ligia Boldor (clasa a VII-a) și Dorina Pașca (clasa a VIII-a) au participat în perioada 21-27 septembrie la cea de-a patra reuniune de proiect în țara baltică care numără puțin peste două milioane de locuitori și care are o capitală cu rezonanță împărătească, Riga, anume Letonia.
Școala din Ligatne, Ligatnes Novada Vidusskola, a găzduit cele șase instituții partenere din România, Turcia, Germania, Spania, Franța și Grecia, iar directoarea Kintija Blumentale ne-a vorbit despre sistemul educațional din Letonia. La împlinirea unui an de proiect, am rememorat activitățile și realizările prin intermediul materialelor PPT și al video-urilor. Mai târziu în zi, un spectacol artistic vioi la Centrul Cultural din Ligatne a desfătat ochii audienței.
Elevii, ca întotdeauna în cadrul acestui proiect finanțat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP, au fost găzduiți de familiile elevilor letoni. De asemenea, ei au activat în Clasa Europeană la ora de Artă unde au învățat o tehnică inedită de realizare a unui tablou din hârtie umedă.
Invitații au fost călăuziți într-o călătorie prin trei orașe cu valoare culturală și naturală inestimabilă: Ligatne, Riga și Cesis. Totodată, Parcul Natural Gauja a fost un cadru nemaipomenit pentru jocurile educaționale prin care copiii au descoperit plăcerea de a învăța despre mediul natural și au parcurs un traseu turistic care le-a făcut cunoștință cu natura, speciile de animale și păsări care viețuiesc în pădurile letone, cu diversitatea naturală și exemple de protecție a mediului. Învățăceii s-au plimbat cu bacul pe râul Gauja, au gătit plăcințele cu mere și carne în casa tradițională letonă și au realizat în cărbune desene despre proiectul Comenius în care sunt implicați.
Masa rotundă a prevăzut discuții legate de parcursul proiectului și de următoarea mobilitate care va avea loc în Spania în luna noiembrie.
Þara pădurilor, a verdelui crud și a lebedei, cum au numit-o copiii noștri, a lăsat amintiri de bucurie vie în sufletele lor și de dorința de reîntoarcere.
Denisa Lucuța
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Culture and Environment” în Letonia.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 23:30:14 Ora de vară a Europei de Est