Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Maria Haiduc - O viață de om dedicată cântecului românesc

Azi, 28 septembrie 2014, doamna Maria Haiduc împlinește 75 de ani

Maria Haiduc - O viață de om dedicată cântecului românesc

Azi, duminică, 28 septembrie 2014, doamna Maria Haiduc împlinește 75 de ani.
Arta cântului este o profesiune de credință pentru dânsa, după cum ea însăși mărturisește.

Este momentul, cu îngăduința dvs., să ne amintim câteva repere din viața acestei artiste care nu a făcut altceva decât să ne reprezinte cu cinste, pe noi, bihorenii, în toate ocaziile unei vieți profesionale exemplare.
Maria Haiduc a fost angajată timp de 25 de ani la Orchestra „Crișana" a Filarmonicii orădene, apoi zece ani la Oficiul Județean de Turism Bihor. În tot acest timp, Maria Haiduc a promovat folclorul autentic bihorean, dar și „parfumul" romanței și al cântecului de petrecere. Mai apoi, de 23 de ani, este membru al Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului", al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea. 
În 1972, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural" pentru păstrarea și promovarea muzicii românești.
La aniversarea de 40 de ani de activitate artistică (1955-1995), Inspectoratul pentru Cultură Bihor îi acordă „Diploma pentru merite deosebite în interpretarea și promovarea melosului bihorean".
În anul 2002, Ministerul Culturii, de data aceasta, îi acordă, pentru promovarea folclorului românesc, „Diploma de excelență" și „Trofeul folclorului românesc 2002". Tot în acest an, este decorată cu Crucea națională „Serviciul credincios", acordată de Președinția României.
Peste doi ani, în 2004, Președinția României îi conferă Ordinul „Meritul cultural" în grad de ofițer „Arta spectacolului", în semn de apreciere a activității și pentru dăruirea și talentul pus în slujba artei scenice.
Devine realizator de emisiuni folclorice în anul 1999, la TVS Oradea, azi DigiTV, unde, timp de cinci ani, oferă publicului emisiunea „Crișule, pe malul tău", continuată până în 2010, la televiziunea Național Beiuș.
În anul 2006, primește titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Oradea", iar în 2007, devine „Cetățean de onoare al comunei Cefa" (locul de naștere, Inand, al mamei sale).
A îndrumat multe generații de tineri talentați pe drumul afirmării și al păstrării melosului tradițional românesc.
A devenit, spune dânsa în glumă, și „brand bihorean", pentru că Federația Patronilor Bihor i-a oferit, în prima Gală a Brandurilor Bihorene, o frumoasă plachetă „Premiu de excelență"- 14 decembrie 2011.
Căsătorită, este mamă a doi copii (Marcel și Ioana) așezați „la casele lor".
A editat, prin Fundația Maria Haiduc, două cărți: „Cântecele mele" și „Cântecele noastre". 
De curând, în 24 iulie 2014, a participat la spectacolul de excepție ocazionat de 50 de ani de existență a Ansamblului „Nuntașii Bihorului"  al Casei de Cultură a Sindicatelor, ocazie cu care a fost premiată de conducerea Consiliului Județean Bihor și a Școlii de Arte „Francisc Hubic".
Maria Haiduc va participa, pe 1 octombrie, la Sala Palatului, alături de bihoreni și foarte mulți interpreți din țară, la prima ediție a spectacolului „In memoriam Marioara Murărescu", organizat de Televiziunea Română. Partea orchestrală va fi susținută de tânăra formație „Rapsodia Bihoreană", dirijor prof. Liviu Buțiu.
La zi aniversară, la împlinirea a 75 de ani, Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea îi urează doamnei MARIA HAIDUC multă sănătate și viață lungă în marea familie a cântecului românesc!
director,
Marius Crețu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:12 Ora de vară a Europei de Est