Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Caravana FreedomTour la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea

Miercuri,

Caravana FreedomTour la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea

Organizația de EliberarCaravana FreedomTour la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazule, împreună cu partenerii săi, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Bancpost, Avis și organizațiile ADPARE și MATTOO au dat startul caravanei FREEDOMTOUR.

Caravana a plecat din București pe 11 septembrie 2014 și se va opri în 16 orașe, parcurgând un total de aproximativ 2.500 de kilometri, pe parcursul a 896 de ore. Numărul de ore reprezintă numărul oficial de victime ale traficului de persoane înregistrate în 2013, în România, conform datelor furnizate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Turul se va încheia pe 18 octombrie, tot în București, cu prilejul Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane și a ștafetei Run4Freedom, organizate de Bancpost, cu aceeași ocazie.
În 24 septembrie, caravana a poposit la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea unde în sala de festivități a liceului s-au desfășurat mai multe activități cu scopul de a informa tinerii cu privire la traficul de persoane , formele acestuia și pericolul pe care îl reprezintă.
La dezbateri au participat pe lângă elevi și profesori din cadrul liceului și reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea,  comisarul-șef Gheorghe Ungur, inspector școlar pentru educație permanentă și activitate educativă formală și non formală, doamna prof. Daniela Duma.
FreedomTour e un semn de întrebare pus societății civile cu privire la una din cele mai grave infracțiuni și fenomene sociale ale secolului XXI, cât și o călătorie de descoperire a traficului de persoane la nivel național.
Uniunea Europeană a declarat că România este principala țară sursă pentru victime ale traficului de persoane din interiorul Uniunii. Cifrele naționale ne spun că se întâmplă peste tot în jurul nostru. Așa că vrem să vedem ce forme ia acest fenomen în țară, cât și reacția publică a noastră, a tuturor. Vrem să vorbim cu cei care fac ceva împotriva lui și vrem să împărtășim cu alții experiența lor.
Nu în ultimul rând, FreedomTour este călătoria unor tineri care își vor lua 37 de zile din viață pentru a călători în 16 orașe din România, pentru a vorbi despre traficul de persoane și pentru a-și forma o perspectivă ce merită împărtășită tuturor.
FreedomTour va conștientiza și împuternici societatea civilă și va oferi resurse, astfel încât aceasta să se implice în prevenirea traficului de persoane și a exploatării sexuale în propriile comunități.
Prin evenimente în fiecare oraș sunt vizați tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 26 de ani (persoanele cele mai vulnerabile traficului de persoane), împreună cu părinți, profesori, oameni de afaceri, lideri religioși și reprezentanți din presa locală, pentru a facilita o înțelegere mai profundă a fenomenului de trafic și a rolurilor pe care fiecare le poate avea în prevenirea acestuia.
FreedomTour îi încurajează pe oameni să se alăture luptei împotriva traficului de persoane, devenind un „Luptător pentru libertate". „Luptătorii pentru libertate" este un grup de oameni care primește un email lunar cuprinzând resurse informaționale și provocări de a desfășura acțiuni specifice pentru a ajuta la prevenire.
Aceștia promovează în 18 octombrie, Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane si încurajează oamenii să folosească 18octombrie.ro ca o platformă pe care pot găsi și găzdui evenimente într-un efort de a unifica această mișcare, după cum am aflat de la directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea, doamna prof. Simona Ardelean.
Călin Marian
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:16 Ora de vară a Europei de Est