Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

MAUROVLAHICA - RECVIEM PENTRU O ETNIE DISPĂRUTĂ

Documentar istoric de lungmetraj, sâmbătă,27 sept., la ora 14.35, la TVR

MAUROVLAHICA - RECVIEM PENTRU O ETNIE DISPĂRUTĂ

Toată lumea a aflat din cărțile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul în cetatea Biharea de lângă Oradea de azi, care în debutul secolului X a încercat zadarnic să reziste maghiarilor invadatori ai ducelui Arpad.

Dar câți dintre noi au cunoștință că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor în țara care poartă numele de Muntenegru? Și câți știu că în Evul Mediu a fost o țară pe nume România în Bosnia? Cei care au denumit-o așa au fost cândva prin sec. XII-XIII misterioșii valahi negri, descinși din nodul Dunării - după cum limpede le arată numele, care au întemeiat acolo propria lor principalitate și pe care grecii îi numeau mavrovlahi, sârbo-croați - morovlași, italieni și dispăruții dalmați - morlachi, iar turcii - kara-ulagh. În textele în limba latină ale variilor cancelarii medievale apar sub numele nigri latini. O echipă TVR purcede pe urmele lor din chiar miezul ruinelor ascunse ale castelului Bihor din Muntenegru, mergând în sus pe coasta Dalmației până aproape de Peninsula Istria, acolo unde mai viețuiesc încă puținii lor ultimi descendenți, aflând lucruri incredibile despre trecutul lor istoric. Un fascinant documentar istoric de Tudor Chirilă. Proiect realizat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Completare Tudor Chirilă
De peste un deceniu sunt obsedat de existența unui al doilea Bihor în Europa, altul decât cel pe care îl știm cu toții (în care de altfel m-am născut și am crescut) - azi împărțit între România și Ungaria. Sunt ani buni în care am căutat finanțare pentru un documentar istoric pe această temă. Finalmente, minunea s-a produs (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe) și am pornit cu echipa mea de filmare în căutarea celuilalt Bihor, azi împărțit între Muntenegru și Serbia. Dar scormonind prin cărțile de istorie, am avut revelația unei întregi etnii dispărute, vechi români goniți de invazii din țara lor în timpul Marilor Migrații care acum multe secole populau masiv Dalmația, partea apuseană a Peninsulei Balcanice, înspre Marea Adriatică. Așa că, pornind din ruinele castelului Bihor din Muntenegru, unde era reședința unei formațiuni statale medievale românești, le-am călcat pe urme și în luna octombrie 2013 am urcat metodic pe întreaga coastă dalmată, de la Sud înspre Nord. Sper ca rezultatul acestui periplu filmic de trei săptămâni care poartă titlul „Maurovlahica - Recviem pentru o etnie dispărută" să incite publicul telespectator. (T.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:18 Ora de vară a Europei de Est