Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Internațional de Teatru aduce în Oradea nu doar spectacole, ci și lansări de carte

Astăzi, la FITO

Festivalul Internațional de Teatru aduce în Oradea nu doar spectacole, ci și lansări de carte

DETALII DESPRE FITO 2014 PE: http://fundatiafito.ro/fito2014/

Festivalul Internațional de Teatru aduce în Oradea nu doar spectacole, ci și lansări de carte. Astăzi, 24 septembrie, în foaierul teatrului va fi lansat volumul Scrieri teatrale, Capriciu bizantin. Cartea îi aparține lui Zeno Fodor, premiat de Uniter în acest an pentru întreaga activitate dedicată criticii și istoriei teatrale.
O oră mai târziu, la Sala Mare, studenții Universității Sibiu prezintă Culorile muzicii, un spectacol construit ca o poezie urbană, despre micile tragedii ale vieții.
La ora 17, la Sala Studio, în cadrul concursului de teatru scurt, actorii din Timișoara prezintă În afara jocului, o poveste în care viața arată ca un meci de fotbal, un spectacol în regia lui Ion Ardelean Ieremia.
De la ora 19.00, comunismul și urâțenia lui se mută la Moara Răsărit. Trupa Teatrului Lucian Blaga din Cluj-Napoca va evolua în Amalia respiră adânc.
La ora 19.00, în Sala Mare, FITO prezintă System Failure, un spectacol venit din Belgia, care ne propune să vedem cum va fi lumea teatrului în viitor. Spectacolul se anunță unic și inedit pentru spectatori, care vor avea parte de o experiență extrem de interesantă.
Tot la ora 19.00, în cadrul secțiunii Școli de teatru, Universitatea de Arte din Iași le aduce orădenilor spectacolul Beckmann, al cărui protagonist, după o mie de zile și de nopți petrecute în frig, se întoarce acasă.
Două ore mai târziu, Teatrul Galați vine la Oradea cu Trei nopți cu Madox, în regia lui Danu Dinulescu, spectacol invitat anul acesta la Festivalul de Teatru de la Avignon.
Tot la ora 21.00, Familia Tot va fi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Un spectacol al Teatrului din Craiova, care dezvăluie o poveste dureroasă, a dramelor pe care le naște războiul. Valer Dellakeza, interpretul lui Tot, a obținut premiul Uniter 2014 pentru cel mai bun actor în rol secundar.
Al treilea spectacol de la ora 21.00 și care și încheie ziua este O noapte cu Edith Piaf, o producție a Asociației Macaia. Spectacolul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest din Cluj.
Așadar, programul zilei de astăzi
Miercuri, 24 septembrie
•          12.00 – Lansare de carte – Zeno Fodor (Zeno Fodor – 80, Scrieri teatrale, Capriciu bizantin) – Foaier Loji
•          13.00 – CULORILE MUZICII, adaptare după Laurant van Weter, regia artistică Veronica și Cătălin Pătru – Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu – Sala Mare (ȘCOLI DE TEATRU)
•          17.00 – ÎN AFARA JOCULUI, de Sergi Belbel, regia artistică Ion-Ardeal Ieremia – Teatrul Național Timișoara – Sala Studio (CONCURS TEATRU SCURT)
•          19.00 – AMALIA RESPIRĂ ADÂNC, de Alina Nelega, regia artistică Tudor Lucanu – Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – Moara Răsărit (CONCURS TEATRU SCURT)
•          19.00 – SYSTEM FAILURE, un concept de Louse Baduel și Leslie Mannès, o producție Asbl Hirschkuh și Les Brigittines, Belgia – Sala Mare (INVITAT)
•          19.00 – BECKMANN, adaptare după Wolfgang Borhcert, regia artistică Monica Bordeianu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași – Sala Studio Arcadia (ȘCOLI DE TEATRU)
•          21.00 – TREI NOPȚI CU MADOX, de Matei Vișniec, regia artistică Radu Dinulescu – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați – Sala Arcadia (CONCURS TEATRU SCURT)
•          21.00 – FAMILIA TÓT, de Örkény István, regia artistică Bocsárdi László – Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova – Casa de Cultură a Sindicatelor (INVITAT)
•          21.00 – O NOAPTE CU EDITH PIAF!, de Jean Cocteau, regia artistică Iulian Gliță – Asociația Culturală Macaia, București – Hanul cu Noroc (FRINGE)
Bilete pentru spectacolele FITO 2014 se găsesc la agenția teatrului deschisă de luni până vineri între 10.00- 19.00 și sâmbătă și duminică între orele 10.00- 13.00 sau cu o oră înaintea spectacolelor. Acestea mai pot fi procurate și online, de pe www.biletmaster.ro
Detalii despre spectacole, distribuțiile și orice alte informații despre FITO 2014 găsiți pe: http://fundatiafito.ro/fito2014/
Mirona Olteanu

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:18:37 Ora de vară a Europei de Est