Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul Internațional de Teatru aduce în Oradea nu doar spectacole, ci și lansări de carte

Astăzi, la FITO

Festivalul Internațional de Teatru aduce în Oradea nu doar spectacole, ci și lansări de carte

DETALII DESPRE FITO 2014 PE: http://fundatiafito.ro/fito2014/

Festivalul Internațional de Teatru aduce în Oradea nu doar spectacole, ci și lansări de carte. Astăzi, 24 septembrie, în foaierul teatrului va fi lansat volumul Scrieri teatrale, Capriciu bizantin. Cartea îi aparține lui Zeno Fodor, premiat de Uniter în acest an pentru întreaga activitate dedicată criticii și istoriei teatrale.
O oră mai târziu, la Sala Mare, studenții Universității Sibiu prezintă Culorile muzicii, un spectacol construit ca o poezie urbană, despre micile tragedii ale vieții.
La ora 17, la Sala Studio, în cadrul concursului de teatru scurt, actorii din Timișoara prezintă În afara jocului, o poveste în care viața arată ca un meci de fotbal, un spectacol în regia lui Ion Ardelean Ieremia.
De la ora 19.00, comunismul și urâțenia lui se mută la Moara Răsărit. Trupa Teatrului Lucian Blaga din Cluj-Napoca va evolua în Amalia respiră adânc.
La ora 19.00, în Sala Mare, FITO prezintă System Failure, un spectacol venit din Belgia, care ne propune să vedem cum va fi lumea teatrului în viitor. Spectacolul se anunță unic și inedit pentru spectatori, care vor avea parte de o experiență extrem de interesantă.
Tot la ora 19.00, în cadrul secțiunii Școli de teatru, Universitatea de Arte din Iași le aduce orădenilor spectacolul Beckmann, al cărui protagonist, după o mie de zile și de nopți petrecute în frig, se întoarce acasă.
Două ore mai târziu, Teatrul Galați vine la Oradea cu Trei nopți cu Madox, în regia lui Danu Dinulescu, spectacol invitat anul acesta la Festivalul de Teatru de la Avignon.
Tot la ora 21.00, Familia Tot va fi pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Un spectacol al Teatrului din Craiova, care dezvăluie o poveste dureroasă, a dramelor pe care le naște războiul. Valer Dellakeza, interpretul lui Tot, a obținut premiul Uniter 2014 pentru cel mai bun actor în rol secundar.
Al treilea spectacol de la ora 21.00 și care și încheie ziua este O noapte cu Edith Piaf, o producție a Asociației Macaia. Spectacolul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internațional de Teatru Experimental Man.In.Fest din Cluj.
Așadar, programul zilei de astăzi
Miercuri, 24 septembrie
•          12.00 – Lansare de carte – Zeno Fodor (Zeno Fodor – 80, Scrieri teatrale, Capriciu bizantin) – Foaier Loji
•          13.00 – CULORILE MUZICII, adaptare după Laurant van Weter, regia artistică Veronica și Cătălin Pătru – Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu – Sala Mare (ȘCOLI DE TEATRU)
•          17.00 – ÎN AFARA JOCULUI, de Sergi Belbel, regia artistică Ion-Ardeal Ieremia – Teatrul Național Timișoara – Sala Studio (CONCURS TEATRU SCURT)
•          19.00 – AMALIA RESPIRĂ ADÂNC, de Alina Nelega, regia artistică Tudor Lucanu – Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca – Moara Răsărit (CONCURS TEATRU SCURT)
•          19.00 – SYSTEM FAILURE, un concept de Louse Baduel și Leslie Mannès, o producție Asbl Hirschkuh și Les Brigittines, Belgia – Sala Mare (INVITAT)
•          19.00 – BECKMANN, adaptare după Wolfgang Borhcert, regia artistică Monica Bordeianu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași – Sala Studio Arcadia (ȘCOLI DE TEATRU)
•          21.00 – TREI NOPȚI CU MADOX, de Matei Vișniec, regia artistică Radu Dinulescu – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați – Sala Arcadia (CONCURS TEATRU SCURT)
•          21.00 – FAMILIA TÓT, de Örkény István, regia artistică Bocsárdi László – Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova – Casa de Cultură a Sindicatelor (INVITAT)
•          21.00 – O NOAPTE CU EDITH PIAF!, de Jean Cocteau, regia artistică Iulian Gliță – Asociația Culturală Macaia, București – Hanul cu Noroc (FRINGE)
Bilete pentru spectacolele FITO 2014 se găsesc la agenția teatrului deschisă de luni până vineri între 10.00- 19.00 și sâmbătă și duminică între orele 10.00- 13.00 sau cu o oră înaintea spectacolelor. Acestea mai pot fi procurate și online, de pe www.biletmaster.ro
Detalii despre spectacole, distribuțiile și orice alte informații despre FITO 2014 găsiți pe: http://fundatiafito.ro/fito2014/
Mirona Olteanu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:14 Ora standard a Europei de Est