Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Roots Revival Romania – Colors of Maria

Turneu național în 10 orașe

Roots Revival Romania – Colors of Maria

Culturi diferite. Interpretări inovatoare. Aceeași splendoare a Mariei Tănase.

Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în 10 orașe. Proiectul muzical reunește artiști din 7 țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase. Pe scena Roots Revival, folclorul românesc devine unul universal, iar cântecul Mariei o limbă pe care o putem înțelege cu toții. Sunetul pur.
Incursiunea Roots Revival aduce împreună improvizația de jazz, temele folclorice din țările de origine ale muzicienilor și compoziții originale. Totul într-o călătorie dus-întors între Est și Vest. Instrumentele lor tradiționale – ney, duduk sau oud – trasează tușe puternice în culori de pe alte continente, iar vocile Monicăi Mădaș și Mariei Casandra Hăuși semnează un peisaj românesc nemaivăzut.
Creatorul proiectului muzical, artistul iranian Mehdi Aminian, spune că România are o identitate unică a muzicii.
„Sper ca românii să poată vedea prin ochii mei ce bogăție au aici. Uneori, un străin poate aborda lucrurile mai proaspăt. Și poate câteodată, ai nevoie să vezi cum altcineva apreciază ce ai, ca să poți vedea altfel lucrurile tale minunate”.
Roots Revival Romania  este un proiect multicultural susținut de Sensiblu și care a ajuns acum la a doua ediție. Primul episod a fost dedicat muzicii din Maramureș și finalizat cu înregistrarea unui prim disc: Chapter One: Maramureș.
Prezentul turneu promovează cel de-al doilea disc - Colors of Maria, înregistrat live la Sala Radio în primăvara acestui an. 
Pe scena Roots Revival Romania vor urca: Mehdi Aminian (IRAN) – Ney; Mehmet Polat (TURCIA) – Oud; Leila Renault (FRANȚA) – Bas; Emmanuel Hohvannisyan (ARMENIA) – Duduk; Hristina Beleva (BULGARIA) – Gadulka; Monica Mădaș (ROMÂNIA) – Voce; Maria Casandra Hauși (ROMÂNIA) – Voce; Aleix Tobias Sabater (SPANIA) – Percuție.
Programul turneului
Craiova: 23 septembrie - Teatrul Marin Sorescu
Timișoara: 25 septembrie - Teatrul Național
Oradea: 26 septembrie - Casa  de Cultură a Sindicatelor
Cluj-Napoca: 28 septembrie - Filarmonica Transilvania
Sibiu: 29 septembrie - Casa Sindicatelor
Brașov: 1 octombrie - Centrul Reduta
Iași: 3 octombrie - Teatrul Luceafărul
Galați: 4 octombrie - Casa Studenților
Constanța: 6 octombrie - Casa Sindicatelor
București: 11  octombrie - Sala Radio
București: 12 octombrie - Sala Radio
Biletele
Biletele pentru turneul Colors of Maria  pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești și Humanitas) și online pe 
www.eventim.ro
Biletele au prețuri cuprinse între  40 și 60 de lei în țară și între 40 și 80 de lei în  București, în funcție de categorii.
Un eveniment organizat de Twin Arts cu sprijinul Sensiblu.
Mai multe detalii despre turneu și cd  pe www.roots-revival.com, www.twinarts.ro și pe pagina de facebook Roots Revival Romania.
Roots Revival Romania este un proiect multicultural susținut de Sensiblu și care a ajuns acum la a doua ediție.
Proiectul muzical reunește artiști din 7 țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase. Pe scena Roots Revival, folclorul românesc devine unul universal, iar cântecul Mariei o limbă pe care o putem înțelege cu toții. Sunetul pur.
Marius Crețu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:07 Ora de vară a Europei de Est