Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Cenușa timpului” și „Leonce și Lena”

Festivalul Internațional de Teatru Oradea

„Cenușa timpului” și „Leonce și Lena”

Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014 vă recomandă: „Cenușa timpului" și „Leonce și Lena", două spectacole care nu pot fi ratate în cadrul FITO 2014!

Dar nu numai: cele două spectacole mai sus menționate sunt cele care deschid, respectiv închid Festivalul de Teatru Scurt din acest an. În intervalul 21-28 septembrie, centrul orașului va fi locul unde se vor desfășura multe alte spectacole variate: parada costumelor, spectacol de folclor, teatru, foc de artificii și altele, toate pentru orădeni.
Primul dintre spectacole, Cenușa timpului, este programat marți 23 septembrie, în Piața Ferdinand, de la ora 21.00. Spectacolul este realizat de unul dintre cei mai cunoscuți artiști, Florin Grigoraș, liderul formației RIFF. Mai mult, vizionarea este gratuită!
Descriere Cenușa timpului
Un spectacol de balet, cu muzică rock interpretată de RIFF, împărțit în 17 schițe, ilustrat cu secvențe video și jocuri de lumini. O inițiativă unică în România în care un rocker propune un spectacol modern folosindu-se de elemente din mai multe domenii artistice. Regizorul este Florin Grigoraș, liderul formației RIFF de la Sibiu. S-a colaborat cu Teatrul de balet Sibiu.
Piesa de teatru, piesa de balet sau opera rock - că în funcție de preferințe, fiecare spectator poate să descrie acest spectacol în mai multe feluri, fără să greșească - este împărțită în 17 acte, 17 momente muzicale, acompaniate de dans și film. Se pune în scenă viața unui om, de la naștere și până la trecerea în neființă (momentul decesului fiind ilustrat la modul subtil, prin momentul coregrafic al unui grup de tineri (care fac parte din noua generație) care trec peste... cenușa timpului. O parte din piese fac parte din repertoriul bogat al formației RIFF și sunt deja familiare publicului cunoscător.
http://fundatiafito.ro/fito2014/cenusa-timpului/
Spectacolul-concert „Leonce și Lena"
Cel de-al doilea spectacol este unul foarte apreciat și se bucură de un succes deosebit în rândul publicului, este vorba despre spectacolul-concert Leonce și Lena, un spectacol în regia lui Mihai Măniuțiu, cu muzica originală a Adei Milea. Leonce și Lena va închide Festivalul de Teatru Scurt în 28 septembrie, la ora 21.00, tot în Piața Ferdinand. Cine vrea să se bucure de Richard Balint și de chitara lui, acompaniat de actorii Trupei Iosif Vulcan, trebuie doar să vină în fața teatrului sâmbăta viitoare.
Descriere Leonce și Lena
Textul lui Georg Büchner, LEONCE ȘI LENA, spune povestea a doi prinți, prințul Leonce din Regatul Popo și prințesa Lena din Regatul Pipi. Căsătoria aranjată dintre cei doi urmează să aibă loc, iar ambii decid în mod separat să scape de acest aranjament. Totuși, nu reușesc să fugă unul de celălalt, întâlnindu-se întâmplător fără să se recunoască și îndrăgostindu-se. Cei doi decid să le joace o farsă părinților și se întorc în Regatul Popo  pentru a se căsători. Costumați în ei  înșiși, realizează că, de fapt, soarta le-a luat-o înainte și că au îndeplinit chiar dorința părinților lor.
Această poveste complexă despre putere și obediență, iubire și politică, pusă în scenă de Teatrul Regina Maria, marchează 200 de ani de la nașterea autorului, Georg Büchner. Este un spectacol muzical cu melodii interpretate live de către o mini-orchestră; toate personajele din Regatele Popo, respectiv Pipi cântă și dansează pe ritmurile muzicii originale, rodul talentatei artiste Ada Milea; echipa de creație a spectacolului este una de excepție: regia și scenariul poartă semnătura lui Mihai Măniuțiu, coregrafia este realizată de Vava Ștefănescu iar de decoruri și costume s-a ocupat Adrian Damian.
http://fundatiafito.ro/fito2014/leonce-si-lena/
Iar apoi, după spectacolul-concert, Teatrul Regina Maria încheie festivalul cu un alt spectacol, de această dată de artificii. Jocul de artificii va avea loc la ora 22.30.
În întreaga săptămână însă, în centrul Oradei - în Piața Ferdinand și pe strada Republicii -  vor avea loc spectacole deosebite, cu invitați speciali din întreaga țară. Singurele spectacole la care locurile sunt limitate sunt Zic Zac și În inima nopții - Episodul Hamlet. Pentru acestea, biletele pot fi procurate de la agenția teatrului sau de pe www.biletmaster.ro
Detalii despre toate spectacolele în aer liber găsiți în atașament. Despre tot ceea ce înseamnă FITO 2014, aveți la dispoziție site-ul http://fundatiafito.ro/fito2014.
Mirona Olteanu, responsabil PR
Ioana Ștef, secretar literar și coordonator social media

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:29 Ora standard a Europei de Est