Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cenușa timpului” și „Leonce și Lena”

Festivalul Internațional de Teatru Oradea

„Cenușa timpului” și „Leonce și Lena”

Festivalul Internațional de Teatru Oradea 2014 vă recomandă: „Cenușa timpului" și „Leonce și Lena", două spectacole care nu pot fi ratate în cadrul FITO 2014!

Dar nu numai: cele două spectacole mai sus menționate sunt cele care deschid, respectiv închid Festivalul de Teatru Scurt din acest an. În intervalul 21-28 septembrie, centrul orașului va fi locul unde se vor desfășura multe alte spectacole variate: parada costumelor, spectacol de folclor, teatru, foc de artificii și altele, toate pentru orădeni.
Primul dintre spectacole, Cenușa timpului, este programat marți 23 septembrie, în Piața Ferdinand, de la ora 21.00. Spectacolul este realizat de unul dintre cei mai cunoscuți artiști, Florin Grigoraș, liderul formației RIFF. Mai mult, vizionarea este gratuită!
Descriere Cenușa timpului
Un spectacol de balet, cu muzică rock interpretată de RIFF, împărțit în 17 schițe, ilustrat cu secvențe video și jocuri de lumini. O inițiativă unică în România în care un rocker propune un spectacol modern folosindu-se de elemente din mai multe domenii artistice. Regizorul este Florin Grigoraș, liderul formației RIFF de la Sibiu. S-a colaborat cu Teatrul de balet Sibiu.
Piesa de teatru, piesa de balet sau opera rock - că în funcție de preferințe, fiecare spectator poate să descrie acest spectacol în mai multe feluri, fără să greșească - este împărțită în 17 acte, 17 momente muzicale, acompaniate de dans și film. Se pune în scenă viața unui om, de la naștere și până la trecerea în neființă (momentul decesului fiind ilustrat la modul subtil, prin momentul coregrafic al unui grup de tineri (care fac parte din noua generație) care trec peste... cenușa timpului. O parte din piese fac parte din repertoriul bogat al formației RIFF și sunt deja familiare publicului cunoscător.
http://fundatiafito.ro/fito2014/cenusa-timpului/
Spectacolul-concert „Leonce și Lena"
Cel de-al doilea spectacol este unul foarte apreciat și se bucură de un succes deosebit în rândul publicului, este vorba despre spectacolul-concert Leonce și Lena, un spectacol în regia lui Mihai Măniuțiu, cu muzica originală a Adei Milea. Leonce și Lena va închide Festivalul de Teatru Scurt în 28 septembrie, la ora 21.00, tot în Piața Ferdinand. Cine vrea să se bucure de Richard Balint și de chitara lui, acompaniat de actorii Trupei Iosif Vulcan, trebuie doar să vină în fața teatrului sâmbăta viitoare.
Descriere Leonce și Lena
Textul lui Georg Büchner, LEONCE ȘI LENA, spune povestea a doi prinți, prințul Leonce din Regatul Popo și prințesa Lena din Regatul Pipi. Căsătoria aranjată dintre cei doi urmează să aibă loc, iar ambii decid în mod separat să scape de acest aranjament. Totuși, nu reușesc să fugă unul de celălalt, întâlnindu-se întâmplător fără să se recunoască și îndrăgostindu-se. Cei doi decid să le joace o farsă părinților și se întorc în Regatul Popo  pentru a se căsători. Costumați în ei  înșiși, realizează că, de fapt, soarta le-a luat-o înainte și că au îndeplinit chiar dorința părinților lor.
Această poveste complexă despre putere și obediență, iubire și politică, pusă în scenă de Teatrul Regina Maria, marchează 200 de ani de la nașterea autorului, Georg Büchner. Este un spectacol muzical cu melodii interpretate live de către o mini-orchestră; toate personajele din Regatele Popo, respectiv Pipi cântă și dansează pe ritmurile muzicii originale, rodul talentatei artiste Ada Milea; echipa de creație a spectacolului este una de excepție: regia și scenariul poartă semnătura lui Mihai Măniuțiu, coregrafia este realizată de Vava Ștefănescu iar de decoruri și costume s-a ocupat Adrian Damian.
http://fundatiafito.ro/fito2014/leonce-si-lena/
Iar apoi, după spectacolul-concert, Teatrul Regina Maria încheie festivalul cu un alt spectacol, de această dată de artificii. Jocul de artificii va avea loc la ora 22.30.
În întreaga săptămână însă, în centrul Oradei - în Piața Ferdinand și pe strada Republicii -  vor avea loc spectacole deosebite, cu invitați speciali din întreaga țară. Singurele spectacole la care locurile sunt limitate sunt Zic Zac și În inima nopții - Episodul Hamlet. Pentru acestea, biletele pot fi procurate de la agenția teatrului sau de pe www.biletmaster.ro
Detalii despre toate spectacolele în aer liber găsiți în atașament. Despre tot ceea ce înseamnă FITO 2014, aveți la dispoziție site-ul http://fundatiafito.ro/fito2014.
Mirona Olteanu, responsabil PR
Ioana Ștef, secretar literar și coordonator social media

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:18:37 Ora de vară a Europei de Est