Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”

Mihaela Dindelegan ºi-a lansat joi „bijuteriile literare”

„Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”

Ziua de joi, 18 septembrie 2014, a însemnat pentru Mihaela Maria Dindelegan o zi specialã, o sãrbãtoare, un test pe care l-a trecut cu brio în confruntarea cu publicul larg, beneficiarul direct al celor cinci volume de poezii pe care le-a lansat în „cetatea cãrþilor", la Biblioteca Judeþeanã „Gheorghe ªincai" din Oradea

Doamna director Ligia Miriºan, gazda bunã ºi distinsul om de culturã, a primit-o ca pe „patronul nostru spiritual", apreciindu-i poeziile drept „adevãrate mici bijuterii literare", iar „lansarea de astãzi (joi - n.n.) constituie nu numai un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune", a adãugat managerul bibliotecii.
Cea care avea sã se aplece asupra celor trei volume de poezii adresate copiilor, cu ochiul specialistului, cu mintea profesorului de românã ºi cu sufletul transfigurat al copilului care încearcã sã descifreze cât mai exact mesajului versurilor, a fost distinsul profesor de românã Diana Popa, actualmente profesor metodist la CCD Bihor. Analiza literarã pe text, consideraþiile ºi aprecierile domniei sale le-am publicat zilele acestea ºi pot fi citite pe ovidan.ro
Un suflet ales, o sensibilitate aparte ºi un neobosit truditor întru bine, frumos ºi adevãr este preºedintele onorific al Uniunii Femeilor din Bihor, doamna inginer Mioriþa Sãteanu, care a primit cu încântare darul dumnezeiesc oferit de Mihaela. „Mã bucur ºi subliniez satisfacþia mea pentru faptul cã existã oameni care au vocaþie, oameni înzestraþi cu harul în care Cel Înalt a plãmãdit un suflet plin de flacãra cugetãrilor adânci ºi a dragostei pentru tot ce o înconjoarã", a spus, printre altele, doamna Mioriþa Sãteanu, care ne-a ºi recitat o seamã de versuri pentru a-ºi susþine afirmaþiile.
Profesorul metodist ºi inspectorul ºcolar Felicia Ianþa ºi-a întemeiat afirmaþiile pe valoarea instructiv-educativã a versurilor, lecturându-le cu ochii ºi sufletul unui copil ºi analizându-le din perspectiva dascãlului ºi a metodistului. „Valoarea artisticã ºi educativã a textelor contribuie în mod deosebit la formarea ºi dezvoltarea personalitãþii copiilor. Uºor putem concluziona cã acest material („Din a vieþii înþelepciune" - trei volume) constituie un material valoros pentru copii, pentru pãrinþi, pentru bunici ºi pentru dascãli, deopotrivã", a apreciat doamna inspector ºcolar Felicia Ianþa.
„Am prilejul ºi privilegiul de a recomanda lectura unui florilegiu de poezie"
Cele douã volume de poezii adresate adulþilor („În ochii Infinitului" ºi „În rãsãritul altei vieþi") au fost „inventariate" de ochiul critic al poetului dr. Lucian Munteanu. „Metaforele însoþite de expresii meºteºugite de priceperea autoarei în ale condeiului nu se limiteazã doar la titluri. Ele vizeazã pe lângã luãrile de atitudine faþã de ceea ce se cheamã problematica socialã de care am vorbit la început ºi miezul trãirilor sentimentale. Acestea din urmã fiind cele care rãmân pe primul plan al impactului cu cititorii cãrora le sunt adresate. Al doilea volum nu diferã structural de primul, doar conþinutul versurilor se diversificã, curajul de a pune probleme ºi de a da soluþii. Am prilejul ºi privilegiul de a recomanda lectura unui florilegiu de poezie înmãnuncheat în cele douã cãrþi", a conchis dl Lucian Munteanu. Sensibilã, modestã ºi deosebit de sincerã, Mihaela a vibrat îndelung la cele spuse de „instanþa de judecatã", ºi a tresãrit de bucurie vãzând reacþia publicului atunci când actorul Rin Tripa a recitat, adresându-se în special copiilor (pentru cã alãturi de alþi copii, în amfiteatru au fost prezenþi elevi din douã clase primare, elevii dnei profesor Stela Tãutu, de la ªcoala Gimnazialã „Nicolae Bãlcescu" ºi elevii dnei profesor Ioana Chiºiu de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu"), iar la final ne-a mãrturisit: „ M-am oprit asupra experienþelor de viaþã ale noastre ºi ale celor mici, în special, ale necesitãþii sensibilizãrii copiilor faþã de tot ceea ce reprezintã viaþa, de la un strop de apã pe care am încercat sã-l personific în versurile mele pânã la pãrinþi, fraþi, bunici, cei care ne sunt mai aproape în viaþa de zi cu zi; necesitatea vieþii de a fi ascultatã, de a fi auzitã, de a fi perceputã la valoarea ei  adevãratã, dincolo de cuvinte, dincolo de strigãte, dincolo de ceea ce ºocheazã poate ochiul sau urechea în prima fazã", ne-a explicat autorul celor cinci volume de poezii, Mihaela-Maria Dindelegan.
În 11, 12 sau 13 noiembrie 2014, Mihaela a promis sã revinã în faþa marelui public cu trei volume de poveºti în versuri.
Mulþumirile domniei sale s-au îndreptat apoi spre Editura Duran's, spre colaboratorii sãi cei mai apropiaþi: artistul plastic Mãriuþa Jutea ºi graficianul gojdist Flaviu Chiºiu, spre organizatorii ºi gazdele evenimentului, spre toþi prietenii ºi admiratorii prezenþi joi la lansare, dar ºi spre cei doi mici artiºti-surprizã care au dat culoare evenimentului, surioarele Denisa ºi Lorena Ghib (de la ªcoala Gimnazialã Nr. 11 ºi Grãdiniþa Nr. 41).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (56 de poze), accesaþi Galeria foto: „Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:18:42 Ora standard a Europei de Est