Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”

Mihaela Dindelegan ºi-a lansat joi „bijuteriile literare”

„Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”

Ziua de joi, 18 septembrie 2014, a însemnat pentru Mihaela Maria Dindelegan o zi specialã, o sãrbãtoare, un test pe care l-a trecut cu brio în confruntarea cu publicul larg, beneficiarul direct al celor cinci volume de poezii pe care le-a lansat în „cetatea cãrþilor", la Biblioteca Judeþeanã „Gheorghe ªincai" din Oradea

Doamna director Ligia Miriºan, gazda bunã ºi distinsul om de culturã, a primit-o ca pe „patronul nostru spiritual", apreciindu-i poeziile drept „adevãrate mici bijuterii literare", iar „lansarea de astãzi (joi - n.n.) constituie nu numai un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune", a adãugat managerul bibliotecii.
Cea care avea sã se aplece asupra celor trei volume de poezii adresate copiilor, cu ochiul specialistului, cu mintea profesorului de românã ºi cu sufletul transfigurat al copilului care încearcã sã descifreze cât mai exact mesajului versurilor, a fost distinsul profesor de românã Diana Popa, actualmente profesor metodist la CCD Bihor. Analiza literarã pe text, consideraþiile ºi aprecierile domniei sale le-am publicat zilele acestea ºi pot fi citite pe ovidan.ro
Un suflet ales, o sensibilitate aparte ºi un neobosit truditor întru bine, frumos ºi adevãr este preºedintele onorific al Uniunii Femeilor din Bihor, doamna inginer Mioriþa Sãteanu, care a primit cu încântare darul dumnezeiesc oferit de Mihaela. „Mã bucur ºi subliniez satisfacþia mea pentru faptul cã existã oameni care au vocaþie, oameni înzestraþi cu harul în care Cel Înalt a plãmãdit un suflet plin de flacãra cugetãrilor adânci ºi a dragostei pentru tot ce o înconjoarã", a spus, printre altele, doamna Mioriþa Sãteanu, care ne-a ºi recitat o seamã de versuri pentru a-ºi susþine afirmaþiile.
Profesorul metodist ºi inspectorul ºcolar Felicia Ianþa ºi-a întemeiat afirmaþiile pe valoarea instructiv-educativã a versurilor, lecturându-le cu ochii ºi sufletul unui copil ºi analizându-le din perspectiva dascãlului ºi a metodistului. „Valoarea artisticã ºi educativã a textelor contribuie în mod deosebit la formarea ºi dezvoltarea personalitãþii copiilor. Uºor putem concluziona cã acest material („Din a vieþii înþelepciune" - trei volume) constituie un material valoros pentru copii, pentru pãrinþi, pentru bunici ºi pentru dascãli, deopotrivã", a apreciat doamna inspector ºcolar Felicia Ianþa.
„Am prilejul ºi privilegiul de a recomanda lectura unui florilegiu de poezie"
Cele douã volume de poezii adresate adulþilor („În ochii Infinitului" ºi „În rãsãritul altei vieþi") au fost „inventariate" de ochiul critic al poetului dr. Lucian Munteanu. „Metaforele însoþite de expresii meºteºugite de priceperea autoarei în ale condeiului nu se limiteazã doar la titluri. Ele vizeazã pe lângã luãrile de atitudine faþã de ceea ce se cheamã problematica socialã de care am vorbit la început ºi miezul trãirilor sentimentale. Acestea din urmã fiind cele care rãmân pe primul plan al impactului cu cititorii cãrora le sunt adresate. Al doilea volum nu diferã structural de primul, doar conþinutul versurilor se diversificã, curajul de a pune probleme ºi de a da soluþii. Am prilejul ºi privilegiul de a recomanda lectura unui florilegiu de poezie înmãnuncheat în cele douã cãrþi", a conchis dl Lucian Munteanu. Sensibilã, modestã ºi deosebit de sincerã, Mihaela a vibrat îndelung la cele spuse de „instanþa de judecatã", ºi a tresãrit de bucurie vãzând reacþia publicului atunci când actorul Rin Tripa a recitat, adresându-se în special copiilor (pentru cã alãturi de alþi copii, în amfiteatru au fost prezenþi elevi din douã clase primare, elevii dnei profesor Stela Tãutu, de la ªcoala Gimnazialã „Nicolae Bãlcescu" ºi elevii dnei profesor Ioana Chiºiu de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu"), iar la final ne-a mãrturisit: „ M-am oprit asupra experienþelor de viaþã ale noastre ºi ale celor mici, în special, ale necesitãþii sensibilizãrii copiilor faþã de tot ceea ce reprezintã viaþa, de la un strop de apã pe care am încercat sã-l personific în versurile mele pânã la pãrinþi, fraþi, bunici, cei care ne sunt mai aproape în viaþa de zi cu zi; necesitatea vieþii de a fi ascultatã, de a fi auzitã, de a fi perceputã la valoarea ei  adevãratã, dincolo de cuvinte, dincolo de strigãte, dincolo de ceea ce ºocheazã poate ochiul sau urechea în prima fazã", ne-a explicat autorul celor cinci volume de poezii, Mihaela-Maria Dindelegan.
În 11, 12 sau 13 noiembrie 2014, Mihaela a promis sã revinã în faþa marelui public cu trei volume de poveºti în versuri.
Mulþumirile domniei sale s-au îndreptat apoi spre Editura Duran's, spre colaboratorii sãi cei mai apropiaþi: artistul plastic Mãriuþa Jutea ºi graficianul gojdist Flaviu Chiºiu, spre organizatorii ºi gazdele evenimentului, spre toþi prietenii ºi admiratorii prezenþi joi la lansare, dar ºi spre cei doi mici artiºti-surprizã care au dat culoare evenimentului, surioarele Denisa ºi Lorena Ghib (de la ªcoala Gimnazialã Nr. 11 ºi Grãdiniþa Nr. 41).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (56 de poze), accesaþi Galeria foto: „Un îndemn spre lecturã, dar ºi spre înþelepciune”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:02 Ora de vară a Europei de Est