Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

O nouă călătorie în lumea științei la Noaptea Cercetătorilor 2014!

În 26 septembrie

O nouă călătorie în lumea științei la Noaptea Cercetătorilor 2014!

Pe 26 septembrie, Noaptea Cercetătorilor îi invită pe toți cei curioși la o călătorie în lumea fascinantă a științei.

Cercetători, ingineri, exploratori și inventatori îți dau întâlnire în campusurile universitare sau zonele centrale ale orașelor: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Suceava, Bacău, Arad, Sibiu, Piatra Neamț, Tulcea, Oradea și Târgu Jiu. Alături de ei vei lua parte la experimente inedite, conferințe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare. Programul pentru fiecare oraș poate fi consultat pe www.noapteacercetatorilor.eu.  
Călătoria în lumea științei  începe devreme, la ora 17.00, în toate orașele menționate. Drone, roboți, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, metale lichide, observații astronomice sau prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar și alte experimente inedite îi așteaptă pe vizitatori.
În unele locații există o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i bine dispună. Pentru cei mai mari, am pregătit dezbateri și conferințe pe teme de interes la ora actuală în cercetare. Pentru a nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia se recomandă rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp.
Organizatorii ediției din 2014 îi provoacă totodată pe curajoși să își testeze inovația și creativitatea în universul științific, prin participarea la cele două concursuri organizate înainte de eveniment:
Concursul de videoclipuri „Vreau să fiu cercetător", dedicat pasionaților de știință, indiferent de vârstă. Înscrierile se pot face până miercuri, 17 septembrie 2014, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maxim 2 minute concepția personală cu privire la activitatea de cercetare. Mai multe detalii aici.
Competiția de desene „Cercetătorii și laboratoarele lor" la care se poate înscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum și orice persoană pasionată de știință care însă nu desfășoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie 2014 inclusiv. Mai multe detalii aici.
Premiile se vor decerna în seara de 26 septembrie, când vor avea loc și o tombolă pentru participanți, precum și alte concursuri cu premii instant.
În fiecare oraș veți găsi și o zonă dedicată Uniunii Europene, unde sunt pregătite concursuri de cunoștințe generale, o tombolă cu premii și alte surprize.
Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări complementare propuse de două echipe organizatoare:
#Researchers4Humanity pe scurt #R4H propune o nouă abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresului umanității.
#doyouspeakscience reamintește faptul că știința unește oamenii dincolo de granițele lingvistice sau geografice și organizează activități pentru a dezvălui știința care ne înconjoară într-un limbaj pe înțelesul tuturor.
Despre Noaptea Cercetătorilor
Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 și a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de știință șansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului șansa de a descoperi universul științei și oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.
Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o mare varietate de activități științifice și educative.
Această ediție Noaptea Cercetătorilor este organizată în România, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale de către cele două echipe:
#Researchers4Humanity - Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport.
#doyouspeakscience - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea de Vest din Timișoara, Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei" și Institutul de Științe Spațiale, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.
În fiecare oraș, evenimentul este organizat în parteneriat cu jucători importanți din cercetare, precum Asociația Cygnus (Suceava), Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Universitatea Transilvania Brașov.
Pentru mai multe informații vizitați www.noapteacercetatorilor.eu și www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.
Pentru înscrierea la concursuri accesați http://noapteacercetatorilor.eu/concursuri/
Daniela Asaftei
 
Programul evenimentului de la Oradea
 


1700-1730
Deschiderea oficială
1700-2200
Primirea și înregistrarea participanților la Info Point și Stand UE
1730-2200
Prezentări interactive standuri
 
  • Prezentarea rezultatelor cercetării obținute în cadrul activităților științifice derulate la nivelul facultăților Universității din Oradea
 
  • Prezentarea activității relevante în domeniul cercetării și a proiectelor de cercetare a instituțiilor publice
o   Primăria Municipiului Oradea
o   - Inspectoratul Județean de Poliție Bihor
o   Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD)
o   Muzeul Þării Crișurilor Oradea
o   Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor
 
  • Prezentarea activității de cercetare a companiilor private
o   Transgex SA
o   SC Plexus
o   SC Connect Group
o   SC Decor Mania SRL
o   SC Gan Trading SRL
o   SAC Damir Com SRL
o   ICIA - Cluj Napoca
o   Incubatorul de afaceri - Brașov
  1800
Visiting Tour
 
o   Smart Building
o   Centrala electrică
o   Centrala fotovoltaică
o   Punctul termic și pompele de căldură
1900-2100
SCI FUN
o   Jocuri interactive
o   Ghicitori
o   Concursuri pe teme de cercetare
o   Astro Club Meridian Zero - telescop[în funcție de condițiile meteorologice]
  2130
Tombolă - Extragerea câștigătorilor
 
 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:17:18 Ora standard a Europei de Est