Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Zilele școlii” la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea

Joi și vineri (8 - 9 mai 2008)

„Zilele școlii” la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea

Pentru cei mai mulți elevi orădeni, ziua de 9 mai are o triplă semnificație (istorică): Ziua independenței de stat a României, Ziua victoriei coaliției Națiunilor unite împotriva Germaniei naziste și Ziua Europei. Pentru elevii Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Oradea, dacă e 9 mai, este Ziua liceului, marcată în și de ziua patronului spiritual, poetul Lucian Blaga, născut în comuna Lancrăm (județul Alba) în 9 mai 1895.

Expoziții, concursuri, vizite și excursii…
Anul acesta, manifestările dedicate “Zilei școlii” au început vineri (8 mai 2008) cu vernisajul celor două expoziții organizate de  prof. Otilia Filip și Nicoleta Maghiar.
Vineri, deschiderea festivă s-a întâmplat la statuia poetului, unde au fost depuse flori în semn de aleasă prețuire și recunoștință, și unde a fost lansat cel de-al 14 număr al revistei “Cântecul vârstelor”. Momentul festiv a fost onorat de prezența la manifestări a inspectorului școlar general adjunct Dorel Luca.
În intervalul de timp de la 8.30 la ora 11.00, au avut loc acțiuni educative, pe care le-am trecut în revistă împeună cu directorul adjunct al liceului, prof. Adriana Meșter. În cabinetul de engleză, s-a desfășurat concursul de eseuri și traduceri, a fost prezentată o piesă de teatru în limba engleză, precum și o inedită expoziție, intitulată “My school”, școala văzută de elevi prin machete în miniatură. Protagoniștii acțiunilor au fost elevi din clasele  X-XII, X C, a V-a A și B, a VI-a A și a VII-a A și B (îndrumați de prof. Mioara Praja, Sânziana Neșiu și Anita Tanc). În cabinetul de istorie, elevii din clasele a V-a, îndrumați de prof. Ionel Cacuci, au organizat o impresionantă și valoroasă expoziție de numismatică. Gimnaziști (din a VI-a și a VII-a) și liceeni (din a X-a) au participat la concursul interdisciplinar ”Noi în Europa” (coordonați de prof. Doina Sălăjan și Otilia Filip). Tradiționalul concurs dedicat patronului spiritual a reunit echipaje din clasele a XII-a, sub “bagheta” doamnelor profesoare Valeria Ban și Claudia Blaj. Membri ai cercului de lectură s-au întâlnit  sub “corola de minuni a lumii” –  sub semnul căreia stă în fapt întreaga operă lirică a lui Lucian Blaga. Activitatea de cerc a fost coordonată de prof. Sorina Duică. În cabinetul de matematică, în sala clasei a IV-a A, și în laboratoarele de biologie și chimie, prof. Adriana Luca și Călin Bacter, înv. Kulcsar Gyongyi, prof. Maria Reblean,  Maria Satmari și Zorica Neagotă au organizat concurs de matematică distractivă, concurs tematic “Ziua Europei”, medalion Einstein și o dezbatere, intitulată “Totul despre droguri”. Elevi din clasele a V-a B, a VI-a A, B și C s-au întrecut într-un concurs de cultură generală (coordonat de prof. Felicia Șchiop și Mihaela Șilinca). Înv. Adina Merce și Ioan Lascău și-au propus vizite la Grădina zoologică, respectiv Grădina botanică (din Cluj-Napoca). Elevii claselor a XI-a B și C au participat la o “lecție” de voluntariat (coordonată de prof. Mariana Man), iar cei din a IX-a D și a X-a A (îndrumați de prof. Zorica Neagotă) s-au întrecut în făcut prăjituri (și nu numai), în cadrul unui concurs gastronomic.
Domnul director, Ioan Hora, ne-a invitat în curtea interioară să vedem spectacolul trupei de majorete și meciul de fotbal.
Așadar, elevii și dascălii Liceului Teoretic “Lucian Blaga” și-au petrecut pe cinste până să înceapă tezele cu subiect unic, planificate de o minte luminată de la M.E.C.T., tocmai de 9 mai! (Ovidiu DAN)         
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Zilele școlii” la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:01 Ora de vară a Europei de Est