Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prioritate a polițiștilor bihoreni

Siguranța în școli,

Prioritate a polițiștilor bihoreni

Siguranța în instituțiile de învățământ din Județul Bihor este prioritate a polițiștilor bihoreni și în anul școlar 2014 - 2015.

Luni, 15 septembrie 2014, în contextul începerii noului an școlar, polițiștii bihoreni din structurile de prevenire, proximitate, ordine publică și poliție rutieră vor fi prezenți la festivitățile care vor marca acest eveniment în 247 de școli bihorene.
Polițiștii vor fi alături de elevi, părinți și cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliție - Școală, dar și pentru a adresa recomandări preventive tuturor celor implicați în activitatea școlară, siguranța copiilor reprezentând o prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni.
Totodată, pe întreg parcursul anului școlar, polițiștii bihoreni vor desfășura activități specifice, care să conducă la îmbunătățirea și menținerea climatului de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar pe raza Județului Bihor.
Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, traseele de deplasare a elevilor vor fi supravegheate în permanență de polițiștii bihoreni.
Pe parcursul întregului an școlar 2014 - 2015, polițiștii bihoreni vor continua colaborarea cu conducerea instituțiilor de învățământ pentru asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă acestora, pentru asigurarea respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, identificarea unor soluții eficiente de organizare a controlului accesului, cât și pentru asigurarea protecției electronice și mecanice a căilor de acces în aceste instituții.
Fiecare unitate de învățământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona școlilor și în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unități școlare dețin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii. O atenție deosebită va fi acordată unităților de învățământ din mediul rural.
Totodată, la fiecare instituție școlară din Județul Bihor, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor posta recomandări preventive, atât pentru prevenirea victimizării și a implicării elevilor în fapte antisociale, cât și pentru prevenirea victimizării acestora prin accidente rutiere.
Campanii preventive, jocuri și concursuri educaționale
În cursul anului școlar 2014 - 2015, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Bihor, vor dezvolta o serie de proiecte și campanii preventive, pe teme de actualitate, precum folosirea în siguranță a Internetului, prevenirea disparițiilor de copii, prevenirea agresivității și violenței în mediul școlar și prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere. Copiii vor fi implicați activ în numeroase concursuri educativ - preventive de eseuri, scenete, scenarii, expoziții de desene cu mesaj preventiv, marșuri tematice, standuri preventive organizate de copii, iar cei mai merituoși vor fi cooptați în rețeaua de voluntari a Poliției bihorene.
Pe parcursul întregului an școlar, polițiștii Compartimentului de Analiză și de Prevenire a Criminalității, de proximitate, polițiștii rutieri și de la posturile de poliție comunale bihorene se vor întâlni în mod constant cu reprezentanții instituțiilor școlare, dar și cu părinții și cu elevii. Totodată, polițiștii vor participa la ședințele comitetelor de părinți, la consiliile profesorale și la orele de dirigenție, în vederea prevenirii violenței în școli și a victimizării elevilor și cadrelor didactice.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni îi vor informa pe părinți sau reprezentanții legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu cei mici pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială. În discuțiile purtate cu familiile copiilor vor fi accentuate aspecte privind modalitățile de gestionare a conflictelor dintre copii, mecanismele de prevenire a comiterii de infracțiuni, instituții care oferă sprijin, suport copiilor aflați în situații de măsurile necesare pentru a evita victimizarea copiilor și consecințele legale și sociale în cazul săvârșirii de infracțiuni.
Patrule școlare și educație rutieră în școli
Pentru că siguranța copiilor constituie una dintre prioritățile polițiștilor rutieri bihoreni, aceștia se vor afla în apropierea școlilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.
În cursul anului școlar 2014 - 2015 vor fi reactivate patrulele școlare de circulație împreună cu reprezentanții instituțiilor școlare, pentru deplasarea în siguranță a elevilor în zona unităților de învățământ.
Împreună cu factorii decizionali din unitățile de învățământ se va stabili Calendarul de activități pe linie de educație rutieră ce vor fi desfășurate la clase, în comun cu cadrele didactice, în noul an școlar.
Polițiștii vor prezenta materiale de prevenire pe teme rutiere, care cuprind aspecte cazuistice privind accidente rutiere și recomandări specifice, pe categorii de vârstă.
Pentru siguranța elevilor, vor fi identificați toți deținătorii de autovehicule destinate transportului școlar. Aceștia vor fi instruiți cu privire la obligațiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare și a utilizării acestor mijloace strict conform destinației.
Stimați părinți,
Pentru a vă ține copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliția vă recomandă:
Comunicați cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înțeles, iar personalitatea lui respectată;
Fiți fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violența nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
Verificați de câți bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră și cum îi cheltuiește;
Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor și nu acceptați răspunsuri facile;
Sfătuiți-vă copilul să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute;
Educați copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute și nici să nu dea relații despre programul dumneavoastră de lucru;
Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră;
Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavoastră și de familiile lor;
Asigurați în familie un climat afectiv, de bună înțelegere;
Distribuiți copiilor sarcini clare în desfășurarea vieții de familie, care să le dezvolte simțul responsabilității și al utilității, fără a exagera însă;
Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
Alegeți comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinți;
Când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvernamentale, asociații de tineret), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.
Poliția bihoreană recomandă tinerilor
Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
Nu intrați în anturaje dubioase!
Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații.
Recomandări pentru a circula corect și în siguranță pe drumurile publice
Circulați numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
Nu vă angajați în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații;
Traversați numai pe trecerea de pietoni și numai la culoarea verde a semaforului electric;
În intersecțiile fără marcaje, traversați numai pe la colțul străzii și numai după ce v-ați asigurat atent că din ambele părți că nu se apropie niciun vehicul;
Așteptați sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
Nu vă jucați pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuințe! Folosiți pentru joacă numai locurile unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a școlii.  
Poliția bihoreană urează tuturor elevilor un an școlar plin de realizări!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:50 Ora de vară a Europei de Est