Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prioritate a polițiștilor bihoreni

Siguranța în școli,

Prioritate a polițiștilor bihoreni

Siguranța în instituțiile de învățământ din Județul Bihor este prioritate a polițiștilor bihoreni și în anul școlar 2014 - 2015.

Luni, 15 septembrie 2014, în contextul începerii noului an școlar, polițiștii bihoreni din structurile de prevenire, proximitate, ordine publică și poliție rutieră vor fi prezenți la festivitățile care vor marca acest eveniment în 247 de școli bihorene.
Polițiștii vor fi alături de elevi, părinți și cadre didactice, pentru a reconfirma parteneriatul Poliție - Școală, dar și pentru a adresa recomandări preventive tuturor celor implicați în activitatea școlară, siguranța copiilor reprezentând o prioritate permanentă a polițiștilor bihoreni.
Totodată, pe întreg parcursul anului școlar, polițiștii bihoreni vor desfășura activități specifice, care să conducă la îmbunătățirea și menținerea climatului de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar pe raza Județului Bihor.
Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, traseele de deplasare a elevilor vor fi supravegheate în permanență de polițiștii bihoreni.
Pe parcursul întregului an școlar 2014 - 2015, polițiștii bihoreni vor continua colaborarea cu conducerea instituțiilor de învățământ pentru asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă acestora, pentru asigurarea respectării prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, identificarea unor soluții eficiente de organizare a controlului accesului, cât și pentru asigurarea protecției electronice și mecanice a căilor de acces în aceste instituții.
Fiecare unitate de învățământ va fi inclusă în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției bihorene, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.
Echipajele de poliție vor fi prezente, zilnic, în zona intrărilor în școli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor. De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona școlilor și în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unități școlare dețin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii. O atenție deosebită va fi acordată unităților de învățământ din mediul rural.
Totodată, la fiecare instituție școlară din Județul Bihor, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor posta recomandări preventive, atât pentru prevenirea victimizării și a implicării elevilor în fapte antisociale, cât și pentru prevenirea victimizării acestora prin accidente rutiere.
Campanii preventive, jocuri și concursuri educaționale
În cursul anului școlar 2014 - 2015, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de reprezentanții Inspectoratului Școlar Bihor, vor dezvolta o serie de proiecte și campanii preventive, pe teme de actualitate, precum folosirea în siguranță a Internetului, prevenirea disparițiilor de copii, prevenirea agresivității și violenței în mediul școlar și prevenirea victimizării copiilor prin accidente rutiere. Copiii vor fi implicați activ în numeroase concursuri educativ - preventive de eseuri, scenete, scenarii, expoziții de desene cu mesaj preventiv, marșuri tematice, standuri preventive organizate de copii, iar cei mai merituoși vor fi cooptați în rețeaua de voluntari a Poliției bihorene.
Pe parcursul întregului an școlar, polițiștii Compartimentului de Analiză și de Prevenire a Criminalității, de proximitate, polițiștii rutieri și de la posturile de poliție comunale bihorene se vor întâlni în mod constant cu reprezentanții instituțiilor școlare, dar și cu părinții și cu elevii. Totodată, polițiștii vor participa la ședințele comitetelor de părinți, la consiliile profesorale și la orele de dirigenție, în vederea prevenirii violenței în școli și a victimizării elevilor și cadrelor didactice.
Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni îi vor informa pe părinți sau reprezentanții legali ai copiilor cu privire la principalele reguli pe care trebuie să le discute cu cei mici pentru a preveni victimizarea acestora sau implicarea lor în fapte de natură antisocială. În discuțiile purtate cu familiile copiilor vor fi accentuate aspecte privind modalitățile de gestionare a conflictelor dintre copii, mecanismele de prevenire a comiterii de infracțiuni, instituții care oferă sprijin, suport copiilor aflați în situații de măsurile necesare pentru a evita victimizarea copiilor și consecințele legale și sociale în cazul săvârșirii de infracțiuni.
Patrule școlare și educație rutieră în școli
Pentru că siguranța copiilor constituie una dintre prioritățile polițiștilor rutieri bihoreni, aceștia se vor afla în apropierea școlilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier la orele de maximă afluire a elevilor.
În cursul anului școlar 2014 - 2015 vor fi reactivate patrulele școlare de circulație împreună cu reprezentanții instituțiilor școlare, pentru deplasarea în siguranță a elevilor în zona unităților de învățământ.
Împreună cu factorii decizionali din unitățile de învățământ se va stabili Calendarul de activități pe linie de educație rutieră ce vor fi desfășurate la clase, în comun cu cadrele didactice, în noul an școlar.
Polițiștii vor prezenta materiale de prevenire pe teme rutiere, care cuprind aspecte cazuistice privind accidente rutiere și recomandări specifice, pe categorii de vârstă.
Pentru siguranța elevilor, vor fi identificați toți deținătorii de autovehicule destinate transportului școlar. Aceștia vor fi instruiți cu privire la obligațiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare și a utilizării acestor mijloace strict conform destinației.
Stimați părinți,
Pentru a vă ține copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliția vă recomandă:
Comunicați cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înțeles, iar personalitatea lui respectată;
Fiți fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violența nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
Verificați de câți bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră și cum îi cheltuiește;
Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența lor și nu acceptați răspunsuri facile;
Sfătuiți-vă copilul să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute;
Educați copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute și nici să nu dea relații despre programul dumneavoastră de lucru;
Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră;
Încercați să-i cunoașteți și să vă apropiați de prietenii copiilor dumneavoastră și de familiile lor;
Asigurați în familie un climat afectiv, de bună înțelegere;
Distribuiți copiilor sarcini clare în desfășurarea vieții de familie, care să le dezvolte simțul responsabilității și al utilității, fără a exagera însă;
Atunci când observați o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivați-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
Alegeți comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relația copil-părinți;
Când situația pare a scăpa de sub control, adresați-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliție, organizații neguvernamentale, asociații de tineret), care vă pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor.
Poliția bihoreană recomandă tinerilor
Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
Nu intrați în anturaje dubioase!
Evitați frecventarea locurilor și mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații.
Recomandări pentru a circula corect și în siguranță pe drumurile publice
Circulați numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
Nu vă angajați în traversarea căilor rutiere în fugă, prin fața sau prin spatele autovehiculelor staționate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în stații;
Traversați numai pe trecerea de pietoni și numai la culoarea verde a semaforului electric;
În intersecțiile fără marcaje, traversați numai pe la colțul străzii și numai după ce v-ați asigurat atent că din ambele părți că nu se apropie niciun vehicul;
Așteptați sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
Nu vă jucați pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuințe! Folosiți pentru joacă numai locurile unde nu circulă mașini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a școlii.  
Poliția bihoreană urează tuturor elevilor un an școlar plin de realizări!

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 07:39:49 Ora standard a Europei de Est