Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mesajul ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, cu ocazia începerii noului an școlar

Prima zi de școală

Mesajul ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, cu ocazia începerii noului an școlar

Pentru sistemul național de educație, prima filă din calendar este 15 septembrie, ziua în care, în mod tradițional, se aude clopoțelul în învățământul preuniversitar românesc.

Le urez tuturor elevilor „Bun venit la școală", le mulțumesc învățătorilor și profesorilor pentru tot ceea ce fac și îi asigur că o să fiu, ca și până acum, aproape de ei și de problemele cu care se confruntă. De asemenea, vreau să mulțumesc părinților pentru că sunt alături de școală. Nu în ultimul rând, mulțumesc autorităților locale care s-au îngrijit ca, la 15 septembrie, școlile să îi primească pe elevi în bune condiții. Această triadă, profesor-părinte-autoritate locală sau centrală, este cea care se ocupă, de fapt, pe diferite paliere, de educația copiilor de astăzi și a adulților de mâine.
Chiar dacă nu toate școlile din România dispun, în acest moment, de acele condiții materiale de care elevii unui stat european, la început de secol al XXI-lea, au nevoie, vă asigur că de dăruire și de competență din partea dascălilor nu ducem lipsă. Pentru cei mai mulți dintre profesori, școala reprezintă mediul de viață, locul unde și-au petrecut cea mai mare parte a timpului, mai întâi ca elevi, apoi de partea cealaltă a catedrei, unde au slujit cu devotament zeci de ani. Societatea datorează un respect profund dascălilor, deoarece pentru noi, ca adulți, cea mai valoroasă moștenire pe care o putem lăsa copiilor este instruirea și formarea - în familie și în școală.
 Profesorii pe care elevii nu îi uită niciodată sunt cei care îi ajută pe tineri să fie mai buni. Acei dascăli implicați în formarea continuă a elevilor, cei care își sacrifică serile și câte un sfârșit de săptămână, dezvoltând planul orei, și care nu predau doar lecția, ci o fac să ia viață în mintea copiilor. Și mai ales profesorii care văd potențialul elevilor lor, chiar și atunci când elevii înșiși nu își cunosc potențialul de dezvoltare intelectuală. Căci, oricât de mult am îmbunătăți sistemul și am perfecționa Legea Educației Naționale, performanța școlară se face în sala de clasă.
 Cred cu tărie că școala românească are nevoie de stabilitate și predictibilitate, dar, în același timp, are nevoie de modernitate, de adaptare la realitățile și nevoile societății contemporane. Ea trebuie să fie atractivă pentru elevi atât prin formă, cât și prin conținut. De asemenea, ea trebuie să ofere fiecărui tânăr acele cunoștințe, abilități și competențe necesare parcursului profesional pe care fiecare și-l alege.
În condițiile în care revoluțiile din tehnologia informației au demolat barierele dintre țări și au conectat oameni din toată lumea, economia actuală a ajuns să fie dominată de acele ramuri industriale care angajează o forță de muncă tot mai instruită și mai calificată. Prin urmare, de bunul mers al sistemului de învățământ ar trebui să fie interesată toată lumea, deoarece școala pregătește specialiștii de mâine din orice domeniu. Practic, succesul nostru ca națiune depinde de abilitatea de a educa tânăra generație, cel puțin la nivelul la care se practică în țările dezvoltate la care trebuie să ne raportăm.
Pentru a reuși în acest demers obligatoriu, trebuie să înțelegem că scopul școlii nu este acela ca, la finalul ciclului de învățare, să avem o ierarhie a elevilor de care să ne bucurăm, atunci când ștacheta este sus sau, dimpotrivă, să ne alarmăm, atunci când nivelul de pregătire coboară. Menirea școlii este aceea de a oferi tinerilor șanse egale în viață. În acest sens, performerii sistemului educațional trebuie stimulați și încurajați, dar, în același timp, cei aflați în dificultate, cei care se confruntă cu probleme materiale sau nu au un acces facil la școală, trebuie sprijiniți.
 Educația are un rol social major. Prin modul în care se raportează la elevii cu risc de abandon, la cei care provin din familii fără posibilități materiale sau din zone mai puțin dezvoltate economic, prin modul în care îi tratează pe elevii care nu reușesc să treacă din prima un examen, școala reglează de fapt raporturile sociale. Și toate aceste raporturi sociale au și implicații economice. Iată de ce trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și, fără a face rabat de la calitate, să oferim elevilor care încep, astăzi, școala cât mai multe șanse și oportunități de dezvoltare personală și profesională.
 România dorește să ofere șanse corecte în viață fiecărui cetățean. Însă, toți participanții la actul didactic - profesori, elevi și părinți - trebuie să fie conștienți de faptul că doar o educație solidă le conferă libertatea de a alege ce vor să facă în viață.
Trebuie să fim optimiști și să avem încredere în capacitățile noastre. Debutul anului școlar este întotdeauna un moment de emoție, de bucurie și de optimism. Avem însă suficiente motive să privim cu încredere spre viitor. În ultimii ani, în sistemul de educație au fost corectate o serie de erori comise în trecut, iar direcția în care mergem este cea corectă, atât din perspectiva finanțării, cât și a modernizării structurale.
 Le doresc elevilor mult succes, spor la învățătură și să asculte de profesori și de părinți! Acestora din urmă le adresez rugămintea să rămână aproape de școală, iar cadrelor didactice le urez putere de muncă și îi asigur de întreg sprijinul Ministerului, întrucât au privilegiul de a modela și pregăti copiii și tinerii României, cea mai de preț resursă a acestei țări!"
Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:34 Ora de vară a Europei de Est