Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel” a fost inaugurat corpul B de clădire

În prima zi de școală

La Liceul Teologic Baptist „Emanuel” a fost inaugurat corpul B de clădire

Luni, 15 septembrie 2014, înainte să înceapă festivitățile de deschidere a cursurilor în noul an școlar, la Liceul Teologic Baptist „Emanuel" a fost inaugurat corpul B de clădire.

La eveniment, alături de grupul de profesori și elevi, în frunte cu dl director Iosif Curta, au onorat: dl prefect Claudiu Pop, doamna deputat Florica Cherecheș și dl pastor Petru Vidu, ca reprezentant al Bisericii Baptiste „Emanuel".
„Prin mila și cu ajutorul lui Dumnezeu, dar și cu sprijinul unor părinți inimoși ai Bisericii Baptiste „Emanuel" și al Primăriei Oradea, am reușim să finalizăm lucrările de extindere a 10 săli de clasă din corpul B de clădire, și să finalizăm construirea holului de intrare pe spațiul exterior utilizat ca terasă. A fost o vară grea cu șantier de dimineața până seara, dar uitându-ne la rezultat, parcă uităm de povara apăsătoare. Cele 10 săli aveau un spațiu insuficient pentru numărul mare de elevi (în medie 30), fapt care a dus la găsirea unei soluții pentru oferirea unui spațiu generos elevilor noștri. Cu această ocazie, odată început șantierul, am luat decizia să renovăm complet aceste săli, înlocuind instalația electrică, pardoseala, instalația sanitară, ușile, am suplimentat numărul de luminătoare pentru fiecare sală, dar am și zugrăvit...
Ne bucurăm că după două luni și jumătate de muncă, a sosit ziua în care putem  inaugurăm aceste spații", a spus dl director Iosif Curta. 
Deschiderea festivă, în sala mare a Bisericii Baptiste „Emanuel"
În deschiderea festivității, dl director, prof. Iosif Curta, a adresat un cuvânt de bun venit, elevilor, profesorilor, părinților, precum și distinșilor invitați: dl prefect Claudiu Pop, doamna deputat Florica Cherecheș și dl pastor Petru Vidu.
În alocuțiunile rostite, dl prefect, dna deputat și dl pastor au adresat felicitări conducerii liceului, elevilor și profesorilor, dar și părinților elevilor pentru rezultatele constat bune obținute la olimpiade și concursuri școlare, dar și la examenul de bacalaureat, rezultate care situează liceul în fruntea unităților școlare de elită ale județului Bihor.  
Ca element de noutate, din acest an școlar, la „Emanuel", elevii vor purta uniforme.

Încrede-te în Domnul!
„Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înțelepciunea ta!
Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările" (Prov. 3:5-6)
„Suntem la un nou început de an școlar. Fiecare dintre cei implicați în procesul educațional avem propriile frământări și întrebări. Elevii, de asemenea, pășesc cu teamă sau curiozitate spre noi orizonturi. Ce ne va oferi acest an școlar, tuturor, vom descoperi împreună, încrezători în Dumnezeu.
Așa a trecut un sfert de veac de la deschiderea liceului, conduși de un Dumnezeu care a fost călăuza și stânca noastră și fără de care, asemeni omului lui Dumnezeu de altă dată, nu vrem să mergem mai departe.
Suntem gata să acceptăm că avem nevoie de călăuzire divină în toate „căile" noastre? Provocarea autorului în textul citat este, să o facem din toată inima, cu toată convingerea, știind că există Cineva care știe, cunoaște totul despre noi și poate aduce înfăptuire planurilor noastre, după voia Sa.
Provocările profesorului creștin din zilele noastre sunt de o complexitate imensă. În raport cu Dumnezeu, cât și cu semenii, fie aceștia elevi sau colegi, trebuie să acceptăm, că fiecare faptă sau vorbă implică un devotament profund față de valorile promovate de Hristos.
Înțeleptul Solomon, inspirat, insistă să ne amintească: „nu te bizui pe înțelepciunea ta". Asta e prea de tot, într-o lume în care oamenii au impresia că le știu pe toate. Cred că în aceasta constă paradigma, să recunoaștem și să acceptăm că numai cu ajutorului providențial al Lui Dumnezeu avem parte de reușită.
Urmează alți ani, în care trebuie să-i învățăm, așadar, pe elevii noștri poruncile Lui Dumnezeu, în cadrul fiecărui obiect de studiu..."
Am citat din cuvântul dlui director Iosif Curta.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Liceul Teologic Baptist „Emanuel” a fost inaugurat corpul B de clădire.  

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:05:36 Ora standard a Europei de Est