Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă…”

La Lic. „Don Orione

„Fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă…”

A devenit o tradiție la Liceul „Don Orione" din Oradea ca deschiderea festivă a cursurilor în noul an școlar să aibă loc în 14 septembrie, cu invitați de seamă și avându-i pe cei dragi alături.

Duminică, 14 septembrie, sala festivă a liceului a fost plină până la refuz, iar în prezidiu, alături de conducerea liceului, director Alexandru Stoica, manager Miheller Peter Martin și distinșii părinți Mihai Fechetă și Florian Gui, au onorat PS Sa episcop Virgil Bercea, prefectul județului, dl Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa și dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
Adresându-se cu sinceritate și căldură elevilor, Preasfinția Sa episcop Virgil Bercea a spus, printre altele: „Așa cum ați aflat la rugăciune, fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă. În sufletul vostru, învățătorii, profesorii vor scrie cu litere de aur, vă vor învăța lucruri minunate. Să fiți bravi și să-i ascultați!"
Dl prefect consideră Liceul „Don Orione" un liceu de referință în județul Bihor, care are acel altceva în modul de predare și interacționare, în sensul bun, iar dl viceprimar îl apreciază un exemplu de bune practici, cu un management performant. „Susținând acest liceu susțin performanța și excelența", a conchis dl viceprimar Ovidiu Mureșan. Președintele Consiliului Județean, dl Cornel Popa, s-a arătat mai emoționat ca niciodată. Domnia sa participa la eveniment în triplă ipostază: ca președinte al CJ Bihor, ca profesor și mai cu seamă ca bunic. Această din urmă calitate l-a mișcat cel mai tare, văzându-și nepoții școlari la acest liceu.
„Iubesc școala pentru că învață adevărul, binele și frumosul" 
În urma experienței fericite pe care a trăit-o în 10 mai în Piața Sfântu Petru din Vatican, când profesori, părinți educatori și elevi de la „Don Orione" s-au întâlnit cu Papa Francisc, distinsul și îndrăgitul părinte Mihai Fechetă a avut duminică o intervenție de suflet, „ca o sărbătoare pentru școala pe care o iubește", cum s-a exprimat Papa Francisc. Și părintele Mihai Fechetă a motivat de ce iubește școala (pentru că așa l-a învățat doamna învățătoare; pentru deschiderea care ți-o dă asupra realității; pentru că școala e un loc de întâlnire; pentru că școala învață adevărul, binele și frumosul). „Misiunea școlii e aceea de a dezvolta sensul adevărului, sensul binelui și sensul frumosului. Acest fapt se realizează printr-o cale bogată, făcută din multe „ingrediente". Iată de ce sunt multe materii/discipline! Deoarece creșterea este fructul a mai multor elemente care acționează împreună și stimulează inteligența, conștiința, afectivitatea, corpul...
Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne dea harul necesar pentru a iubi școala, și pentru a descoperi adevărul, frumosul și binele ce trebuie făcut", a spus părintele Mihai Fechetă.
Din sala festivă, „boboceii", însoțiți de părinți, s-au retras în sălile de clasă repartizate pentru a face cunoștință cu doamna învățătoare, cu sala de clasă, cu banca și cu toate surprizele care îi așteptau.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (83 de poze), accesați Galeria foto: „Fiecare dintre voi sunteți o carte deschisă…”

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:38:16 Ora standard a Europei de Est