Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale

În cadrul concursului Patrulei de Reciclare 2014!

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale ale Programului de Educație de mediu Patrula de Reciclare - ediția 2013-2014!

Asociația Română pentru Reciclare RoRec va premia prin câte un eco-party toți elevii și profesorii înscriși în cele 4 Patrule de Reciclare județene. Ei au reușit să îi convingă pe concetățenii lor să trimită la reciclare peste 50 g de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) de fiecare locuitor din județ, în perioada 15 noiembrie 2013 - 31 august 2014! Este o veste bună nu numai pentru câștigători, ci și pentru noi, toți românii. Înseamnă, în primul rând, că agenții și profesorii Patrulei sunt o forță reală a schimbării. În trei ani, au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de deșeuri electrice în România, comunicând importanța acestui gest familiilor, colegilor, prietenilor și vecinilor lor. Apoi, succesul celor patru județe înseamnă că noi, românii, suntem din ce în ce mai receptivi la apelul copiilor. Acesta este „premiul" suprem pe care îl câștigă, de fapt, toti bihorenii, covăsnenii, sibienii și vâlcenii: au câștigat lupta cu indiferența și cu inerția și au dovedit întregii țări că putem fi solidari, responsabili și generoși", a declarat Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.
Performanța Patrulelor județene nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Suporterilor - firmele, instituțiile și cetățenii care au predat la reciclare aparate electrice și electronice vechi sau stricate, în contul Patrulelor.
„Sperăm ca, în curând, comunitatea suporterilor să devină la fel de numeroasă ca cea a agenților și profesorilor Patrulei de Reciclare - cei mai harnici europeni la colectarea deșeurilor electrice. Dacă fiecare agent a reușit să contribuie la colectarea, în medie, a peste 10 kg de deșeuri electrice pe an, atunci fiecare dintre noi ar trebui să putem colecta cele 4 kg cerute de legea europeană", spune Alexandra Arnăutu.
Doar pe parcursul ediției 2013-2014, echipa națională a celor aproape 20.000 de participanți activi în program a convins mii de oameni să colecteze peste 360.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, datorită eforturilor lor, substanțe toxice conținute de aceste aparate nu vor mai ajunge să polueze mediul, pentru că sunt deja trimise spre reciclare, în instalații specializate. De asemenea, cantități importante de materii prime secundare - metal, sticlă, plastic, vor fi recuperate conform standardelor de mediu, evitându-se astfel risipa resurselor naturale.
Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea vor sărbători Ziua Patrulei de Reciclare prin câte un eveniment public, la care vor participa agenții, profesorii coordonatori și toți suporterii lor. În cele 4 județe câștigătoare, evenimentele vor avea loc în perioada 26 septembrie-12 octombrie. Programul va începe cu ateliere eco-educative și de creație, apoi vom parcurge împreună poveștile de succes ale patrulelor și ale suporterilor lor, iar petrecerea se va încheia cu un concert susținut de Los Hermanos Dinamita", a mai declarat coordonatorul proiectului.
 Ziua Patrulei de Reciclare este menită să celebreze succesul comunităților care s-au mobilizat exemplar și au arătat că le pasă de viitorul și de idealurile tinerilor lor.
***
Patrula de Reciclare, programul educativ al Asociației Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi pentru care responsabilitatea față de mediu reprezintă un element important de conduită. Agenții și profesorii lor coordonatori promovează neobosiți importanța colectării selective a DEEE în comunitățile lor prin activități de informare și proiecte creative.
Alexandra Arnăutu,
manager de proiect

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:04:32 Ora standard a Europei de Est