Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale

În cadrul concursului Patrulei de Reciclare 2014!

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale

Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea au câștigat premiile naționale ale Programului de Educație de mediu Patrula de Reciclare - ediția 2013-2014!

Asociația Română pentru Reciclare RoRec va premia prin câte un eco-party toți elevii și profesorii înscriși în cele 4 Patrule de Reciclare județene. Ei au reușit să îi convingă pe concetățenii lor să trimită la reciclare peste 50 g de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) de fiecare locuitor din județ, în perioada 15 noiembrie 2013 - 31 august 2014! Este o veste bună nu numai pentru câștigători, ci și pentru noi, toți românii. Înseamnă, în primul rând, că agenții și profesorii Patrulei sunt o forță reală a schimbării. În trei ani, au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de deșeuri electrice în România, comunicând importanța acestui gest familiilor, colegilor, prietenilor și vecinilor lor. Apoi, succesul celor patru județe înseamnă că noi, românii, suntem din ce în ce mai receptivi la apelul copiilor. Acesta este „premiul" suprem pe care îl câștigă, de fapt, toti bihorenii, covăsnenii, sibienii și vâlcenii: au câștigat lupta cu indiferența și cu inerția și au dovedit întregii țări că putem fi solidari, responsabili și generoși", a declarat Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.
Performanța Patrulelor județene nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Suporterilor - firmele, instituțiile și cetățenii care au predat la reciclare aparate electrice și electronice vechi sau stricate, în contul Patrulelor.
„Sperăm ca, în curând, comunitatea suporterilor să devină la fel de numeroasă ca cea a agenților și profesorilor Patrulei de Reciclare - cei mai harnici europeni la colectarea deșeurilor electrice. Dacă fiecare agent a reușit să contribuie la colectarea, în medie, a peste 10 kg de deșeuri electrice pe an, atunci fiecare dintre noi ar trebui să putem colecta cele 4 kg cerute de legea europeană", spune Alexandra Arnăutu.
Doar pe parcursul ediției 2013-2014, echipa națională a celor aproape 20.000 de participanți activi în program a convins mii de oameni să colecteze peste 360.000 kg de deșeuri electrice. Astfel, datorită eforturilor lor, substanțe toxice conținute de aceste aparate nu vor mai ajunge să polueze mediul, pentru că sunt deja trimise spre reciclare, în instalații specializate. De asemenea, cantități importante de materii prime secundare - metal, sticlă, plastic, vor fi recuperate conform standardelor de mediu, evitându-se astfel risipa resurselor naturale.
Județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea vor sărbători Ziua Patrulei de Reciclare prin câte un eveniment public, la care vor participa agenții, profesorii coordonatori și toți suporterii lor. În cele 4 județe câștigătoare, evenimentele vor avea loc în perioada 26 septembrie-12 octombrie. Programul va începe cu ateliere eco-educative și de creație, apoi vom parcurge împreună poveștile de succes ale patrulelor și ale suporterilor lor, iar petrecerea se va încheia cu un concert susținut de Los Hermanos Dinamita", a mai declarat coordonatorul proiectului.
 Ziua Patrulei de Reciclare este menită să celebreze succesul comunităților care s-au mobilizat exemplar și au arătat că le pasă de viitorul și de idealurile tinerilor lor.
***
Patrula de Reciclare, programul educativ al Asociației Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi pentru care responsabilitatea față de mediu reprezintă un element important de conduită. Agenții și profesorii lor coordonatori promovează neobosiți importanța colectării selective a DEEE în comunitățile lor prin activități de informare și proiecte creative.
Alexandra Arnăutu,
manager de proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:24 Ora de vară a Europei de Est