Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Învață să citești și citește pentru a învăța", a treia reuniune de proiect

Diseminare proiect Comenius

,,Învață să citești și citește pentru a învăța", a treia reuniune de proiect

În perioada 2-7 iunie 2014, a avut loc a treia reuniune înscrisă în programul proiectului multilateral Comenius LEARN TO READ AND READ TO LEARN (Învață să citești și citește pentru a învăța), cu nr. de referință COM-13-PM-873-BH-BG, printre partenerii căruia se numără Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea.

Reuniunea de lucru, organizată de echipa de proiect de la Nuova Direzione Didattica Vasto din Italia, a fost organizată în 3 iunie 2014 la sediul Editurii ,,Gulliver" din localitate, un mediu prielnic dezbaterii și schimbului de experiență privind provocarea lecturii în rândul tinerilor cititori. Discursurile de întâmpinare au fost rostite de actualul director al școlii, doamna Nicoletta Del Re, și de fostul director al aceleiași instituții de învățământ, domnul Rocco Di Scipio, care au subliniat semnificația denumirii și importanța noii direcții în didactica italiană. În continuare, reprezentanții școlilor din acest parteneriat au realizat analiza activităților prezentate în fiecare raport de progres. În consens cu bunele practici inițiate la întâlnirile anterioare, s-a discutat relevanța acestor activități în cadrul temei proiectului și respectarea calendarului comun stabilit inițial. Un punct important pe agenda tuturor partenerilor l-a constituit discutarea concluziilor privind biblioteca virtuală a proiectului, cea de-a 22-a activitate înscrisă în programul proiectului multilateral, ce poate fi consultată la adresa http://learntoreadlibrary.wordpress.com/. Obiectivul ei a fost crearea și organizarea unei biblioteci virtuale cu aportul tuturor școlilor partenere. Responsabilitatea creării și administrării bazei de date a revenit echipei de proiect din România, care a sistematizat informațiile cu privire la cărțile intrate în topurile de lectură ale elevilor și recomandate, pe această cale, colegilor din celelalte țări.
În următoarele două zile, participanții la reuniune au vizitat trei instituții arondate școlii Nuova Direzione Didattica: Școala Primară ,,Stirling", Școala Primară ,,Ritucci Chinni" și Grădinița ,,Aniello Polsi". Asistența la ore și dialogul deschis cu colegii italieni au permis observarea strategiilor didactice moderne, a modalităților de stimulare a interesului pentru beletristica adecvată vârstei, dar mai ales a mijloacelor de învățare extrem de originale, creative și pline de vitalitate, perfect ancorate în dinamica lumii actuale. Preocuparea constantă pentru implicarea adulților în educația celor mici a fost ilustrată printr-o formă inedită de activitate: atelierul teatral ,,Watch out, Pinocchio!", în regia directorului adjunct Josè Sergio Santoro, profesor cu multiple preocupări artistice (actor, muzician și regizor). Înregistrarea piesei, interpretată chiar de o parte din reprezentanții țărilor invitate la Vasto, va constitui unul dintre produsele finale colective realizate în cadrul proiectului.
În 5 iunie, în Sala de conferințe a Primăriei municipiului Vasto, a avut loc ceremonia de acordare a Premiului pentru creație literară ,,Pinocchio", decernat la prima ediție a Concursului internațional omonim, organizat de Nuova Direzione Didattica în perioada 25 aprilie - 5 iunie 2014 și adresat elevilor din clasele a IV-a și a V-a. Premiul I a fost acordat elevei Antonia Ganea, din clasa a V-a A de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" din Oradea, coordonată de dna profesoară Magda Botezat. Premiul al II-lea a fost câștigat de un elev de la Gymnasio Korinou Pierias din Grecia, coordonat de doamna profesoară Voula Manta, iar premiul al III-lea de un elev al școlii Çankaya Ayten Șaban Diri İlkokulu Ankara din Turcia, sub îndrumarea doamnei profesoare Rüyam Saydam.
Atelierele de lucru au alternat cu vizite de documentare în centrul istoric al străvechiului oraș și în rezervația naturală ,,Punta Aderci", într-un program armonios elaborat. Reuniunea de proiect s-a încheiat cu o călătorie la Roma pentru vizitarea unor importante obiective istorice și culturale, precum Muzeul Vaticanului, Capela Sixtină, Bazilica Sf. Petru, Forumul Roman, Colosseum-ul, Pantheon-ul, Fontana di Trevi, Piața Spania.
Cea de-a patra întâlnire multilaterală va avea loc la Korinos, în Grecia, între 20 și 25 octombrie 2014.
Prof. dr. Maria Hulber,
coordonatorul echipei de proiect din România
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Învață să citești și citește pentru a învăța", a treia reuniune de proiect.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:09 Ora de vară a Europei de Est