Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dupã Brâncuºi vine Baba, dupã Baba vine Grigorescu, apoi Dalí

La Artmark

Dupã Brâncuºi vine Baba, dupã Baba vine Grigorescu, apoi Dalí

Asemuit cu Rembrandt ºi Goya pentru atenþia deosebitã pe care o acorda portretelor ºi mâinilor, Corneliu Baba este unul dintre cei mai apreciaþi artiºti români contemporani ºi un „ºef de ºcoalã în adevãratul sens al cuvântului".

În licitaþia ce-i este dedicatã, publicul va putea licita pentru cea mai mare lucrare a artistului (de aproape 6 m lungime), opera fiind un triptic asemãnãtor cu cele ale lui Francis Bacon, pentru care colecþionarii strãini au oferit zeci de milioane de euro. Tripticul „Rãscoala" (estimare: 70.000 - 120.000 euro) nu impresioneazã doar prin dimensiuni, ci ºi prin tema abordatã - o problematicã intens studiatã de artist, ce devine propriul refugiu de exprimare artisticã în perioada comunistã. O altã operã importantã este ºi „Copilul Arlechinului" (estimare: 40.000 - 60.000 euro), în care motivul arlechinului este ridicat la nivelul unei înalte meditaþii asupra condiþiei umane. Din rândul Discipolilor sãi se regãsesc în licitaþie: ªtefan Câlþia, Sorin Ilfoveanu, Mircea Ciobanu, Sorin Dumitrescu, Florin Ciubotaru, Henry Mavrodin, Mirel Zamfirescu, Firu Dumitrescu, Mihai Cismaru ºi mulþi alþii.
Licitaþia „Ceramica secolului XX" aduce în prim-plan inedite opere ale marilor artiºti internaþionali Salvador Dalí, Pablo Picasso ºi Andy Warhol. Tematicã în vogã internaþionalã, în mai anul acesta, casa Sotheby's a organizat o licitaþie dedicatã celor mai importante opere de ceramicã realizate de Picasso. Licitaþia s-a bucurat de un uriaº succes, depãºind estimãrile specialiºtilor ºi aducând 1,54 milioane de euro. Recordul stabilit de Picasso pentru o piesã de ceramicã este un formidabil 770.000 de euro, obþinut la o licitaþie Christie's din 2013 - astfel cã accesibilitatea operelor artistului prezente în licitaþia Artmark marcheazã o ocazie rarã de diversificare a colecþiilor româneºti cu piese de importantã artã europeanã. Selecþia licitaþiei cuprinde piese de ceramicã semnate de importanþi avangardiºti români precum Miliþa Petraºcu ºi Jules Perahim, ori contemporani consacraþi precum Daniela Fãiniº, ªtefan Câlþia sau Costel Badea, dar ºi ceramicã tradiþionalistã.
Însã, expoziþia oferã iubitorilor de artã multe alte surprize, mai ales prin Licitaþia de Impresionism ºi Postimpresionism Românesc, unde operele marilor pictori români aºteaptã sã fie descoperite. Vã aºteptãm sã ne vizitaþi în perioada 12-23 septembrie la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviþã, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar pe 23-24 septembrie la Athenee Palace Hilton, unde vor avea loc ºi licitaþiile „Corneliu Baba ºi Discipolii" ºi „Ceramica secolului XX"  marþi, 23 septembrie, ora 19:30, iar Licitaþia de Impresionism ºi Postimpresionism Românesc miercuri, 24 septembrie, ora 19:30.
Theodora Moldovan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Dupã Brâncuºi vine Baba, dupã Baba vine Grigorescu, apoi Dalí.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:02 Ora de vară a Europei de Est