Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O grădină senzorială, singulară în județul Bihor

Joi, la CSEI Nr. 1 Oradea, a fost inagurată

O grădină senzorială, singulară în județul Bihor

Prin munca unor profesori și voluntari inimoși care au muncit din primăvară până-n toamnă, în modestul parc al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 din Oradea, s-a născut o grădină senzorială de toată frumusețea, unicat în județul Bihor, ca și concepție și realizare.

Activitățile de creație și educație ecologică s-au derulat în perioada 14 aprilie - 29 august 2014, iar inaugurarea superbei grădini a avut loc ieri, joi, 11 septembrie, în prezența beneficiarilor, executanților, sponsorilor și invitaților.
Materialele necesare dotării și amenajării grădinii au fost achiziționate, procurate sau confecționate în cadrul unor proiecte tematice („La cumpărături" și în excursii tematice), al unor activități practice derulate la nivelul claselor de elevi, intitulate „De la teorie la practică" sau „Micul dECOrator", prilej cu care au fost plantate flori în ghivece, au fost decorate ghivecele, au fost concepute și confecționate căsuța păsărelelor, clopoței de vânt, ciupercuțe, jardiniere și mascota grădinii... De Ziua Mondială a Mediului au fost organizate două concursuri: Cel mai frumos ECO-ghiveci și ECO-grădina mea de vis, ocazie cu care au fost premiate cele mai izbutite lucrări. În cursul verii, liceeni voluntari de la colegiile „Mihai Eminescu", „Partenie Cosma" și „George Barițiu", de la Clubul Leo Black Eagle și Grădinarul orădean, liceeni francezi de la Liceul Simone Viel din Angers și studenți orădeni aflați în stagiu de practică la Celestica, au înnobilat grădina cu creații variate: gardul și jardiniere cu texturi bogate și variate, cărarea senzorială, căsuța grădinarului, trenulețul, bârna și traseele din bușteni, tablourile, podulețul ori coșul de gunoi pentru colectare selectivă...
Înaintea vizionării filmulețului prezentat în deschiderea evenimentului, doamna director adjunct Carmen Ilisie și prof. psihoped. Teodora Pantazi (coordonatorul de proiect) ne-au introdus în atmosferă, lăsând apoi imaginile și protagoniștii să ne povestească despre nașterea Grădinii senzoriale.
Proiectul „E-CO-piii cu cerințe educative speciale (ECO-CES) a fost implementat de Asociația CES (Colaborăm Educăm Sprijinim) și finanțat de Mol România și Fundația pentru parteneriat, în cadrul programului „Spații verzi".
Costurile totale ale Grădinii senzoriale se cifrează la circa 16.500 de lei; 9.000 de la Mol România și Fundația pentru parteneriat; 2.200 au fost donați în special sub formă de materiale de generoșii sponsori, iar 5.300 este co-finanțare din partea Asociației CES (Colaborăm Educăm Sprijinim).
În calitate de coordonator de proiect, prof. psihoped. Teodora Pantazi a mulțumit colegilor, partenerilor și sponsorilor, dar mai cu seamă voluntarilor „care ne-au dat o lecție despre spiritul civic, membrilor echipei de proiect care au dat vara aceasta un examen de solidaritate".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: O grădină senzorială, singulară în județul Bihor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:35 Ora de vară a Europei de Est