Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un viitor mai bun pentru femeile din judetul Bihor”

Astazi, Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea va implementa proiectul

„Un viitor mai bun pentru femeile din judetul Bihor”

Astazi, joi (11 septembrie 2014), la ora 10.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor (în sala de protocol), va avea loc Conferința de lansare a proiectului POSDRU/150/6.3/G/135033 intitulat „Un viitor mai bun pentru femeile din județul Bihor".

Proiectul,  în valoare totală de 1.979.056 lei,  este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Nord-Vest și se va derula pe o perioadă de 18 luni.
Obiectivul general al proiectului constă în cresterea oportunitătilor de ocupare si de construire a unei cariere profesionale pentru femeile din judetul Bihor prin promovarea si constientizarea principiilor incluziunii sociale si egalitătii de sanse, respectiv prin măsuri de crestere a încrederii în sine si de calificare a femeilor. Obiectivul general se va realiza prin organizarea campaniilor de sensibilizare si schimb de bune practici pentru combaterea stereotipurilor, promovarea nevoii reconcilierii vietii profesionale cu cea de familie, programe de calificare si recalificare pentru dezvoltarea competentelor profesionale ale femeilor si programe de sprijin pentru initierea unei afaceri si dezvoltarea carierei.
Implementarea proiectului va produce rezultate de tip output (obtinute la finalul activitătilor planificate) si indicatori de rezultat care contribuie la atingerea obiectivelor asumate. Se estimează că numărul total al participantilor din grupul tintă, 350 de femei, va avea următoarea distributie: 92 de persoane din sistemul autoritătilor publice locale, 10 din organizatii ale societătii civile. Toate cele 350 de femei vor beneficia în mod direct de sprijin prin intermediul celorlaltor activităti, 280 dintre ele urmând să fie selectate la cursuri de calificare.
În cadrul  activității de formare profesională vor fi furnizate următoarele cursuri de calificare: cameristă, lucrător hotelier, administrator pensiune turistică, brutar, patiser, operator introducere, validare si prelucrare date, lucrător în comert, confectioner-ansamblor articole textile, frizer-coafor, manichiurist-pedichiurist, infirmieră, ingrijitor bătrâni la domiciliu.
Proiectul se aliază Strategiei Europene de Ocupare de la Lisabona întrucât contribuie la dezvoltarea pietei muncii prin formare profesională si încadrare a femeilor, stimulând dezvoltarea economică generală ca premiză a ocupării depline.
Proiectul va promova principiul egalitătii de sanse atât în cadrul materialelor de informare cât si în cadrul seminariilor de informare a evenimentelor la care vor fi invitati reprezentantii grupului tintă si alti factori interesati, unde vor fi abordate aspecte privind dreptul la nediscriminare si tratament egal, combaterea stereotipurilor si sublinierea importantei rolului bărbatilor în promovarea egalitătii de sanse între femei si bărbati, organizarea muncii în vederea concilierii activitătii profesionale cu viata familială.
Marius Crețu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:13 Ora de vară a Europei de Est