Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Joi, la „Oltea Doamna” au sosit manualele

„Suntem în grafic cu pregătirile

Joi, la „Oltea Doamna” au sosit manualele

Joi, 4 septembrie 2014, la ora vizitei noastre la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, în curte, se descărcau manuale.

În mare (75 la sută), după cum remarca dl director Mircea Mitran, școala este pregătită pentru a-și primi elevii în noul an școlar, chiar dacă pe holul de la intrare, în corpul din spatele curții și într-o sală de clasă se zugrăvea, iar în corpul B, s-a spart un perete și se amenaja un vestiar pentru femeile de serviciu de pe sector.
„Suntem în grafic cu pregătirile, cam 75 la sută; cu șanse reale ca pe 12 septembrie, să încheiem. După 15 septembrie, vor începe lucrările la sala de sport. Din păcate, numai așa se poate rezolva situația. Dar, să sperăm că vremea va ține cu noi și ne vom descurca în curte. În vară, s-au igienizat 10 săli de clasă, 8 grupuri sanitare, în 10 săli și în sala comisiei metodice de la mate-info s-a rașchetat și lăcuit parchetul. Am pregătit corespunzător cinci săli pentru clasele pregătitoare, dotate inclusiv cu mobilier adecvat vârstei celor mai mici școlari", ne-a spus dl director.
Vizitând școala, în două săli am găsit manuale pe bănci, la doamna prof. Romelia Ciarnău și activitate de curs. Dna prof. Monica Scorțe (din Aleșd), formator județean, coordona activitatea de curs cu o serie de profesori care vor avea în acest an școlar clasă pregătitoare. Așa după am mai scris, asemenea cursuri s-au desfășurat în cinci școli orădene: la „Oltea Doamna" (curs condus de prof. Monica Scorțe), la Școala Gimnazială „Dacia" (coordonator, prof. Teodora Sîncelean), la CN „Iosif Vulcan" (coordonator, prof. dr. Maria Donca), la Școala Gimnazială Nr. 11 (coordonator, prof. Angela Nuță) și la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" (coordonatori, prof. Simona Lucaciu și Doina Lung).
Noi muncim... nu gândim!
Întâmplarea a făcut să asistăm și la intervenția celor de la Apă-Canal pentru remedierea unei avarii survenite la conducta de apă care alimentează școala. Administratorul școlii era nemulțumit (chiar revoltat) de faptul că muncitorii care au intervenit la fața locului au înlocuit conducta de 2 țoli cu una de 1 țol. Lucrătorii însă au dat vina pe alții. „Noi am venit să executăm lucrarea. Nu de noi depinde. Noi punem ca avem, ceea ce ni se dă, ce primim", s-au scuzat muncitorii... Și uite așa, s-au spălat pe mâini și au mai bifat o lucrare, iar directorul și administratorul au înghițit în sec! Nu știm cât va afecta această înlocuire nefericită debitul de apă de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna"; cu siguranță, nu va fi același (volumul de apă și presiunea, în pauze, când consumul e la maximum). Este totuși deranjant: când te gândești cu câtă seninătate și lipsă de responsabilitate se fac intervențiile pe străzi, coborându-se ștacheta. Dacă era invers, să se fi înlocuit o conductă de 1 țol cu una de 2 țoli, am fi salutat și am fi felicitat echipa, apreciind că tot răul este spre bine! Dar așa... am rămas cu un gust amar!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Joi, la „Oltea Doamna” au sosit manualele.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:35 Ora de vară a Europei de Est