Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„S-au constitui comisiile și s-au repartizat sarcinile pe comisii și catedre”

La Școala Gimnazială „Dacia”

„S-au constitui comisiile și s-au repartizat sarcinile pe comisii și catedre”

Pentru cadrele didactice, noul an școlar 2014 - 2015 a început luni, 1 septembrie 2014.

Marți, în 2 septembrie 2014, am dorit să luăm pulsul pregătirilor pentru începerea cursurilor la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea.
„Ieri, 1 septembrie 2014,  în cadrul Consiliului profesoral, s-au constituit comisiile și s-au repartizat sarcinile pe comisii și catedre. Ne pregătim pentru evaluarea periodică a comisiei ARACIP. După cum ați putut constata, ne-au sosit majoritatea manualelor școlare noi, iar vizitând școala, veți constata stadiul pregătirilor pentru începerea cursurilor. În vară, s-au defășurat lucrări de igienizare și zugrăvire a sălilor de clasă și cabinetelor și acum se mai zugrăvește la ultimul etaj, s-au înlocuit podelele melaminate în câteva săli, s-au făcut reparații la instalația electrică și mobilier, precum și la unele grupuri sanitare. Pentru clasele pregătitoare, am achiziționat în plus 49 de bănci și scaune, care se adaugă celor 126 existente de anul trecut, diferența până la 175", ne-a spus dl director, profesor dr. Florian Hava.
În anul școlar care tocmai a început, la Școala Gimnazială „Dacia" vor învăța peste 1.140 de elevi, repartizați în 41 de clase (18 la ciclul primar și 23 la gimnaziu). De instruirea și educarea lor se vor ocupa 60 de cadre didactice; unele sunt noi, repartizate în această toamnă, la religie ortodoxă, istorie, chimie-fizică (pe catedra rezervată) și biologie. Vizitând sălile de clasă, aveam să găsim profesori în prima ședință metodică pe clase, dar și elevi, în clasa a II-a B, pe Ana Rotar, Denisa Avram și Diana Bănică, jucându-se cu brățările elastice. „Ne jucăm și recapitulăm", ne-a spus Denisa.
În vară, s-a desfășurat, în premieră, școala de vară
La solicitarea părinților, în perioada 1-31 iulie, doamna prof. Teodora Sîncelean a desfășurat, în premieră, o școală de vară cu copiii ai căror părinți fiind ocupați și neavând cu cine să-i lase, au preferat să-i trimită la școală, între orele 9 și 15, unde au și luat masa. În cele șase ore de program, „cu un impact deosebit, am desfășurat activități de vacanță, mult mai destinse, instructiv-educative, lecturi de vacanță, și activități recreative cu profesor de specialitate, activități practice, desen și multe ieșiri pentru cunoașterea orașului, a monumentelor, instituțiilor și obiectivelor turistice".
Tot într-un asemenea regim a lucrat și doamna prof. Diana Zlibuț, în perioada 7-18 iulie, desfășurând activități distractiv-recreative cu elevi ai clasei pregătitoare B.
„Programul a fost inițiat la sugestia părinților care au un program de lucru prelungit și care se află în imposibilitatea de a oferi pe parcursul verii timpul de joacă pe care fiecare copil și-l dorește. Iar Școala Gimnazială „Dacia", prin baza sportivă de excepție de care dispune, la care se adaugă parcul de joacă amenajat special pentru cei mici, oferă un cadru prielnic de recreere și de joacă pentru copii. Activitățile desfășurate au vizat atât latura instructiv-educativă, cât și cea creativă, sportivă și ludică. Din punctul meu de vedere, acest program a fost inedit, captivant și fructuos. Copiii participanți s-au dovedit a fi extrem de receptivi și fericiți, veseli și puși pe șotii", ne-a spus dna profesor Diana Zlibuț.
Aflăm, însă, că nu numai copiii din clasele doamnelor prof. Teodora Sîncelean și Diana Zlibuț au venit la școală în vacanță să se joace și să recapituleze materia, ci și alții, din clasele doamnelor prof. Florica Hava și Paula Vidican. Prin urmare, copiii nu fug de școală, ci vin cu plăcere chiar și în vacanță, unde pot să se joace (cu folos) mai bine ca acasă, în fața blocului sau încuiați în casă!
Cursuri pentru cadrele care predau la clasa pregătitoare
În această toamnă, în cinci școli orădene, se desfășoară cursuri pentru profesorii care în acest an școlar vor avea clasă pregătitoare.
Cu 25 de cursanți într-o serie, „profesorii se pregătesc pentru abilitare curriculară prin abordarea integrată a curricumului la clasa pregăritoare pentru formarea competențelor cheie la școlarii mici; proiectul este derulat de CCD Bihor prin intermediul formatorilor", ne-a explicat doamna prof. Teodora Sîncelean, formatorul la Școala Gimnazială „Dacia".  La „Oltea Doamna", cursurile sunt ținute de dna prof. Monica Scorțe, la CN „Iosif Vulcan", de dna prof. dr. Maria Donca, la Școala Gimnazială Nr. 11, de dna prof. Angela Nuță, iar la „Dimitrie Cantemir", cursurile sunt coordonate de prof. Simona Lucaciu și Doina Lung. La absolvirea cursului, cadrele didactice primesc adeverințe cu credite.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „S-au constitui comisiile și s-au repartizat sarcinile pe comisii și catedre”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:15 Ora de vară a Europei de Est