Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cabinet multimedia la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș

Un mandat și o misiune încheiate cu succes!

Cabinet multimedia la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș

În urma strădaniei de trei luni a doamnei director, prof. Adina-Ionela Cioloș și a dnei director adjunct, prof. Manuela Monea, care i-a fost alături, joi, 28 august 2014, a avut loc inaugurarea cabinetului multimedia de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș.

Această realizare poate fi considerată ca o încununare a eforturilor celor două doamne directori al căror mandat s-a încheiat  la data de 31.08.2014. Cu această investiție, o adevărată „piatră de hotar", domniile lor țin să deschidă o ușă spre un proces instructiv - educativ modern în beneficiul resursei umane din această unitate prestigioasă de învățământ. 
La festivitatea de inaugurare au răspuns invitației doamnei director primarul Municipiului Beiuș, dl prof. Adrian Domocoș, președintele Comitetului de părinți, domnul Adrian Ciorna, reprezentantul Primarului Municipiului Beiuș în Consiliul de administrație, dl prof. Ioan Dărăbăneanu, cadre didactice, precum și personalul nedidactic și auxiliar din școală.
Cuvântul de deschidere i-a revenit doamnei director Adina Cioloș care a adus mulțumiri celor prezenți, dar mai ales domnului primar și Consiliului Local care a alocat fondurile necesare realizării acestui cabinetul multimedia  care aliniază Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" școlilor care își desfășoară activitatea la înalte standarde europene. De asemenea, doamna director a mulțumit celor care au sprijinit-o atât în acest demers, cât și în toți anii în care a asigurat conducerea acestei școli.
Buna colaborarea dintre școală și primărie a fost reliefată și de domnul primar, care le-a mulțumit doamnelor directori, domnia sa afirmând că școlilor din Beiuș li s-au alocat fonduri pentru a se efectua lucrări care să asigure desfășurarea unui proces instructiv - educativ în condiții optime, cabinetul la a cărui inaugurare a participat asigurând acest lucru atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Pe lângă acest cabinet multimedia, domnul primar apreciază și celelalte lucrări care s-au derulat în școală pe parcursul vacanței de vară pentru a asigura un început de an școlar cât mai bun.
La aprecierile făcute de domnul primar a subscris și președintele Comitetului de părinți pe școală, domnul Adrian Ciorna,  care a ținut să precizeze faptul că Asociația de părinți va asigura achiziționarea unui sistem de supraveghere pentru ca finalitățile lucrărilor derulate în această perioadă să poate fi monitorizate mai ușor.
Domnul prof. Ioan Dărăbăneanu a transmis în cuvinte puține, însă bogate ca sens și conținut, ceea ce a simțit dumnealui în acele momente. Domnia sa a afirmat că doamna director, prof. Adina-Ionela Cioloș, este cel de-al șaptelea director al Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" cu care colaborează, iar din punct de vedere biblic numărul șapte este numărul perfecțiunii, al unității, este ziua Domnului, această paralelă vrând să demonstreze calitatea conducerii acestei instituții de învățământ în opinia domnului profesor și nu numai.  
În urma tăierii panglicii de către domnul primar și doamna director, cei prezenți au fost invitați să pășească pragul cabinetului, iar la inițiativa doamnei director a fost păstrat un moment de reculegere pentru cel care a fost director adjunct, prof. Ioan Mikloș. Au fost prezentate apoi dotările cabinetului multimedia. Doamna director a propus responsabilii acestui cabinet: domnișoara profesor Florina Cloanda și domnul profesor Cătălin Bar, motivând alegerea făcută: „sunt cadre didactice cu simț de răspundere, implicate în viața școlii, care au răspuns de fiecare dată afirmativ la solicitările conducerii unității, în plus domnișoara Cloanda deține și cunoștințe de specialitate în operarea cu programul AEL, iar domnul profesor Bar, cunoștințe pe partea de soft".
Cu siguranță că strădania și reușitele doamnelor directori sunt apreciate de colegii care au răspuns invitației și de cei care, din motive bine întemeiate, n-au putut fi prezenți. În numele cadrelor didactice, dar nu numai, doamna învățătoare Kovacs Catrina a transmis următorul mesaj: „Vă mulțumim,  doamnă director  Adina  Cioloș,  pentru  invitație!  Ne bucurăm mult  că  ați reușit  să îmbogățiți  baza materială  a   școlii   și  cu acest  cabinet care  va  fi mândria școlii, fiind binevenit  în  procesul  instructiv-educativ. Cei  ce  vor  beneficia  în primul  rând   de el vor  fi elevii  noștri  și,  totodată,  cadrele  didactice, care  vor avea posibilitatea să lucreze la standardele  care se impun  acum într-o societate  modernă. Apreciem mult sacrificiul  de care  ați dat dovadă  și  în această  vacanță, fiind   prezentă zilnic la  școală, cu excepția  câtorva  zile  de  concediu. La  fel, apreciem  și dăruirea doamnei director adjunct, Manuela Monea, care și-a petrecut  aproape  toată vacanța  în  școală, și nu în ultimul rând,  mulțumim conducerii Municipiului  Beiuș  care  a  făcut posibilă această  lucrare  de  amploare  în unitate prin investițiile financiare făcute.
Vă  dorim  multă  sănătate, împliniri pe plan profesional și o  viață  fericită! Dumnezeu  să  vă  fie  călăuză  la  fiecare pas!"
Prof. Forina Cloanda
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cabinet multimedia la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:57:49 Ora standard a Europei de Est