Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul sarmalelor”, ediția a VI-a

La Salonta

Festivalul sarmalelor”, ediția a VI-a

Parcul Maria, din micul târg de frontieră Salonta, cu bisericuța din lemn și clădirile seculare ale țăranilor români a devenit o vatră spirituală a satului bihorean de pe fâșia graniței de vest a țării.

Viitorul muzeu de istorie bihoreană, habitat, tradiții și obiceiuri autentice românești, gândit și construit de mai mulți salontani inimoși mobilizați de familia Sala Ioan și Rodica, a găzduit duminică, 7 septembrie 2014, cea de-a VI-a ediție a consacratului „Festival al sarmalelor".
Câteva sute de români, maghiari, slovaci și romi au răspuns invitației gazdelor - a senatorului Valeriu Boeriu, consilierului județean Ioan Sala și a consilierilor locali Ramona Buz și Răzvan Sala și, alături de partenerii evenimentului - Consiliul Județean Bihor, reprezentat de președintele Cornel Popa și Primăria Municipiului Salonta, reprezentată de primarul Török László, s-au bucurat de atmosfera câmpenească a tradiționalului Festival al sarmalelor.
Cei care și-au făcut „oleacă de vreme" și au venit să vadă „mândrele noastre obiceiuri, să asculte hidedea cu goarnă, dar mai ales să-și stâmpere setea cu un strop de pălincă de prune și foamea cu niște sarmale gătite ca la mama acasă" au avut plăcuta surpriză să constate că, pe lângă interpreții de muzică populară și muzică ușoară anunțați în invitația-program a festivalului, pe scenă au urcat mai multe tinere talente din Salonta Mare care au îmbogățit repertoriul zonei.
„Particip constant la acest festival anual al românilor cu inimă mare din orașul Salonta. Această sărbătoare reprezintă pentru familia Ioan și Rodica Sala, cei care sunt sufletul și sudoarea evenimentului, o modalitate generoasă și emoționantă de a spune tuturor celor care vor să audă: „Vă iubim, vă răspectăm și vă mulțumim că sunteți alături de Salonta și de toți românii adevărați din această zonă a Bihorului!" Mulțumesc tuturor celor care astăzi, prezenți la Festivalul sarmalelor 2014, nu au uitat că sunt cetățeni români", a declarat Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor. „Tradiția acestui festival are o rădăcină puternică care-și trage seva din spiritul autentic românesc și un singur scop - unitatea în bucurie, vorbă, port, cântec, la o masă tradițională binecuvântată, unde cu toții mulțumim lui Dumnezeu că ne-am născut în România. Cât vom avea viață pe acest pământ, noi, familia Sala, alături de toți cei care simt românește și trăiesc în fapte această realitate, vom duce mai departe tradiția strămoșească pe acest colțișor din frontiera de vest a României Mari", ne-a spus consilierul județean Ioan Sala.
Tradiționalul concurs de gătit sarmale și-a dovedit excelența prin experiența și ingeniozitatea gastronomică exersate în ultimii șase ani. Bucătarii și bucătăresele din Salonta, Avram Iancu, Cefa, Mădăras, Tulca, Ghiorac, Micherechi (Ungaria), precum și maeștrii restaurantelor „Millenium" și „Slavia" au dus la extrem curcubeul de arome și savoare din tradiționalele sărmăluțe românești asortate din belșug cu slănină, cârnați tradiționali, șunculiță țărănească, legume de sezon și pâine din celebrele brutării Salonta și Mădăras. Toți participanții au fost premiați cu diplome și cu un tradițional „tulnic de Bihor", iar rodul creației culinare - sărmăluțe în foi de varză murată - a fost împărțit gratuit tuturor celor prezenți, spre bucuria și desfătarea gurmanzilor. Tombola organizată în cadrul concursului de gătit sarmale a avut un scop umanitar, fondurile strânse fiind direcționate spre două cazuri sociale deosebite aflate în supravegherea organizației de femei și de tineret a PNL Salonta.
Festivalul salontan a continuat cu mai multe concerte de muzică populară în interpretarea ansamblurilor „Mărțișorul" din Avram Iancu, „Cununița" din Mădăras, „Ardeleanca" din Tulca, „Zestrea Buduresei" și „Nuntașii Bihorului". Pe scenă au mai urcat solistul de muzică populară Ciprian Zopota și finalista concursului X-Factor, Natalia Selegean.
Ramona Buz, Sorin Petrache
Foto: S.P.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivalul sarmalelor”, ediția a VI-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:43:02 Ora de vară a Europei de Est