Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Atenție la escroci pentru a nu fi victimizați!

Recomandări din partea Poliției

Atenție la escroci pentru a nu fi victimizați!

Imaginația escrocilor nu cunoaște limite - nu le faceți jocul!
Polițiștii bihoreni vă fac câteva recomandări simple, dar foarte eficiente, care, odată respectate, vă ajută să nu deveniți victima infracțiunilor de înșelăciune!

În ultima perioadă, polițiștii bihoreni au primit mai multe sesizări ce au ca obiect infracțiuni de înșelăciune săvârșite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtând denumirea „Accidentul". Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii bihoreni vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care sunteți contactați telefonic și să nu dați curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute.
Suspecții  apelează la întâmplare, numere de telefon fix sau mobil, își declină  calități false (avocat, polițist, procuror, medic etc.) și solicită telefonic diferite sume de bani persoanelor apelate. Banii sunt ceruți sub pretextul că rude apropiate ale acestora, fiu, fiică, ginere, au fost victime ale unor accidente rutiere și au nevoie de bani pentru intervenții medicale urgente sau au fost reținute de poliție pentru săvârșirea unor astfel de fapte grave (cu victime, decedate sau rănite grav), iar sumele de bani reprezintă onorariul avocaților ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor rutiere.
Victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice, între 60 și 80 de ani, care locuiesc singure și sunt mai vulnerabile.
Acestea sunt apelate la întâmplare și, sub puternica emoție cauzată de cele relatate telefonic, în cele mai multe cazuri nu mai rețin detaliile discuțiilor, devin extrem de ușor influențabile, astfel încât acceptă cu foarte mare ușurință să transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecți. Sumele de bani solicitate variază între 3.000 și 20.000 lei și, de cele mai multe ori, reprezintă economiile de o viață ale persoanelor păgubite.
Pentru prevenirea unor astfel de situații, polițiștii vă recomandă să manifestați prudență în cazul în care primiți un astfel de telefon și să nu dați curs respectivelor solicitări, în ciuda reacției emoționale de moment.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte:
În cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătorești în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăți de asigurări.
Orice accident/ eveniment de circulație are două variante de soluționare:
1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliție care se va ocupa mai departe de cazul respectiv;
2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.
Oricine poate fi victima unui accident dar, în acel moment, singura urgență este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acțiune! În niciun caz nu dați crezare imediat unor „povești" anunțate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificați informația printr-un apel la 112 sau sesizați cea mai apropiată unitate de poliție.
De aceea, în niciun caz nu trimiteți bani prin persoane necunoscute, în speranța că îi veți ajuta pe cei dragi nu faceți decât să cădeți în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vă recomandă:
-verificați dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereți date despre unitatea medicală, de poliție sau parchet unde s-ar afla aceasta și sunați pentru confirmare). În astfel de situații, reprezentanții Poliției sau Parchetului nu rețin telefoanele mobile ale părților implicate în accidente rutiere;
-dacă sunteți contactat de un „binevoitor", care vă apelează în numele unei rude apropiate, și nu ați putut verifica veridicitatea informațiilor, solicitați-i acestuia o întâlnire directă și anunțați Poliția la numărul de urgență 112 pentru a vă acorda sprijin;
-fiți atenți la persoanele cu care intrați în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră și să afle detalii despre familie sau vecini;
- nu primiți în locuință persoane care pretind că sunt de la diverse societăți comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce ați verificat actul de identitate și legitimația de serviciu. Nu le furnizați acestora informații despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
- verificați orice informație prin care vi se solicită telefonic să trimiteți bani prin terți unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă.
-nu oferiți nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor.
-nu trimiteți coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în nici un caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susțin că o au.
-nu dați crezare veștilor prin care sunteți anunțați că sunteți fericiții câștigători ai unor concursuri, la care nu ați participat.
-nu achitați niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii, plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior încasării acestora!
Nu ezitați să cereți sprijinul polițiștilor când vi se fac astfel de solicitări!
112 - POLIÞIA - APEL DE URGENÞĂ!
subcomisar de poliție Alina DINU

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 09:40:35 Ora de vară a Europei de Est