Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul eTwinning „Mathematics and the recipe that reunites our family”

Parteneriat internațional

Proiectul eTwinning „Mathematics and the recipe that reunites our family”

Proiectul „Mathematics and the recipe that reunites our family" a antrenat elevi, cu vârste cuprinse între 11-14 ani, din România, Polonia și Republica Moldova.

Ideea proiectului a pornit de la faptul că 2014 a fost declarat Anul European pentru Reconcilierea Vieții Profesionale cu Viața de Familie. Prin acest proiect școala în alianță cu familiile elevilor i-a încurajat să-și însușească noțiuni de matematică, a promovat bucătăria tradițională, studiul limbilor străine, armonia și respectul în viața de zi cu zi.
Proiectul a fost lansat la inițiativa prof. Crina Bercovici de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș, România (18 elevi) și prof. Karina Mo¼dzierska de la Gimnazjum im. Marii Sklodowskiej-Curie w Kaliszu Pomorskin, Polonia (18 elevi). Din echipa internațională au mai făcut parte prof. Natalia Grîu de la L.T. „Gheorghe Asachi" Chișinău, Republica Moldova (28 elevi) și prof. Iuliana Trașcă de la Școala cu clasele I-VIII „Gheorghe Popescu" Scornicești, România (16 elevi).
Pe tot parcursul derulării proiectului elevii au avut ocazia să adreseze întrebări profesorilor de matematică (Crina Bercovici), limbi străine (Ioana Rada, Liana Clop), informatică (Manuel Bercovici, Edit Szatmari), specialitate (Ana Matica), diriginte (Mihaela Laza) etc. Au fost implicate în proiect și familiile elevilor.
Activitățile de bază ale proiectului au fost desfășurate în ora de opțional „Matematică fără frontiere, proiecte internaționale" și în timpul liber al elevilor și profesorilor. Opționalul, adresat elevilor clasei a VI-a, a avut ca obiectiv implementarea unui proiect pe platforma eTwinning. La activitățile practice am distribuit roluri tuturor elevilor, fiecare contribuind după posibilități la reușita acestora. În proiect toți partenerii am comunicat în limba engleză, dar documentele (prezentările, textele, problemele, rețetele etc) au fost redactate în câte două limbi de circulație internațională. Echipele din România și Republica Moldova au folosit limba engleză și franceză. Echipa din Polonia a folosit limba engleză și germană.
Proiectul este interdisciplinar îmbinând: matematica (noțiuni de algebră și geometrie), studiul limbilor străine: engleză - pentru toți partenerii și la alegere: franceza cu germana, paralel cu limba maternă, noțiuni de informatică, arte plastice etc. În sala de clasă a fost actualizat permanent panoul proiectului cu postările colegilor parteneri și cu expoziții când a fost cazul. În activitatea 5 a avut loc un schimb de felicitări și mici cadouri. Elevii din Beiuș au pregătit cu drag felicitări, mici amintiri (globuri sub forma unor cizmulițe  tricolore, dulciuri). Am trimis spre partenerii noștri și câte un DVD cu imagini din zona noastră (sponsor Primăria Beiuș).
Produsele finale ale proiectului sunt rezultatul cooperării la nivelul echipelor (prăjiturile, problemele, fotografiile din timpul activităților etc.). De cheltuielile materiale s-a ocupat fiecare partener din proiect. În prezent scriem cartea proiectului pe care o tipărim în România. Ea va fi distribuită tuturor elevilor implicați în proiect, profesorilor și sponsorilor.
Prin proiect școala a fost și va fi promovată prin articole prezentate la simpozioane naționale/ internaționale etc. Elevii sunt încurajați să participe la concursuri de matematică în limbi străine, de exemplu: „Mathmoiselle", „Mathématiques sans frontières-juniors". În 5 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației va avea loc o celebrare la care vor participa: elevi, profesori, părinți, comunitate.
Detaliile despre proiect se găsesc la adresele:
Link-ul proiectului: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p98029,
Site-ul proiectului: https://sites.google.com/site/mathematicsrecipesetw/
Blogul proiectului: http://mathematics20132014.blogspot.ro/
Pagina școlii (proiecte eTwinning): http://www.ciordas.ro/proiecte/,
Revista „OviDan", on-line și format scris, partener ISJ Bihor: http://ovidan.ro/?p=articles.16.1026
Prof. Crina B.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:35 Ora de vară a Europei de Est