Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce se întâmplă la CJE Constanța?

Lovitură de … consiliu?

Ce se întâmplă la CJE Constanța?

În data de 4 august 2014, va avea loc încă un episod din nenumăratele încercări de decredibilizare și destabilizare a Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Un grup restrâns de elevi, susținuți de ISJ Constanța și anumite formațiuni politice, cât și de persoane „interesate" de la nivel național, au anunțat organizarea unei Adunări Generale a Consiliului Județean al Elevilor Constanța, fără drept și cu încălcarea flagrantă a regulamentului de organizare și funcționare al CJE Constanța, cât și pe cel al Consiliului Național al Elevilor. Această Adunare Generală este „convocată" în plină vacanță de vară, din dorința de legitimare a unor acțiuni care urmăresc doar subordonarea reprezentării elevilor constănțeni intereselor instituționale și politice.
Adunarea Generală a CJE Constanța poate fi convocată doar de către Biroul Executiv al CJE Constanța, printr-o adresă scrisă transmisă cu cel puțin șapte zile înainte de data programată pentru întrunirea acesteia. Vrem să aducem în atenția opiniei publice că în cadrul întrunirii din 4 august 2014, domnul Cristian Lupu, alături de alte persoane din structurile naționale și din alte instituții locale vor încerca să simuleze organizarea unui nou tur de alegeri pentru ocuparea funcțiilor din Consiliul Județean al Elevilor. În condițiile în care la ultima întrunire a Adunării Generale a CJE Constanța au fost prezenți doar 5 membri ai CJE Constanța, coroborat cu boicotul împotriva acțiunilor domnului Cristian Lupu și a celorlalți co-participanți ai acestuia, la întrunirea convocată în 4 august 2014 vor participa în jur de 1-3 membri ai Adunării Generale, în condițiile în care suntem în vacanța de vară, iar noul an școlar începe în aproximativ o lună.
În condițiile în care conducerea  Consiliului Național al Elevilor îl consideră pe domnul Cristian Lupu „președinte interimar" pentru o perioadă de 45 de zile, iar în data de 4 august 2014 nu se vor putea organiza alegeri pentru ocuparea funcțiilor de conducere din CJE Constanța, având în vedere că nu va exista cvorum de ședință, considerăm că conducerea Consiliului Național al Elevilor nu va putea să continue șarada recunoașterii altor persoane ca președinți interimari ai CJE Constanța, în condițiile în care domnul Constantin - Alexandru Manda este de drept, prin delegarea regulamentară de atribuții, președinte interimar al CJE Constanța și singurul vicepreședinte ales în mod regulamentar, în ciclul de alegeri din ianuarie 2013.
Miza acțiunilor din 4 august 2014 rezidă în participarea lui Cristian Lupu la Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Național al Elevilor ce va avea loc la Sinaia în perioada 5-12 august. La această adunare va fi dezbătut un subiect controversat de mulți ani și anume modificarea regulamentului CNE.
În ciuda încercărilor de a ține secretă ședința de luni pentru ca planul domnilor Lupu și Mititelu să funcționeze, recomandăm presei și tuturor persoanelor interesate să fie prezente la această întrunire.
C.M.
 
CNE devine Liga Elevilor Social-Democrați (???)
Consiliul Național al Elevilor, în ciuda opoziției Consiliului Județean al Elevilor Constanța, a decis că politizarea reprezintă un obiectiv mai important decât reprezentarea elevilor.
În perioada 5-12 august, la Sinaia, are loc Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor.  La acest eveniment participă, în drept, președinții consiliilor județene ale elevilor. CJE Constanța l-a desemnat pe Alexandru Manda, președinte interimar la data convocării Adunării, să reprezinte elevii constănțeni. În pofida acestei delegări regulamentare, Consiliul Național al Elevilor a decis unilateral să transmită Ministerului Educației Naționale numele unei alte persoane care să participe din partea CJE Constanța și anume Stefania Sterie, membru fondator al Ligii Elevilor Social-Democrați Constanța, așa cum se poate vedea în imaginea atașată.
Suntem profund dezamăgiți de această decizie și condamnăm public modul în care Consiliul Național al Elevilor a decis să se auto-politizeze. Lipsa de reacție la anumite probleme care au afectat în cel mai grav mod elevii cum ar fi celebra OUG 49/2014, scandalul diplomelor de Bacalaureat reprezintă cele mai elocvente exemple ale direcției în care se îndreaptă acest for de reprezentare al elevilor.
președinte CJE Constanța,
Andrei GÎLCĂ
vicepreședinți,
Constantin Alexandru MANDA
Cozmina BACIU

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:02 Ora de vară a Europei de Est