Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce se întâmplă la CJE Constanța?

Lovitură de … consiliu?

Ce se întâmplă la CJE Constanța?

În data de 4 august 2014, va avea loc încă un episod din nenumăratele încercări de decredibilizare și destabilizare a Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Un grup restrâns de elevi, susținuți de ISJ Constanța și anumite formațiuni politice, cât și de persoane „interesate" de la nivel național, au anunțat organizarea unei Adunări Generale a Consiliului Județean al Elevilor Constanța, fără drept și cu încălcarea flagrantă a regulamentului de organizare și funcționare al CJE Constanța, cât și pe cel al Consiliului Național al Elevilor. Această Adunare Generală este „convocată" în plină vacanță de vară, din dorința de legitimare a unor acțiuni care urmăresc doar subordonarea reprezentării elevilor constănțeni intereselor instituționale și politice.
Adunarea Generală a CJE Constanța poate fi convocată doar de către Biroul Executiv al CJE Constanța, printr-o adresă scrisă transmisă cu cel puțin șapte zile înainte de data programată pentru întrunirea acesteia. Vrem să aducem în atenția opiniei publice că în cadrul întrunirii din 4 august 2014, domnul Cristian Lupu, alături de alte persoane din structurile naționale și din alte instituții locale vor încerca să simuleze organizarea unui nou tur de alegeri pentru ocuparea funcțiilor din Consiliul Județean al Elevilor. În condițiile în care la ultima întrunire a Adunării Generale a CJE Constanța au fost prezenți doar 5 membri ai CJE Constanța, coroborat cu boicotul împotriva acțiunilor domnului Cristian Lupu și a celorlalți co-participanți ai acestuia, la întrunirea convocată în 4 august 2014 vor participa în jur de 1-3 membri ai Adunării Generale, în condițiile în care suntem în vacanța de vară, iar noul an școlar începe în aproximativ o lună.
În condițiile în care conducerea  Consiliului Național al Elevilor îl consideră pe domnul Cristian Lupu „președinte interimar" pentru o perioadă de 45 de zile, iar în data de 4 august 2014 nu se vor putea organiza alegeri pentru ocuparea funcțiilor de conducere din CJE Constanța, având în vedere că nu va exista cvorum de ședință, considerăm că conducerea Consiliului Național al Elevilor nu va putea să continue șarada recunoașterii altor persoane ca președinți interimari ai CJE Constanța, în condițiile în care domnul Constantin - Alexandru Manda este de drept, prin delegarea regulamentară de atribuții, președinte interimar al CJE Constanța și singurul vicepreședinte ales în mod regulamentar, în ciclul de alegeri din ianuarie 2013.
Miza acțiunilor din 4 august 2014 rezidă în participarea lui Cristian Lupu la Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Național al Elevilor ce va avea loc la Sinaia în perioada 5-12 august. La această adunare va fi dezbătut un subiect controversat de mulți ani și anume modificarea regulamentului CNE.
În ciuda încercărilor de a ține secretă ședința de luni pentru ca planul domnilor Lupu și Mititelu să funcționeze, recomandăm presei și tuturor persoanelor interesate să fie prezente la această întrunire.
C.M.
 
CNE devine Liga Elevilor Social-Democrați (???)
Consiliul Național al Elevilor, în ciuda opoziției Consiliului Județean al Elevilor Constanța, a decis că politizarea reprezintă un obiectiv mai important decât reprezentarea elevilor.
În perioada 5-12 august, la Sinaia, are loc Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor.  La acest eveniment participă, în drept, președinții consiliilor județene ale elevilor. CJE Constanța l-a desemnat pe Alexandru Manda, președinte interimar la data convocării Adunării, să reprezinte elevii constănțeni. În pofida acestei delegări regulamentare, Consiliul Național al Elevilor a decis unilateral să transmită Ministerului Educației Naționale numele unei alte persoane care să participe din partea CJE Constanța și anume Stefania Sterie, membru fondator al Ligii Elevilor Social-Democrați Constanța, așa cum se poate vedea în imaginea atașată.
Suntem profund dezamăgiți de această decizie și condamnăm public modul în care Consiliul Național al Elevilor a decis să se auto-politizeze. Lipsa de reacție la anumite probleme care au afectat în cel mai grav mod elevii cum ar fi celebra OUG 49/2014, scandalul diplomelor de Bacalaureat reprezintă cele mai elocvente exemple ale direcției în care se îndreaptă acest for de reprezentare al elevilor.
președinte CJE Constanța,
Andrei GÎLCĂ
vicepreședinți,
Constantin Alexandru MANDA
Cozmina BACIU

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:39 Ora standard a Europei de Est