Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea de vară „Oradea Summer University”, ediția a II-a

În perioada 17-30 iulie, s-a desfășurat

Universitatea de vară „Oradea Summer University”, ediția a II-a

În perioada 17-30 iulie 2014, s-a desfășurat a doua ediție a Universității de vară „Oradea Summer University". Evenimentul a fost organizat de către asociațiile studențești membre ANOSR din Oradea, și anume: Asociația „Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea și Asociația Studenților Stomatologi din Oradea.

La eveniment au participat în total 50 de elevi din 17 județe, din care 26 sunt elevi olimpici, participând la etapele județene ale diferitelor olimpiade, iar 6 participanți la etapele naționale.
Deschiderea Universității de vară a avut loc vineri, 18 iulie, în prezența președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel POPA, viceprimarul Oradiei, dl Mircea MĂLAN și a prorectorului responsabil cu managementul serviciilor studențești și sociale, dna conf. univ. dr. Simona TRIP.
În primele două zile ale Oradea Summer University, elevilor li s-a prezentat istoricul, structura și activitatea academică a  Universității din Oradea. Tot în primul weekend elevii au avut ocazia să cunoască orașul Oradea, în acest scop organizatorii au pregătit elevilor un tur al orașului, vizitând centrul istoric al orașului, turnul Primăriei Municipiului, Grădina Zoologică, dar și Cetatea Oradiei. Duminică seară, elevii au avut ocazia să își aleagă reprezentanții în Senatul Universității de vară Oradea Summer University. În urma discursurilor și a campaniei, ce a precedat alegerile, președintele studenților a fost aleasă Mihaela Pop, iar Andra Caloianu și Laura Enache au ocupat și ele câte o funcție de reprezentare.
Începând de luni, studenții OSU au participat la cursurile/seminariile/ laboratoarele ținute de către cadre didactice ale facultăților de Litere, Științe Socio-Umane, I.R.I.S.P.S.C, Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Inginerie Managerială și Tehnologică, Drept, Medicină și Farmacie, Științe, Științe Economice, Construcții și Arhitectură.
În fiecare după-masă, studenții au participat la diverse workshop-uri de dezvoltare personală, de antreprenoriat, de conștientizare privind efectele nocive ale drogurilor. Aceste evenimente au fost susținute de către Mihaela Tatu, dr. Hadrian Borcea, Călin Păcurar, Laviniu Domocoș, Horațiu Tănescu și de către reprezentanții Agenției Naționale Antidrog.
Un alt eveniment care a stârnit interesul studenților OSU a fost „Olimpiada non-formală",  eveniment organizat în colaborare cu Organizația Națională Cercetașii României - Centrul Local Oradea, având loc mai multe activități cercetășești.
Miercuri, a avut loc un eveniment de mult așteptat de studenții OSU, seara talentelor „Studenții au talent". Eveniment, desfășurat la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, a avut drept scop descoperirea talentelor pe care participanții le au. În acest scop, dorim să remarcăm două participante, Raluca Șimon și Mălina Panaghie, care au susținut un adevărat recital de muzică ușoară, încântând publicul.
În perioada Universității de vară s-au desfășurat mai multe evenimente sportive, cu susținerea președintei Federației Române de Kyokushin, Anca Wallmen și eleva sa, Carmen Pelle.
Duminică, 27 iulie, participanții, împreună cu organizatorii au vizitat Băile Felix, bălăceala fiind bine meritată după o săptămână extenuantă, plină de acțiuni academice și de workshop-uri. Mihai Costa, participant OSU și Ionuț Coman, coordonator principal OSU, au câștigat locul II al campionatului de beach volley organizat în Băile Felix.
Luni, împreună cu Agenția de Turism Euromaidec Touring, participanții OSU au vizitat județul Bihor, cu mici popasuri la Roșia, unde au vizitat Peștera cu cristale din mina Farcu, dar și la Meziad, unde Peștera Meziad, prin dimensiune și istoric, a atras uimirea celor prezenți.
Marți, a avut loc festivitatea de „absolvire" a studenților OSU, fiind premiați elevii participanți, dar și partenerii evenimentului și voluntarii OSU. În cadrul festivității de absolvire, Sergiu Chirilă a ținut un recital de muzică ușoară, care a încântat audiența.
„Experiența minunată pe care am trăit-o în acest an la OSU, mi-a arătat cum e adevărata viața de student în mai toate aspectele ei și m-a convins și mai mult să studiez, bucurându-mă că am întâlnit oameni care nu și-au pierdut interesul și entuziasmul pentru carte ori știință, fiind dornici să ne arate și nouă, participanților OSU cât e de important să știi de pe acum abilitățile pe care le ai și mai ales facultatea pe care vrei să o urmezi." - Mihaela Pop.
„Pentru mine, OSU a însemnat cea mai frumoasă experiență din viața mea, deoarece am reușit să cunosc viața de student și să observ cât de minunată e. În această perioadă am legat prietenii, care cred că vor fi pe viață, am vizitat o mulțime de locuri, pe care nu credeam că o să am vreodată ocazia să le vizitez și am învățat foarte multe lucruri noi prin workshopurile organizate de OSU. Am rămas foarte impresionată și recomand această universitate de vară tuturor elevilor pentru a descoperi frumusețile vieții de student" - Georgiana Corfuță.
„Cea de-a doua ediție Oradea Summer University a fost încununată cu succes, plină de activități captivante, de un program care ar fi avut nevoie de 30 de ore într-o zi. Ediția locală a atras privirile celorlalte centre universitare, fiind privită ca una foarte reușită. OSU a fost la înălțime și precum tot proiectul și ultima seară a fost de Oscar, tocmai de aceea participanții pe lângă mult meritata diplomă au primit și câte o statuetă în miniatură, precum cele decernate la premiile Oscar" - Ionuț Coman.
Proiectul național „Universității de vară pentru elevi" este un proiect inițiat de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, și reprezintă cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de către elevii din România.
Evenimentul s-a realizat cu sprijinul următorilor parteneri:
Partener educațional: Universitatea din Oradea
Parteneri principali: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Select Catering, Euromaidec Touring
Parteneri naționali: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor, Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai" (OSUBB)
Parteneri locali: Consiliul Județean al Elevilor - Bihor, Organizația Națională Cercetașii României - Centrul Local Oradea, Cortina Cinema Digiplex.
Ionuț Coman,
coordonator principal Oradea Summer University
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Universitatea de vară „Oradea Summer University”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:08 Ora de vară a Europei de Est