Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Universitatea de vară „Oradea Summer University”, ediția a II-a

În perioada 17-30 iulie, s-a desfășurat

Universitatea de vară „Oradea Summer University”, ediția a II-a

În perioada 17-30 iulie 2014, s-a desfășurat a doua ediție a Universității de vară „Oradea Summer University". Evenimentul a fost organizat de către asociațiile studențești membre ANOSR din Oradea, și anume: Asociația „Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea și Asociația Studenților Stomatologi din Oradea.

La eveniment au participat în total 50 de elevi din 17 județe, din care 26 sunt elevi olimpici, participând la etapele județene ale diferitelor olimpiade, iar 6 participanți la etapele naționale.
Deschiderea Universității de vară a avut loc vineri, 18 iulie, în prezența președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel POPA, viceprimarul Oradiei, dl Mircea MĂLAN și a prorectorului responsabil cu managementul serviciilor studențești și sociale, dna conf. univ. dr. Simona TRIP.
În primele două zile ale Oradea Summer University, elevilor li s-a prezentat istoricul, structura și activitatea academică a  Universității din Oradea. Tot în primul weekend elevii au avut ocazia să cunoască orașul Oradea, în acest scop organizatorii au pregătit elevilor un tur al orașului, vizitând centrul istoric al orașului, turnul Primăriei Municipiului, Grădina Zoologică, dar și Cetatea Oradiei. Duminică seară, elevii au avut ocazia să își aleagă reprezentanții în Senatul Universității de vară Oradea Summer University. În urma discursurilor și a campaniei, ce a precedat alegerile, președintele studenților a fost aleasă Mihaela Pop, iar Andra Caloianu și Laura Enache au ocupat și ele câte o funcție de reprezentare.
Începând de luni, studenții OSU au participat la cursurile/seminariile/ laboratoarele ținute de către cadre didactice ale facultăților de Litere, Științe Socio-Umane, I.R.I.S.P.S.C, Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Inginerie Managerială și Tehnologică, Drept, Medicină și Farmacie, Științe, Științe Economice, Construcții și Arhitectură.
În fiecare după-masă, studenții au participat la diverse workshop-uri de dezvoltare personală, de antreprenoriat, de conștientizare privind efectele nocive ale drogurilor. Aceste evenimente au fost susținute de către Mihaela Tatu, dr. Hadrian Borcea, Călin Păcurar, Laviniu Domocoș, Horațiu Tănescu și de către reprezentanții Agenției Naționale Antidrog.
Un alt eveniment care a stârnit interesul studenților OSU a fost „Olimpiada non-formală",  eveniment organizat în colaborare cu Organizația Națională Cercetașii României - Centrul Local Oradea, având loc mai multe activități cercetășești.
Miercuri, a avut loc un eveniment de mult așteptat de studenții OSU, seara talentelor „Studenții au talent". Eveniment, desfășurat la Casa de Cultură a Municipiului Oradea, a avut drept scop descoperirea talentelor pe care participanții le au. În acest scop, dorim să remarcăm două participante, Raluca Șimon și Mălina Panaghie, care au susținut un adevărat recital de muzică ușoară, încântând publicul.
În perioada Universității de vară s-au desfășurat mai multe evenimente sportive, cu susținerea președintei Federației Române de Kyokushin, Anca Wallmen și eleva sa, Carmen Pelle.
Duminică, 27 iulie, participanții, împreună cu organizatorii au vizitat Băile Felix, bălăceala fiind bine meritată după o săptămână extenuantă, plină de acțiuni academice și de workshop-uri. Mihai Costa, participant OSU și Ionuț Coman, coordonator principal OSU, au câștigat locul II al campionatului de beach volley organizat în Băile Felix.
Luni, împreună cu Agenția de Turism Euromaidec Touring, participanții OSU au vizitat județul Bihor, cu mici popasuri la Roșia, unde au vizitat Peștera cu cristale din mina Farcu, dar și la Meziad, unde Peștera Meziad, prin dimensiune și istoric, a atras uimirea celor prezenți.
Marți, a avut loc festivitatea de „absolvire" a studenților OSU, fiind premiați elevii participanți, dar și partenerii evenimentului și voluntarii OSU. În cadrul festivității de absolvire, Sergiu Chirilă a ținut un recital de muzică ușoară, care a încântat audiența.
„Experiența minunată pe care am trăit-o în acest an la OSU, mi-a arătat cum e adevărata viața de student în mai toate aspectele ei și m-a convins și mai mult să studiez, bucurându-mă că am întâlnit oameni care nu și-au pierdut interesul și entuziasmul pentru carte ori știință, fiind dornici să ne arate și nouă, participanților OSU cât e de important să știi de pe acum abilitățile pe care le ai și mai ales facultatea pe care vrei să o urmezi." - Mihaela Pop.
„Pentru mine, OSU a însemnat cea mai frumoasă experiență din viața mea, deoarece am reușit să cunosc viața de student și să observ cât de minunată e. În această perioadă am legat prietenii, care cred că vor fi pe viață, am vizitat o mulțime de locuri, pe care nu credeam că o să am vreodată ocazia să le vizitez și am învățat foarte multe lucruri noi prin workshopurile organizate de OSU. Am rămas foarte impresionată și recomand această universitate de vară tuturor elevilor pentru a descoperi frumusețile vieții de student" - Georgiana Corfuță.
„Cea de-a doua ediție Oradea Summer University a fost încununată cu succes, plină de activități captivante, de un program care ar fi avut nevoie de 30 de ore într-o zi. Ediția locală a atras privirile celorlalte centre universitare, fiind privită ca una foarte reușită. OSU a fost la înălțime și precum tot proiectul și ultima seară a fost de Oscar, tocmai de aceea participanții pe lângă mult meritata diplomă au primit și câte o statuetă în miniatură, precum cele decernate la premiile Oscar" - Ionuț Coman.
Proiectul național „Universității de vară pentru elevi" este un proiect inițiat de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, și reprezintă cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de către elevii din România.
Evenimentul s-a realizat cu sprijinul următorilor parteneri:
Partener educațional: Universitatea din Oradea
Parteneri principali: Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Select Catering, Euromaidec Touring
Parteneri naționali: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor, Organizația Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai" (OSUBB)
Parteneri locali: Consiliul Județean al Elevilor - Bihor, Organizația Națională Cercetașii României - Centrul Local Oradea, Cortina Cinema Digiplex.
Ionuț Coman,
coordonator principal Oradea Summer University
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Universitatea de vară „Oradea Summer University”, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:59 Ora standard a Europei de Est