Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ªcoala de varã internaþionalã, la Chiºinãu ºi Oradea

În perioada 21-26 iulie

ªcoala de varã internaþionalã, la Chiºinãu ºi Oradea

Deschiderea oficialã a ªcolii de varã internaþionale The Image of Central Europe and of the European Union in the Narrations of Foreign Travellers, organizatã cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul programului „Jean Monnet", a avut loc luni, 21 iulie 2014, la Universitatea de Stat din Moldova, Chișinãu.

Cu acest prilej au luat cuvântul conf. univ. dr. Igor ªarov, viceministrul culturii Republicii Moldova, prof. univ. dr. Sorin ªipoº, prorector al Universitãþii din Oradea, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, Universitatea din Padova, conf. univ. dr. Ion Gumenâi, decanul Facultãþii de Istorie ºi Filozofie a Universitãþii de Stat din Moldova ºi Liviu Bleoca, reprezentant al Ambasadei României în Republica Moldova.
În cadrul programului ºtiinþific, la Oradea, în zilele de 18 ºi 19 iulie, au conferenþiat prof univ. dr. Sorin ªipoº „Între Orient ºi Occident: spaþiul românesc în relatãrile cãlãtorilor strãini (sfârºitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea); prof. univ. dr. Ioan Derºidan Între Orient ºi Occident - Ion Luca Caragiale: o imagine a lumii româneºti; conf. univ. dr. Gabriel Moisa Istorie ºi istoriografie la frontiera rãsãriteanã a Uniunii Europene; prof. univ. dr. Florin Cioban Literatura cãlãtorilor strãini despre civilizaþia medievalã româneascã; lector univ. dr. Florin Sfrengeu Relaþii interetnice la frontiera de nord-vest a României în secolele X-XI ºi lector univ. dr. Stelian Nistor Realitãþi geografice, sociale ºi politice în Comitatul Bihar surprinse în seria monograficã Magyarország varmegyei és varosai (1896-1914). A fost prezentatã ºi lucrarea Categorie europee. Rappresentazioni Storiche e Letterarie del ‘Politico', volum coordonat de Sorin ªipoº, Federico Donatiello, Dan Octavian Cepraga, Aurel Chiriac ºi prezentat de Florin Cioban. Printre activitãþile desfãºurate în cadrul ªcolii de varã la Oradea se numãrã vizitarea Târgului meºterilor populari ºi a Muzeului Þãrii Criºurilor.
La Chiºinãu, lucrãrile școlii de varã au debutat cu susținerea prelegerii profesorului Dan Octavian Cepraga, cu titlul Alienare și auto-traducere: despre poezie și exil la Paul Celan, urmatã de lansarea volumului „Terra aliena". L'esilio degli intellettuali europei coordonat de Dan Octavian Cepraga și Alexandra Vrânceanu Pagliardini.
Prelegeri au mai susþinut prof. univ. dr. Aurel Chiriac Oradea medievalã în relatãrile cãlãtorilor strãini (sec. XI-XVIII); Octavian Þîcu, Despre frontiere ºi construcþie identitarã în Republica Moldova; Igor Caºu, Virgil Pâslariuc, Chestiunea revizuirii hotarelor RSS Moldoveneºti: de la proiectul „Moldova Mare" la proiectul „Basarabia Mare" ºi cauzele eºecului acestora (decembrie 1943-iunie 1946). Au fost prezentate, de asemenea, cãrþile Cultura ºi istoria românilor din Ungaria, volum coordonat de conf. univ. dr. Gabriel Moisa ºi Igor Caºu, Duºmanul de clasã. Represiuni politice, violenþã ºi rezistenþã în R(A) SS Moldoveneascã, 1924-1956. În programul ªcolii de varã s-au mai înscris vizite la Universitatea de Stat din Moldova, Muzeul Naþional de Istorie, Muzeul Naþional de Etnografie ºi Istorie Naturalã ºi complexele istorico-religioase Cãpriana ºi Hâncu.
Lucrãrile ªcolii de varã au continuat vineri, 25 iulie, la Oradea, cu prelegeri susþinute de cãtre prof. univ. dr. Mihai Drecin, Graniþa de est a românilor ºi a Europei în memoriile profesorului ºi omului politic Victor Jinga (1910-1918); conf. univ. dr. Mircea Brie, Frontierele europene. Expresia unei identitãþi ºi prof. univ. dr. Sandu Frunzã, Limitele imaginarului ºi modelarea graniþelor spaþiului politic. În premierã, au fost lansate douã cãrþi ale profesorului clujean Sandu Frunzã, Advertising Constructs Reality. Religion and Advertising in the Consumer Society ºi Comunicare simbolicã ºi seducþie. Studii despre seducþia comunicãrii, comportamentul ritualic ºi seducþie, ambele publicate la Editura Tritonic, Bucureºti, 2014.
La evenimente au participat profesori, studenți, masteranzi și doctoranzi, reprezentanți ai Universitãții din Oradea, România, ai Universitãții de Stat din Republica Moldova și ai  Universitãții din Padova, Italia.
ªcoala de varã internaþionalã The Image of Central Europe and of the European Union in the Narrations of Foreign Travellers s-a încheiat sâmbãtã, 26 iulie, cu o sesiune de concluzii și cu înmânarea de diplome participanþilor. (Doina Lupu)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:09 Ora de vară a Europei de Est