Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul Științific Internațional „Tradiție istorică și perspective europene

În perioada 21-24 iulie, la Chișinău

Simpozionul Științific Internațional „Tradiție istorică și perspective europene

Luni, 21 iulie 2014, în sala de conferințe a Bibliotecii Științifice „Andrei Lupan" a Academiei de Științe din Republica Moldova, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Științific Internațional „Tradiție istorică și perspective europene", eveniment organizat de Universitatea din Oradea, Universitatea de Stat din Republica Moldova, Universitatea din Padova, Academia Română prin Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca și Centrul de Studii interdisciplinare Oradea-Chișinău, în parteneriat cu Institutul de Istorie al AȘM, Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan" și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, cu participarea și sprijinul financiar al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu", Chișinău.

La eveniment au fost prezenți și studenți din România, respectiv din Republica Moldova.
În deschidere, au luat cuvântul Igor Șarov, viceministru al Culturii în Republica Moldova, Valeriu Matei, academician și director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu", filiala Chișinău, Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, Aurelia Hanganu, secretar științific general al Academiei de Științe a Moldovei, precum și Ion Gumenâi, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat Moldova.
Deschiderea oficială a fost urmată de două prelegeri, cea dintâi aparținând profesorului universitar Sorin Șipoș, intitulată „Călători străini în spațiul românesc și simbolistica frontierei (1700-1810) ", iar cea de-a doua, academicianului Valeriu Matei - „Republica Moldova și Uniunea Europeană. Relații paradoxale și realizări".
Prima parte a zilei s-a încheiat cu prezentarea de către doamna Silvia Corlățeanu, conferențiar cercetător la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, a volumului colectiv Categorie europee. Rappresentazioni Storiche e Letterarie del „Politico", coordonat de Sorin Șipoș, Federico Donatiello, Dan Octavian Cepraga și Aurel Chiriac.
Marți - Masă rotundă
Simpozionul a continuat în 22 iulie la Universitatea de Stat din Moldova cu o masă rotundă în cadrul căreia au fost discutate noile direcții de cercetare interdisciplinară și metodele specifice, subliniindu-se importanța realizării unor studii comparative, valorizând și contribuțiile unor domenii conexe istoriei, precum geografia, lingvistica, psihologia socială etc. Au susținut prelegeri: lect. univ. dr. Florin Sfrengeu - Tradiția istorică și rezultatele cercetărilor arheologice privind fortificația de pământ de la Biharea, conf. univ. dr. Emil Dragnev - Între istorie și religie, drd. Federico Donatiello - Prospettive europee della traduzione letteraria: Tudor Arghezi tradotto da Salvatore Quasimodo și prof. univ. dr. Dan Cepraga - De la latină la limbile romanice: „submerged Latin" și originea limbii române la frontiera orientală a latinității.
În a doua jumătate a zilei prof. univ. dr. hab. Ion Eremia, prof univ. dr. Aurel Chiriac și prof. univ. dr. Sorin Șipoș au prezentat volumul Seminatores in artium liberalium agro studia in honorem et memoriam Barbu Ștefănescu, coordonatori: Aurel Chiriac, Sorin Șipoș, Cluj-Napoca, 2014.
Miercuri - la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
În 23 iulie, lucrările simpozionului s-au desfășurat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, debutând cu prelegerea Istoria și istoriografia. O perspectivă actuală, a domnului conf. univ. dr. Gabriel Moisa și cu prezentarea de către prof. univ. dr. hab. Ion Șișcanu a cărții Statutul istoriei și istoricului în contemporaneitate, coordonatori: Gabriel Moisa, Sorin Șipoș, Igor Șarov, Cluj-Napoca, 2013.
Au urmat alte două prezentări de carte, de această dată, aparținând cadrelor universitare din Moldova, este vorba despre Relațiile externe ale Țării Moldovei în documente și materiale (1360-1858), editor: Ion Eremia, CEP USM, Chișinău, 2013 și Ion Gumenâi, Comunitățile romano-catolice, protestante și lipovenești din Basarabia în secolul al XIX-lea, Institutul de Studii Enciclopedice, Chișinău, 2013. Despre cele două studii au vorbit Teodor Candu, conferențiar cercetător, doctor în istorie de la Institutul de Istorie AȘM și Virgil Pâslariuc, conf. univ. dr. de la Universitatea de Stat din Moldova.
Simpozionul s-a încheiat în 24 iulie cu o vizită de studiu la complexele istorico-religioase Suruceni, Căpriana și Hâncu. (Roxana Ivașca)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul Științific Internațional „Tradiție istorică și perspective europene". 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:12 Ora de vară a Europei de Est