Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O campanie de susținere și promovare a lecturii în rândul tinerilor

În perioada 24 iulie - 20 august

O campanie de susținere și promovare a lecturii în rândul tinerilor

În perioada 24 iulie-20 august 2014, Consiliul Național al Elevilor, în parteneriat cu librăriile Humanitas, derulează o campanie de susținere și promovare a lecturii în rândul tinerilor.

Campania își propune să aducă tineri din toată țara, pasionați de lectură, la Târgul de Carte Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din România. Tinerii vor fi selectați prin tragere la sorți în urma depunerii unei aplicații pe platforma suport a Consiliului Național al Elevilor, Wedu.ro (http://wedu.ro/aplicatii-cne-premiaza-iubitorii-de-carte-2014/lista), în care vor răspunde la o serie de întrebări legate de  preferințele lor în materie de cărți: cărțile citite până acum, lista de lectură pe care o au pentru această vară, la recomandarea cui obișnuiesc să își achiziționeze cărțile și care este cartea lor preferată.
„Lectura este, pentru omul modern, un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica și funcții mai nobile, adică mai firești" - Mircea Eliade (Fragmentarium)
Scopul acestei campanii este acela de a vedea care sunt preferințele elevilor în materie de lectură și creionarea unui profil de elev-cititor. Este el cu adevărat mai câștigat decât cei care nu citesc? Ce citește elevul român din această generație? Clasici? Literatură română? Thriller? Ajung elevii la cărțile noi și la scriitorii autohtoni? Câți dintre ei citesc literatură străină contemporană? Și poate, cel mai important, care este factorul decizional care a contribuit cel mai mult la alegerea unui gen sau a unei cărți preferate? Părinții? Școala? Prietenii? Marketingul?
O altă problemă importantă este dată de accesul la carte. Sunt bibliotecile școlilor și liceelor la zi cu fondul de carte? Sunt librării în orașele mici în care liceele nu au noutățile editoriale în fondul de carte? Este nevoie de o suplimentare a bugetelor acestor biblioteci? Sau pur și simplu nu mai există interes din partea elevilor pentru lecturile extra-școlare?
Toate aceste lucruri le vom afla din răspunsurile lor, iar pe unii dintre ei îi vom premia cu cărțile care li se potrivesc cel mai bine. Norocoșii care vor merge la Gaudeamus în noiembrie 2014 vor avea ocazia de a-și întâlni scriitorii preferați, români și străini, față în față.
Partenerii noștri
Librăriile Humanitas, fac parte din Grupul Humanitas, alături de Editura Humanitas, Humanitas Multimedia, Humanitas Fiction și Humanitas Digital. Rețeaua de librării Humanitas, înființată în 1993, a fost prima tentativă privată de a sparge monopolul statului în domeniul difuzării de carte. Ea dispune în prezent de 16 librării care comercializează cărțile Humanitas și ale altor 300 de edituri, audiobook-uri, muzică, filme etc. în centre istorice și universitare din țară: cinci în București (Cișmigiu, Kretzulescu, Librăria din Fundul Curții și Librăria Humanitas Auchan, librăria de la Drept), două în Iași (Librăria Humanitas Piața Unirii și Librăria Humanitas din Centrul Comercial Felicia) și câte una în Alba-Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Oradea, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea și Sibiu.
Tudor Găitan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:23 Ora de vară a Europei de Est