Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 21 iulie

Pentru o totală transparență

Ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 21 iulie

Comisia de Relații Internaționale și Interne vă informează despre subiectele discutate în ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 21 iulie 2014.

Admiterea 2014 și pregătirea noului an universitar
Ultima ședință ordinară din acest an universitar a Senatului Universității din Oradea,  condus de domnul președinte Sorin Curilă, a avut o agendă extrem de încărcată, fiind dezbătute atât probleme care vizează Admiterea 2014, cât și revizuirea unor regulamente și proceduri menite să pregătească temeinic noul an universitar 2014/2015. Totodată, legislativul universitar a aprobat înființarea Colegiului Universității din Oradea, precum și a unui Centru de pregătire pentru examenul de bacalaureat.
O nouă structură de servicii educaționale
Colegiul Universității din Oradea
Membrii Senatului Universității din Oradea au aprobat înființarea unui Colegiu care să gestioneze cursuri de nivel postliceal în cadrul instituției orădene de învățământ superior, la o seamă de programe care au corespondent în domeniile de studii din cadrul facultăților. „Nu este vorba de activități universitare, ci doar de servicii educaționale de tipul cursurilor postliceale, care pot fi contractate cu Universitatea din Oradea", precizează rectorul instituției, prof. univ. dr. Constantin Bungău.
33 de posturi scoase la concurs
Senatul Universității din Oradea a aprobat în ședința sa de luni comisiile pentru cele 33 de posturi scoase la concurs. Din acestea, 5 posturi sunt de profesor universitar, 8 de conferențiar, iar 20 de lector și asistent.
Baza sportivă, în gestiunea Facultății de Geografie, Turism și Sport
Membrii Senatului universitar au aprobat transferul Bazei sportive din cadrul Universității din Oradea în gestiunea  Facultății de Geografie, Turism și Sport (FGTS). Această măsură nu schimbă regimul de proprietate și nici cel de funcționare a bazei sportive. Administrația centrală va suporta pe mai departe cheltuielile cu utilitățile și investițiile majore. Patrimoniul bazei sportive - sala polivalentă, sala de gimnastică, sala de atletism, terenul de fotbal, pista de atletism, terenurile de tenis, handbal, baschet, volei, sala de culturism ș.a. - va fi prioritar la dispoziția întregii comunități academice pentru activități didactice, manifestări sportive și culturale, activități ale asociațiilor și cluburilor din universitate. Transferul managementului bazei sportive către Facultatea de Geografie, Turism și Sport vizează restructurarea organigramei, selectarea personalului în funcție de calificarea acestuia și necesitățile activităților specifice, deopotrivă posibilitatea implicării part-time a studenților, implicit acțiunile de voluntariat ale acestora.
Fără condiționări!
Legislativul universitar orădean a aprobat eliminarea unei prevederi restrictive din metodologia de admitere la masteratul de Kinetoterapie organizat de către Facultatea de Geografie, Turism și Sport. Astfel, la admitere se pot prezenta nu doar absolvenți ai specializării Kinetoterapie, ci și ai altor programe de studii, cum ar fi, bunăoară, medicina.
Școlile doctorale, în structura facultăților
La solicitarea conducătorilor de doctorat, cele șase școli doctorale existente în Universitatea din Oradea vor reveni în structura facultăților care gestionează domeniile respective. Prin această măsură, o parte consistentă a veniturilor realizate de către școlile doctorale de istorie, geografie, filologie, inginerie industrială, științe inginerești, științe biomedicale va reveni facultăților din aceste arii.
Prof. univ. dr. Lia Pop,
președintele Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:06 Ora de vară a Europei de Est