Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabăra copiilor și tinerilor de la Don Orione și cercetașii din Paris

În perioada 9-20 iulie

Tabăra copiilor și tinerilor de la Don Orione și cercetașii din Paris

O dată cu venirea vacanței, peste 150 de copii și tineri din „Comunitatea Scoutiștilor Orionini” și de la Oratoriul „Don Orione”, numărau zilele până la mult-așteptata tabără.

Astfel, în perioada 9-20 iulie 2014, copii până la vârsta de 10 ani, însoțiți de coordonatorii lor, au urcat la Șuncuiuș, unde, într-o frumoasă locație, respectiv tabăra de la Șuncuiuș (cunoscută sub numele de „La Castel”), iar cei mai mari au fost cazați în corturi la Zece Hotare, unde au petrecut zile pline de  aventuri în mijlocul naturii. Providența ne-a binecuvântat și în acest an să avem parte de un schimb de experiență incredibil cu un grup de 15 cercetași din Franța.
Participanții s-au împărțit în grupe, care au concurat între ele pentru a pune la încercare seriozitatea, capacitatea de implicare și de muncă în echipă. Ei s-au gospodărit singuri, sub îndrumarea coordonatorilor, au făcut focul, și-au făcut de mâncare (paste cu sos, cartofi și carne la grătar sau șnițel, orez, cușcuș sau mămăligă cu tocăniță, fasole și pulpe de pui etc.), au întreținut curățenia, au cântat și au prezentat diverse scenete. S-au făcut numeroase drumeții în natură și s-au organizat jocuri de orientare pe timp de zi și de noapte.
Pe lângă exersarea abilităților fizice și dobândirea de cunoștințe practice folositoare în viața de zi cu zi, copiii s-au îmbogățit și spiritual prin participarea la Sfânta Liturghie oficiată în fiecare zi. Acestea s-au ținut în aer liber, lângă tabăra cercetașilor, pe un altar împodobit cu flori. În spirit ecumenic, indiferent de confesiune, etnie sau rasă, tinerii au cântat cântece religioase în română și franceză, în acompaniament de chitară, s-au rugat împreună pentru pace și binele tuturor creștinilor, dar și al celor de alte religii.
Unul dintre cele mai emoționante momente a fost celebrarea Sfintei Liturghii din data de 13 iulie, când s-au adunat la Zece Hotare, preoți, coordonatori, copii și tineri din Comunitatea „Don Orione”, părinți, precum și grupul de tinere cercetașe din Franța. Cu această ocazie, mai mulți copii și chiar și adulți din marea familie orionină, au depus promisiunea că vor respecta legile scout, devenind astfel cercetași.
La finalul taberei, toți cercetașii au primit câte o diplomă, după care au făcut curățenie, și-au strâns corturile și s-au întors la Oradea. În ultimele zile în România, tinerele cercetașe din Franța au vizitat frumosul nostru oraș și li s-au arătat câteva din obiceiurile noastre.
Această experiență a rămas în sufletele noastre o amintire nestinsă, așa cum ne mărturisește una din tinerele cercetașe franceze: „Am petrecut împreună niște zile pline de soare, voie bună, entuziasm, multe zâmbete, aventuri … pe scurt, a fost prezent acel SPIRIT SCOUT cu care se laudă toți cercetașii din lumea întreagă. Am fost bucuroși că, deși suntem din țări diferite, cu obiceiuri diferite, am avut cel puțin un lucru în comun: Cercetășia, iar simbolul cel mai evident pentru cei care nu știu ce este cercetășia, este acea cravată pe care am primit-o după ce ne-am depus promisiunea în fața semenilor și a celui care ne veghează pașii zi de zi, clipă de clipă - în fața lui Dumnezeu”.
Despărțirea a fost una tristă, dar veselă, totodată. Tristă pentru că s-a terminat și veselă că ne-am cunoscut și am legat prietenii frumoase și cu gândul că ne vom revedea curând, ne-am urat reciproc DRUM BUN…și, de ce nu, poate revederea va fi chiar la Paris.
Pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabăra copiilor și tinerilor de la Don Orione și cercetașii din Paris.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 17:51:31 Ora de vară a Europei de Est