Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD

Duminicã, de Zilele Comunei Oºorhei

La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD

Duminicã, 20 iulie 2014, în zi sfântã (Sfântul slãvitul Prooroc Ilie Tesviteanul), în cea de-a treia zi a serbãrilor, aflaþi la masa „negocierilor", într-o atmosferã de sãrbãtoare, dl prof. Cornel Popa, preºedintele Consiliului Judeþean Bihor ºi dl senator Gavrilã Ghilea au semnat ºi „parafat" alianþa PNL - PD, vorba dlui primar Ioan Pop.

Cu artiºtii pe scenã ºi cu prietenii alãturi, la masã, cu toþii aflaþi la serbãrile verii, parcã ºi politica este vãzutã ºi tratatã altfel!
Pe scenã, însã, politica a fost una de suflet, pentru bucuria inimii ºi înãlþare prin muzicã ºi dansuri populare.
La regalul artistic, deschis la ora 14.50 de Alina Tãrãu ºi încheiat dupã ora 24.00, de Cornel Borza, au participat zeci de artiºti, ºi mai mari ºi mai mici, debutanþi ºi consacraþi, dar cu toþii îndrãgiþi.
Alina Tãrãu a fost urmatã de Romina Nemeº ºi echipa sa de suflet, copii ºi tineri, unii aflaþi la început de drum, alþii pe calea consacrãrii artistice: Georgiana Mãrcuþ, Coita Monica, Denisa Mihele, Anca Pavel, Romina Nemeº, Marius Mihuþ (din Cihei, la vioarã cu goarnã), Camelia Maliþa (din Cefa), Elena ªerb (din Cãbeºti), Simona Briscan (din Oradea, cu rãdãcini în Ianoºda ºi Salonta), Florin Vaida (instrumentist, din Alparea), Alexandra Maria Secan (din Bãlnaca, Oradea), Bianca Riºco - „oºanca", Angelo Mãlan (din Alparea, la vioarã cu goarnã); taraful ºi un grup de dansatori din Husasãu de Criº; un ansamblu maghiar cu dansatori ºi solist, Oana Florina Stana (din Arad), Lia Bereº (din Oºorhei).
Dupã încãlzirea atmosferei, pe scenã a urcat doamna cântecului bihorean, îndrãgita solistã Florica Duma, acompaniatã de Marius Varga. Au urmat titraþii membri ai Ansamblului folcloric de renume „Bihorul", instruiþi de maestrul coregraf Ioan Silaghi, cu dansuri din Aleºd, Beiuº ºi Roºia; soliºtii vocali: Romina Suciu (mezina), Violeta Gherman ºi Ovidiu Piscoi.
„Zice Zbiciu cu fecioru' de rãsunã tãt Bihoru"
Îndrãgita Corina Szatmari, moderator ºi interpret, a fost acompaniatã de orchestra numeroasei familii Varga (zisã „Zbiciu"), cu care Corina colaboreazã de 22 de ani. E vorba de: Carol (veteranul - tatã ºi bunic), Marius (fiu), Nazarius (fiu ºi nepot), Cãlin (fiu) ºi Cãtãlin Varga (fiu ºi nepot). „Zice Zbiciu cu fecioru' de rãsunã tãt Bihoru". Am citat-o pe Corina Szatmari. Maestrul Carol Varga („Zbiciu") a avut un recital de virtuozitate ºi mãiestrie. Apoi am ascultat duete instrumentale la viori cu goarnã - tata ºi fiul: Cãlin ºi Cãtãlin, Marius ºi Nazarius.
În continuare, Nazarius ne-a prezentat, în premierã, o polcã ºi alte dansuri þigãneºti la vioara sa fermecatã. Dansatorii dlui Ioan Silaghi i-au replicat cu dansuri þigãneºti. Tot dl Ioan Silaghi ºi-a trimis apoi în scenã celãlalt ansamblu folcloric - „Criºana", cu dans din Oaº, soliºti Vlad ªtef ºi Ioana Urs. Înainte sã revinã în scenã Corina Szatmari, l-am ascultat pe Adi Balint, despre care maestrul Ioan Silaghi are numai cuvinte de laudã. Pe Corina au acompaniat-o „Zbiciu" ºi nepotu' (Nazarius).
Ileana Matus ºi grupul „Moroºanca" au fost acompaniaþi de un grup de ceteraºi.
Un show de zile mari au fãcut apoi Florin Ionaº - „generalul" (la saxofon) cu trupa sa, solista Diana Sãlagea ºi fiica „generalului", Claudia Ionaș. „E pãcat sã n-ai pãcat", a opinat Diana, iar Claudia i-a replicat, tot muzical: „Hai lume la veselie!"
Dupã ora 24, orã la care focul de artificii trebuia sã brãzdeze vãzduhul, anunþând încheierea celei de-a VI-a ediþii a Zilelor Comunei Oºorhei, pe scenã a urcat Corina Szatmari însoþitã de Cornel Borza. A urmat recitatul extraordinar al îndrãgitului cântãreþ, iar spectatorii au cântat cu el ºi l-au aplaudat, fãcând abstracþie de faptul cã trecuse biniºor de miezul nopþii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaþi Galeria foto: La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:14 Ora de vară a Europei de Est