Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD

Duminicã, de Zilele Comunei Oºorhei

La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD

Duminicã, 20 iulie 2014, în zi sfântã (Sfântul slãvitul Prooroc Ilie Tesviteanul), în cea de-a treia zi a serbãrilor, aflaþi la masa „negocierilor", într-o atmosferã de sãrbãtoare, dl prof. Cornel Popa, preºedintele Consiliului Judeþean Bihor ºi dl senator Gavrilã Ghilea au semnat ºi „parafat" alianþa PNL - PD, vorba dlui primar Ioan Pop.

Cu artiºtii pe scenã ºi cu prietenii alãturi, la masã, cu toþii aflaþi la serbãrile verii, parcã ºi politica este vãzutã ºi tratatã altfel!
Pe scenã, însã, politica a fost una de suflet, pentru bucuria inimii ºi înãlþare prin muzicã ºi dansuri populare.
La regalul artistic, deschis la ora 14.50 de Alina Tãrãu ºi încheiat dupã ora 24.00, de Cornel Borza, au participat zeci de artiºti, ºi mai mari ºi mai mici, debutanþi ºi consacraþi, dar cu toþii îndrãgiþi.
Alina Tãrãu a fost urmatã de Romina Nemeº ºi echipa sa de suflet, copii ºi tineri, unii aflaþi la început de drum, alþii pe calea consacrãrii artistice: Georgiana Mãrcuþ, Coita Monica, Denisa Mihele, Anca Pavel, Romina Nemeº, Marius Mihuþ (din Cihei, la vioarã cu goarnã), Camelia Maliþa (din Cefa), Elena ªerb (din Cãbeºti), Simona Briscan (din Oradea, cu rãdãcini în Ianoºda ºi Salonta), Florin Vaida (instrumentist, din Alparea), Alexandra Maria Secan (din Bãlnaca, Oradea), Bianca Riºco - „oºanca", Angelo Mãlan (din Alparea, la vioarã cu goarnã); taraful ºi un grup de dansatori din Husasãu de Criº; un ansamblu maghiar cu dansatori ºi solist, Oana Florina Stana (din Arad), Lia Bereº (din Oºorhei).
Dupã încãlzirea atmosferei, pe scenã a urcat doamna cântecului bihorean, îndrãgita solistã Florica Duma, acompaniatã de Marius Varga. Au urmat titraþii membri ai Ansamblului folcloric de renume „Bihorul", instruiþi de maestrul coregraf Ioan Silaghi, cu dansuri din Aleºd, Beiuº ºi Roºia; soliºtii vocali: Romina Suciu (mezina), Violeta Gherman ºi Ovidiu Piscoi.
„Zice Zbiciu cu fecioru' de rãsunã tãt Bihoru"
Îndrãgita Corina Szatmari, moderator ºi interpret, a fost acompaniatã de orchestra numeroasei familii Varga (zisã „Zbiciu"), cu care Corina colaboreazã de 22 de ani. E vorba de: Carol (veteranul - tatã ºi bunic), Marius (fiu), Nazarius (fiu ºi nepot), Cãlin (fiu) ºi Cãtãlin Varga (fiu ºi nepot). „Zice Zbiciu cu fecioru' de rãsunã tãt Bihoru". Am citat-o pe Corina Szatmari. Maestrul Carol Varga („Zbiciu") a avut un recital de virtuozitate ºi mãiestrie. Apoi am ascultat duete instrumentale la viori cu goarnã - tata ºi fiul: Cãlin ºi Cãtãlin, Marius ºi Nazarius.
În continuare, Nazarius ne-a prezentat, în premierã, o polcã ºi alte dansuri þigãneºti la vioara sa fermecatã. Dansatorii dlui Ioan Silaghi i-au replicat cu dansuri þigãneºti. Tot dl Ioan Silaghi ºi-a trimis apoi în scenã celãlalt ansamblu folcloric - „Criºana", cu dans din Oaº, soliºti Vlad ªtef ºi Ioana Urs. Înainte sã revinã în scenã Corina Szatmari, l-am ascultat pe Adi Balint, despre care maestrul Ioan Silaghi are numai cuvinte de laudã. Pe Corina au acompaniat-o „Zbiciu" ºi nepotu' (Nazarius).
Ileana Matus ºi grupul „Moroºanca" au fost acompaniaþi de un grup de ceteraºi.
Un show de zile mari au fãcut apoi Florin Ionaº - „generalul" (la saxofon) cu trupa sa, solista Diana Sãlagea ºi fiica „generalului", Claudia Ionaș. „E pãcat sã n-ai pãcat", a opinat Diana, iar Claudia i-a replicat, tot muzical: „Hai lume la veselie!"
Dupã ora 24, orã la care focul de artificii trebuia sã brãzdeze vãzduhul, anunþând încheierea celei de-a VI-a ediþii a Zilelor Comunei Oºorhei, pe scenã a urcat Corina Szatmari însoþitã de Cornel Borza. A urmat recitatul extraordinar al îndrãgitului cântãreþ, iar spectatorii au cântat cu el ºi l-au aplaudat, fãcând abstracþie de faptul cã trecuse biniºor de miezul nopþii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (114 poze), accesaþi Galeria foto: La serbãrile de la Alparea, a fost semnatã alianþa PNL - PD.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:54:10 Ora standard a Europei de Est