Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Daria și Milena, din Oșorhei, au cântat pe aceeași scenă cu Proconsul

Sâmbătă, în cadrul Serbărilor de la Oșorhei

Daria și Milena, din Oșorhei, au cântat pe aceeași scenă cu Proconsul

Înainte de concerte, am avut parte de o surpriză din partea organizatorilor: trei momente de arte marțiale, cu samuraii Clubului Sportiv CSC din Þețchea, luptători cu vârsta cuprinsă între 12 și 16 ani: Mălina și Gabi, Andreia, Lavinia și Bianca, Patricia, Nicu și Andrei.

Ziua de sâmbătă, 19 iulie 2013, va fi una istorică pentru două fetițe, școlărițe din Oșorhei, Daria Buzle și Milena Fildan. Și aceasta pentru că ele aveau să deschidă concertele de sâmbătă, iar Proconsul avea să le închidă în stilul lor caracteristic, printr-un recital incendiar!
De la Daria și Milena, microfonul a fost preluat de Kristoff Katalin es Milan (din Ungaria), care concertează pentru a doua oară la Oșorhei. În 2010 au cântat pentru prima oară la Oșorhei, muzică etno. Programul lor a cuprins piese de pe cele două albume lansate în 2012 și 2013, piese care sunt difuzate și pe Nota TV (din Ungaria).
Anita a fost surpriza serii!
Pe Ana-Maria Mihăieș („Anita", pe numele său de scenă), mulți o cunosc de la X-Factor, dar și mai mulți au îndrăgit-o ascultând-o pe scenele orădene, precum și la nenumărate festivaluri naționale. Eminenta absolventă a Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu" va fi din toamnă „boboacă" eminesciană. În septembrie, Anita își va lansa primul său single („Keep calm") la Antena 1, la emisiunea lui Răzvan și Dani. La această oră, Anita e cu familia pe Litoralul Mării Negre.
De-acum, Brigitta cântă solo
Cu sau fără dansatoare pe scenă, Mohacsi Brigitta este aceeași interpretă cu lipici la copii și tineri, care își înmulțește fanii cu fiecare spectacol. La Oșorhei, ea a avut plăcuta surpriză să constate că alături de fanii din comună, a avut prezenți și mulți alți fani, din Salonta, Tămășeu, Valea lui Mihai, Cetariu, Săcueni, Sălard... care au venit numai pentru ea. La ora autografelor, o doamnă respectabilă avea să-i spună: „Brigitta, eu am venit din Oradea doar pentru tine. Te-am văzut la Nota TV și m-ai cucerit". Acum că are înregistrări și apare tot mai des și la „Nota TV" (din Ungaria), Brigitta își va dubla (tripla) numărul fanilor. În 2 august, va cânta la Remetea și Cetariu, în 3 august are înregistrări la Nota TV, în 9 august va cânta la Tămășeu, iar în 10 august în județul Satu Mare, în 16 august, va avea trei reprezentații, în județul Satu Mare, în Ungaria și la Viișoara (Bihor)...
„Semne"... cu Liria
Căuș Anca - „Shakira de România" - după concursul național „Românii au talent" a adoptat un nume de scenă - Liria și și-a lansat la București primul single din carieră, intitulat „Semne", cu Casa de Producție Sprint Media, iar în mai puțin de 24 de ore a acumulat peste 10.000 de vizualizări.      
 „Deși recunosc că domeniul muzicii este extrem de dificil, doresc să lupt pentru visul meu și să demonstrez că totul e posibil, dacă îți dorești cu adevărat", ne-a declarat Anca (Lira) sâmbătă la Oșorhei. Pe Liria, o puteți găsi pe Facebook, pe pagina sa oficială: Liria Official.
Recitatul lui Bodo și al trupei Proconsul a fost, după cum spuneam, unul incendiar, de zile mari, care le-a sporit strălucirea între stelele muzicii românești de ieri și de azi.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:Daria și Milena, din Oșorhei, au cântat pe aceeași scenă cu Proconsul. 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:39:36 Ora standard a Europei de Est