Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Inaugurări și premieri de Zilele Comunei Oșorhei (ediția a VI-a)

Un week-end special la Alparea

Inaugurări și premieri de Zilele Comunei Oșorhei (ediția a VI-a)

De șase ani, primarul comunei Oșorhei, dl Ioan Pop și vicele, dl Ioan Gligor, împreună cu consilierii locali au încetățenit un obicei: ca în al III-lea week-end al lunii iulie să se sărbătorească Zilele Comunei Oșorhei.

Dar nu oricum, ci cu bune rânduieli, pentru ca serbările verii din cele trei zile (vineri, sâmbătă și duminică: 18-20 iulie 2014) să fie tot atâtea ocazii de bucurie pentru toți locuitorii, copii, tineri și adulți de toate vârstele, fără discriminare, de etnie, sex ori convingeri politice și credință.
Învățământul - prioritatea nr. 1
„De la începutul mandatului nostru, după cum ați remarcat în nenumărate rânduri, eu și vicele, am pus pe primul plan învățământul. Am pornit la drum cu dezvoltarea infrastructurii, a bazei materiale, după care ne-am concentrat atenția înspre ridicarea calității procesului instructiv-educativ, prin diferite pârghii de înălțare a ștachetei, stimulând atât cadrele didactice, cât și elevii pentru a obține performanță", ne-a declarat dl primar Ioan Pop. Așa încât și la actuala ediție, ca de fapt la toate cele șase, cei mai destoinici gospodari din fruntea Primăriei Oșorhei, ajutați de doamna director Adriana Indrie și consilieri locali, au premiat performanța obținută de opt dintre cei mai harnici elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Oșorhei; ei au fost recompensați cu diplome pentru rezultate deosebite la învățătură și cu 1.700 de lei (în traducere - 17 milioane), iar profesorii pensionari au fost premiați cu diplome de recunoștință, flori și plachete; cei opt premianți sunt: Macovei Tudorița Alice, Tătar Rebeca și Þicărat Mădălina Patricia, care au absolvit anul școlar cu media generală 10; ei au fost răsplătiți pentru hărnicia lor cu câte 300 de lei fiecare; Buzle Daria, Þicărat Damaris Teodora și Butiri Remus Răzvan (cu media 9,96), au luat câte 200 de lei, iar Corb Denisa și Duca Florentina (cu 9,95), câte 100 de lei.
În semn de înaltă prețuire și apreciere pentru întreaga activitate didactică desfășurată în modelarea personalității a numeroase generații de elevi din comuna Oșorhei, au primit diplome de recunoștințe, flori și plachete: dl Tuns Petru, învățător la școlile din Alparea și Oșorhei, doamna Tuns Maria, educatoare la Grădinița Oșorhei și doamna Bodor Magdalena, învățător, profesor și director la Școala din Oșorhei. Înainte de premiere, fiecare din cei trei dascăli a fost prezentat într-o lumină favorabilă; dl învățător a fost elogiat de dna Nagy Ligia (educatoare la Grădinița Alparea), dna educatoare Tuns Maria a fost prezentată de dna Mariana Bot (educatoare la Grădinița Oșorhei), iar despre dna Bodor Magdalena a vorbit dna consilier (local) Lakatos Rozalia.
Festivitatea s-a desfășurat vineri, la Căminul Cultural din Oșorhei.
„Model de funcționare a administrației locale"
În debutul evenimentului, dl primar Ioan Pop a salutat distinșii invitați, declarând deschise manifestările prilejuite de cea de-a VI-a ediție a Zilelor Comunei Oșorhei. Microfonul a fost preluat apoi de moderatorul serbărilor, jurnalistul Victor Mihalcea (un „abonat" al manifestărilor), care a poftit invitații la microfon (pe dna deputat Lucia Varga, dl deputat Szabo Oden, dl senator Florian Bodog și dl prof. Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor). Distinșii invitați au felicitat administrația locală pentru gospodărirea cu bune rezultate a comunei Oșorhei. „Vin cu drag de fiecare dată să sărbătorim zilele comunei Oșorhei,  pentru că aici avem un model de funcționare a administrației locale; un primar, viceprimar, consilieri locali care lucrează în folosul cetățenilor, indiferent de etnie, de confesiune religioasă,  indiferent de apartenența politică. Și din punctul meu de vedere e un mare merit al domnului primar, al echipei dumnealui, îi felicit și vă rog să-i aplaudăm", a conchis doamna deputat Lucia Varga. Fiind invitat aproape la toate evenimentele importante din comună, dl deputat Szabo Oden a apreciat faptul că aici, la Oșorhei, „performanța este la ea acasă și este premiată, fiind prezentate modele care există în comunitatea locală, iar zilele comunei sunt un mod excepțional de a dialoga (socializa). Vă felicit domnule primar, domnule viceprimar, domnilor consilieri că aveți încredere în sine. E ispititor, din când în când, să nu ai treabă, să aparții de alții, care îți fac și treaba ta. Am auzit că ați primit și dumneavoastră ofertă să desființați această comună. Eu sper ca să nu o luați în serios. Cu atât mai mult că atunci nu o să mai fie zilele comunei dumneavoastră. Sper ca și alții să aibă tăria de suflet, ca să aibă încredere în sine și să nu fie așa de neîncrezători că nu-și pot conduce destinele propriei comunități", a spus dl Oden. Dl senator Florian Bodog este fiu al satului și se simte cu adevărat acasă la Oșorhei. „Eu sunt acasă aici. Aici m-am născut. Vin cu plăcere în Oșorhei și îmi place să spun că acasă suntem acolo unde suntem noi înșine și aici eu sunt eu însumi, în fața dumneavoastră cu drag, din tot sufletul am venit să vă salut". Nefiind un fiu al satului, dl profesor Cornel Popa, președintele Consiliului Județean, a fost mai concis, felicitându-i pe gospodari, pe dl primar, pe dl viceprimar și pe consilierii locali pentru numeroasele realizări despre care are știință, fiind prezent la fiecare inaugurare la care a fost invitat.
Inaugurări: Centrul social de la Caritas Catolica și Capela din Fughiu
De la Căminul Cultural, am fost invitați în vecinătate, la Casa Parohială Reformată, schimbată la față după renovare și la Biserica Catolică din Oșorhei, unde fosta casă a clopotarului a fost renovată și transformată într-un centru social, în colaborare cu Caritas Catolica, în scopul de a ajuta oamenii săraci.  
La Fughiu a fost inaugurată o capelă care va fi administrată în comună de cele șase culte religioase din localitate.
De la Fughiu, am plecat la Alparea, pe terenul care de șase ani găzduiește serbările comunei. Aici, primul moment care a concentrat toată atenția microbiștilor și nu numai a fost meciul de fotbal old boys Oșorhei - Alparea, câștigat de cei din Oșorhei cu 2 la 1; au înscris Negruț Vasile (de două ori, pentru oaspeți, în min.15 și 37) și Cora Gheorghe (pentru gazde, în min.21).
Dumitreanu Mihnea & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (94 de poze), accesați Galeria foto: Inaugurări și premieri de Zilele Comunei Oșorhei (ediția a VI-a).

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:01:44 Ora standard a Europei de Est