Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanțul de activitate al doamnei deputat Florica Cherecheș (ianuarie – iunie 2014)

Faptele vorbesc!

Bilanțul de activitate al doamnei deputat Florica Cherecheș (ianuarie – iunie 2014)

În cadrul sesiunii parlamentare ianuarie – iunie 2014, doamna deputat Florica Cherecheș a desfășurat o activitate bogată, susținând zece declarații politice, șase întrebări adresate miniștrilor, 22 de propuneri legislative, a participat la conferințe, seminarii și grupuri de lucru, a avut numeroase întâlniri cu orădenii și a promovat Oradea în țară și în străinătate.

Declarațiile politice au atins subiecte precum: importanța familiei, situația copiilor abandonați și regimul adopției, educație și sănătate.
În urma identificării unor probleme sau sesizărilor primite la Biroul parlamentar s-au formulat întrebări către miniștrii de resort cu privire la finanțarea învățământului, finanțarea serviciilor sociale acordate de asociații și fundații, finanțarea în domeniul sanitar.
Dintre propunerile legislative depuse sau susținute de doamna deputat în această perioadă amintim:
Propunerea de modificare și completare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției. Principalele modificări vizate sunt:
*prelungirea valabilității atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 1 an la 2 ani
*reducerea numărului de rude care trebuie identificate pentru a-și exprima consimțământul pentru adopție, de la gradul al IV-lea la gradul al III-lea
*acordarea concediului de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului, precum și de o indemnizație lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru cei care adoptă, astfel încât să se faciliteze adoptarea copilului în noua familie și dezvoltării unui atașament securizant
*încurajarea adopției copiilor de către cetățeni români stabiliți în străinătate astfel încât copiii declarați adoptabili, dar pentru care timp de șase luni (față de doi ani, cât este în prezent) nu a fost identificată o familie adoptatoare din România, să aibă șansa de a fi adoptați de o familie de români stabiliți în străinătate  
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin care se urmărește includerea serviciilor publice Salvamont / Salvaspeo, în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă și sonoră (culoarea albastră) în timpul intervențiilor.
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, pentru includerea Serviciului Public Salvamont în indexul instituțiilor alertate prin serviciul 112.
Propunere legislativă privind Tichetul de servicii destinat prestațiilor casnice la domiciliu și prestațiilor cu caracter ocazional sau sezonier, care are drept scop crearea cadrului legal simplificat în domeniul serviciilor la domiciliu.
Propunere de modificare a articolului 48 alin. 1 din Constituția României, în scopul definirii familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. Căsătoria este o instituție  care răspunde unui interes public esențial, unei necesități pentru binele comun al societății - garantarea reînnoirii generațiilor, a educației copiilor, a stabilității și securității adulților și a copiilor, asigură „interesul superior al copilului" și respectarea drepturilor acestuia.
Interesul pentru dezvoltarea durabilă a României a determinat acordarea unui vot negativ propunerii legislative inițiată de Guvernul României privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.
În calitate de membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților, doamna deputat s-a implicat, în colaborare cu instituții publice, în organizarea de activități adresate tinerilor, menite să contribuie la educarea și dezvoltarea lor pentru viitor, cum ar fi:
*Marșul pentru prevenirea fenomenului de violență în școli, ediția a II-a, desfășurat în data de 30 ianuarie 2014, sub sloganul „O adolescență fără violență", la care au participat peste 600 de elevi orădeni, purtând pancarte cu mesaje antiviolență, iar la final au asistat la un moment artistic pregătit de elevi pentru elevi în sala mare a Teatrului „Regina Maria";
*Conferința internațională cu tema: „Unde este viitorul? Șomajul în rândul tinerilor și exodul de valori în Europa", organizată în colaborare cu European Christian Political Youth Network (ECPYN) în data de 19 februarie 2014 la Palatul Parlamentului;
*Oradea - centrul Europei pentru o zi", ediția a II-a, eveniment organizat cu ocazia Zilei Europei. Elevi din 32 de instituții de învățământ au realizat standuri de prezentare aferente fiecărui stat-membru al Uniunii Europene, programe artistice, reușind cu originalitate și creativitate să surprindă profilul țării respective.
*Acțiune de colectare de cărți pentru copii și tineret, lansată în data de 02.04.2014 cu ocazia Zilei internaționale a cărților pentru copii. Cele peste 600 de cărți colectate au fost predate Centrului cultural din satul Husasău de Criș, comuna Ineu, gestionat de preotul Ioan Ghitea, pentru a fi completat fondul de carte al bibliotecii înființate anul trecut.
*Sărbătorirea Zilei copilului și a Zilei copilului adoptat, printr-un picnic organizat în 1 iunie în colaborare cu Asociația părinților adoptivi și Asociația Căminul Felix. Au participat peste 150 de copii alături de părinți sau asistenți maternali sau părinți adoptivi, după caz.
În calitate de membru al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din parlamentari creștini cu confesiuni religioase diferite (ortodocși, catolici, greco-catolici, protestanți, neo-protestanți), a participat la:
*Micul dejun cu rugăciune, organizat la Seul, Coreea de Sud, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul coreean. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 3.000 de persoane din peste 20 de țări.
*Marșul pentru viață 2014 - „Adopția, o alegere nobilă", eveniment anual, dedicat valorizării și protejării vieții copiilor începând de la concepție.
*Conferința internațională „Traficul de persoane - o amenințare la adresa valorilor familiei". Evenimentul a avut loc în data de 2 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului, fiind organizat de Grupul pentru Combaterea Traficului de Persoane și Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României, în colaborare cu Federația Europeană a Asociațiilor Familiilor Catolice și Mișcarea Europeană pentru Politici Creștine.
Doamna deputat Florica Cherecheș a participat la mai multe conferințe și evenimente, dintre care amintim:
*Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată de Asociația Tikvah Oradea
*Political Leadership Congress ce a avut loc la Timișoara și a reunit persoane din mai multe domenii de activitate: mediul de afaceri, administrație, politic, religios, non-guvernamental
*Târgul școlilor profesionale 2014 Oradea
*Proiectul „Femina", implementat de Fundația Comunitară Oradea, care a avut ca scop dezvoltarea femeii și creșterii încrederii în sine, în cadrul unor seminarii și programe individuale de coaching și mentorat. Doamna deputat Florica Cherecheș a făcut parte din echipa de 9 lectori și mentori, voluntari ai fundației.
*European Leadership Forum, conferință internațională pe teme de conducere care a avut loc în Wisla, Polonia
*Conferință internațională pe tema familiei organizată la Washington DC.
Pe perioada vacanței parlamentare, doamna deputat are programate o serie de întâlniri cu specialiști în diferite domenii, în vederea clarificării unor aspecte legislative și pregătirii unor inițiative legislative pentru sesiunea următoare.
Fulvia Dumitreanu,
consilier parlamentar
 
Felicitări, doamna deputat!
Nu mă pot abține!
La simpla lecturare a acestui bilanț, toți cetățenii care o cunosc pe doamna deputat Florica Cherecheș vor constata purul adevăr: doamna deputat muncește cât 10, fiind un model de parlamentar bihorean, care ne reprezintă cu cinste, deosebit de activă, devotată alegătorilor, care merită toată admirația orădenilor și bihorenilor!
Nu o spunem noi, o adeveresc faptele, care o caracterizează cel mai bine.
Felicitări, doamna deputat!
Cu aleasă prețuire,
Ovidiu Dan
 

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 22:28:08 Ora de vară a Europei de Est