Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Privind în urmă cu mândrie și demnitate

La ora de bilanț a verii

Privind în urmă cu mândrie și demnitate

O oră de bilanț este și pentru cei doi colegi ai noștri, doamna Pirtea Floare și domnul Mikloș Ioan care, în acest an școlar, și-au încheiat activitatea didactică la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, prin pensionare.

Director, consilier și artist între artiști
Mikloș Ioan, om de o aleasă cultură, un spirit viu care a știut să aducă pe buzele noastre întotdeauna zâmbetul, cel care a știut să aplaneze conflictele, să aibă o vorbă bună, atât pentru copii și părinți, cât și pentru colegii dascăli. Este pentru noi un bun coleg, un tată și un prieten drag!
A promovat imaginea școlii prin rezultate deosebite obținute cu elevii, la diferite activități cultural-artistice, expoziții locale, județene, naționale și internaționale.
S-a născut în anul 1949 în Episcopia - Bihor. În anul 1975  a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Decorative, a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu" din Cluj-Napoca, secția Pedagogică. În 2004,  obține Diploma de Licență în Arte - Specializarea Pictură cu durata de studii de 5 ani a Universității de Artă și Design din Cluj - Napoca.
În 1975 a activat ca instructor cultural la Casa Orășenească de Cultură, Beiuș; între anii 1976 - 1998 - profesor conducător de cerc la Casa Pionierilor (apoi Clubul Copiilor) Beiuș; cercuri conduse și îndrumate: foto-cineclub, grafică-desen, pictură pe sticlă și pictură șevalet, sculptură în lemn; între 1999 - 2002 - director al Clubului Copiilor Beiuș, funcție obținută prin concurs; din 1998 - profesor de desen (educație plastică), titular al S08 Beiuș; de la 1 septembrie 2007 - detașat în interesul învățământului pe funcția de director adjunct la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș; în anul 1990 și-a susținut examenul în vederea obținerii Gradului Didactic I.
Domnul Mikloș Ioan, fost director adjunct al școlii, fost consilier județean,  este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, având un palmares bogat, demn de înaltă apreciere ca artist plastic (grafician), atât în țară, cât și în străinătate: Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania, S.U.A și Ungaria, fiind deținător a numeroase diplome, medalii și premii obținute pe plan național și internațional, reprezentând școala și promovând-o în comunitate, dar și peste hotare.
Din 1982, participă la expoziții județene de artă plastică cu lucrări de pictură și grafică, filiala Bihor a Uniunii Artiștilor Plastici. A participat și participă la simpozioane și tabere de creație ale artiștilor plastici din România și Ungaria (la Cluj-Napoca, Zerind, Jebuc, Beiuș, Kötegyán, Chitighaz, Kondoros, Gyula).
Are numeroase lucrări în colecții de artă, atât în țară, cât și în străinătate.
Activitatea sa artistică apare în publicații de specialitate, dicționare de artă plastică, almanahuri și enciclopedii. Este o persoană activă care periodic colaborează cu colective redacționale pentru a-și publica articolele de specialitate și nu numai. Prezintă un real interes față de tot ceea ce ține de cultura zonei noastre, respectiv poeți, istorici în acest sens desfășurând și o muncă de teren pentru a aduna date și informații de la oamenii locului.
Domnul Mikloș Ioan este un bun familist, căsătorit de 40 de ani cu doamna Elisabeta, artistă și dumneaei, au împreună doi copii, ambii intelectuali, pe Ana Maria și Jancsi.
38 de ani la catedră
O altă distinsă colegă care încheie o lungă carieră didactică de 38 de ani este doamna profesor Pirtea Floare. Din discuțiile purtate de-a lungul perioadei în care ne-a fost colegă, am reținut câteva aspecte. A absolvit Școala Generală din Uileacu de Beiuș, a urmat Liceul Nr. 2 Beiuș - secția reală (actualul Lic. Pedagogic) în perioada 1969-1973 după care a urmat cursurile Institutului Pedagogic de 3 ani Târgu Mureș - secția chimie, cunoștințe tehnico-productive (1973-1976), dar nu s-a mulțumit doar cu atât, a urmat cursurile Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, secția fizică-chimie (1977-1980), iar în perioada 2005 - 2006 și-a completat studiile la Universitatea din Oradea, profilul Educație Tehnologică.
Gradul I și l-a dat din disciplina chimie.
Pe parcursul carierei didactice a activat în nenumărate școli: la Școala Generală Miorcani, județul Botoșani (în perioada 1976-1977), la Ghiorac, în perioada 1977-1983; la Răbăgani, între 1983-1986, la Pocola între 1983-2010 și la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș, între 2010-2014.
Timp de 23 de ani a fost profesor diriginte, iar 12 ani, director la Școala din Pocola.
Foștii săi elevi eminenți au ajuns peste ani medici, farmaciști, asistenți medicali, și mai puțin profesori de fizică-chimie. Are doi copii: Nicolin, cu soția Bianca și nepotul Ștefan-Cătălin și mezinul Vlad.
Doamna profesor, fire deschisă și exagerat de sinceră, recunoaște că vorbește mult; are mare încredere în oameni, deși nu toți merită. „Nu duc lipsă de idei, recunoaște dumneaei, dar, la aplicarea lor în practică îi las pe cei tineri". Spuneam că a crescut doi copii. Acum, la pensionare, și-a propus să sădească un nuc, pentru nenumăratele preparate cu calități terapeutice provenite din frunzele, fructele și coaja nucului.
Colectivul de cadre didactice al școlii urează foștilor noștri colegi pensie lungă, cu multă sănătate!
Director,
profesor Adina-Ionela CIOLOȘ

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:51:06 Ora standard a Europei de Est