Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Revedere după 40 de ani

„Astăzi chiar de m-aș întoarce,/ A-nțelege ...

Revedere după 40 de ani

Invocându-l pe Poetul Nepereche, sâmbătă, 14 iunie 2014, absolvenții Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan" Oradea, promoția 1974, anii V A și V B fete și anul V C băieți, 95 de absolvenți învățători, s-au întâlnit, iar și iară, după 40 de ani de la absolvire.

Gazda a fost clădirea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea, în vremea aceea, clădirea liceului pedagogic în care ne-am pregătit pentru nobila profesie de dascăl.
Întâlnirea a fost emoționantă, în prima clipă citindu-se nedumerirea și bucuria (re)întâlnirii pe fețele tuturor. Apoi, lucrurile au început să se limpezească: „De ești tu  acela ..."; „Da, îmi aduc aminte"...Și banalele întrebări: „Ce faci?", Pe unde ești?", „Familia?" De fapt, fiecare căutam în noi cei 40 de ani care s-au scurs și nu neapărat colega, colegul, prietenul sau prietena...
Aceasta a fost una dintre generațiile de dascăli pe care „școala de învățători" - Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan" Oradea - le-a promovat ca dascăli cu adevărată vocație și cu o pregătire exemplară. Dascăli, care la vremea respectivă, ca la o comandă, s-au răsfirat prin cătunele, satele și orașele județului sau chiar ale țării, la școli de prestigiu sau în „hăul lumii", într-o sală de clasă cu pereți din pământ bătut și cu lut pe jos, învățând copiii satului. Atunci când învățătorul ajungea într-un sat, bucuria era imensă,  oamenii îl așteptau cu drag și respect pentru că știau că cel care a venit va răspândi „lumină", adică îi va învăța pe copiii lor carte. Dar nu se bucurau numai oamenii, se bucura însuși învățătorul cel tânăr, așa cum spune, atât de frumos, Imnul învățătorului", cântecul simbol al dascălului: „Un tânăr coboară în halta măruntă/ Și ochii-i sorb lacomi sătucul din deal/ Sătucu-l așteaptă și școala-l cheamă/ Și plaiu-l primește c-un cântec de caval".
Câtă bucurie putea să fie în sufletul oamenilor, când însăși natura se binecuvânta de venirea lui, iar plaiu-l primea c-un cântec de caval.
În deschiderea orei de dirigenție, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria distinșilor profesori și colegi care au trecut la cele veșnice. În depănarea amintirilor, am aflat că unii (cei mai mulți) au rămas fideli vocației, profesând ca învățători, institutori sau profesori (chiar profesori universitari), ajungând și în funcții de conducere (directori de școli și inspectori școlari), alții (foarte puțini) s-au reprofilat, devenind economiști, juriști sau ingineri etc.
„Din inimă, seamănă-n inimi lumina"
Dascălul a fost un simbol al școlii și al satului; el a rămas ca un exemplu (un model pentru cei mici, dar nu numai), pentru că munca lui nu se încheie odată cu terminarea cursurilor, în mintea și în sufletul lui rămân vii întrebări nepuse, probleme și situații neclare ale copiilor, care îl urmăresc și îl străfulgerează mereu, fiecare gest (greșit) al unui copil îl pune pe gânduri, pentru a găsi o explicație și o rezolvare. Dascălul și-a clădit un statut și un renume, păstrându-și crezul de educator, pentru că el „din inimă, seamănă-n inimi lumina".
Și pentru că clepsidra vieții se scurge atât de neiertător, s-a hotărât ca de-acum, întâlnirea să aibă loc în fiecare an.
Profesor Chiș Gheorghe,
directorul Școlii Gimnaziale „Înv. Gâlgău Iosif" din Păgaia

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:23:30 Ora standard a Europei de Est