Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revedere după 40 de ani

„Astăzi chiar de m-aș întoarce,/ A-nțelege ...

Revedere după 40 de ani

Invocându-l pe Poetul Nepereche, sâmbătă, 14 iunie 2014, absolvenții Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan" Oradea, promoția 1974, anii V A și V B fete și anul V C băieți, 95 de absolvenți învățători, s-au întâlnit, iar și iară, după 40 de ani de la absolvire.

Gazda a fost clădirea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea, în vremea aceea, clădirea liceului pedagogic în care ne-am pregătit pentru nobila profesie de dascăl.
Întâlnirea a fost emoționantă, în prima clipă citindu-se nedumerirea și bucuria (re)întâlnirii pe fețele tuturor. Apoi, lucrurile au început să se limpezească: „De ești tu  acela ..."; „Da, îmi aduc aminte"...Și banalele întrebări: „Ce faci?", Pe unde ești?", „Familia?" De fapt, fiecare căutam în noi cei 40 de ani care s-au scurs și nu neapărat colega, colegul, prietenul sau prietena...
Aceasta a fost una dintre generațiile de dascăli pe care „școala de învățători" - Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan" Oradea - le-a promovat ca dascăli cu adevărată vocație și cu o pregătire exemplară. Dascăli, care la vremea respectivă, ca la o comandă, s-au răsfirat prin cătunele, satele și orașele județului sau chiar ale țării, la școli de prestigiu sau în „hăul lumii", într-o sală de clasă cu pereți din pământ bătut și cu lut pe jos, învățând copiii satului. Atunci când învățătorul ajungea într-un sat, bucuria era imensă,  oamenii îl așteptau cu drag și respect pentru că știau că cel care a venit va răspândi „lumină", adică îi va învăța pe copiii lor carte. Dar nu se bucurau numai oamenii, se bucura însuși învățătorul cel tânăr, așa cum spune, atât de frumos, Imnul învățătorului", cântecul simbol al dascălului: „Un tânăr coboară în halta măruntă/ Și ochii-i sorb lacomi sătucul din deal/ Sătucu-l așteaptă și școala-l cheamă/ Și plaiu-l primește c-un cântec de caval".
Câtă bucurie putea să fie în sufletul oamenilor, când însăși natura se binecuvânta de venirea lui, iar plaiu-l primea c-un cântec de caval.
În deschiderea orei de dirigenție, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria distinșilor profesori și colegi care au trecut la cele veșnice. În depănarea amintirilor, am aflat că unii (cei mai mulți) au rămas fideli vocației, profesând ca învățători, institutori sau profesori (chiar profesori universitari), ajungând și în funcții de conducere (directori de școli și inspectori școlari), alții (foarte puțini) s-au reprofilat, devenind economiști, juriști sau ingineri etc.
„Din inimă, seamănă-n inimi lumina"
Dascălul a fost un simbol al școlii și al satului; el a rămas ca un exemplu (un model pentru cei mici, dar nu numai), pentru că munca lui nu se încheie odată cu terminarea cursurilor, în mintea și în sufletul lui rămân vii întrebări nepuse, probleme și situații neclare ale copiilor, care îl urmăresc și îl străfulgerează mereu, fiecare gest (greșit) al unui copil îl pune pe gânduri, pentru a găsi o explicație și o rezolvare. Dascălul și-a clădit un statut și un renume, păstrându-și crezul de educator, pentru că el „din inimă, seamănă-n inimi lumina".
Și pentru că clepsidra vieții se scurge atât de neiertător, s-a hotărât ca de-acum, întâlnirea să aibă loc în fiecare an.
Profesor Chiș Gheorghe,
directorul Școlii Gimnaziale „Înv. Gâlgău Iosif" din Păgaia

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:56 Ora de vară a Europei de Est