Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Judaica, la a doua ediþie

Joi, 10 iulie

Judaica, la a doua ediþie

Aflatã la a doua ediþie, Licitaþia „Judaica", dedicatã artei, culturii ºi tradiþiei evreieºti, propune o suitã de obiecte de colecție menitã sã spunã un fragment din povestea unei comunitãți și sã readucã în atenția publicului multiculturalitatea spațiului românesc.

De la cãrți de rugãciuni, obiecte emblematice pentru poporul iudaic cum ar fi mezuza sau yad-ul, fotografii și pânã la opere ale artiºtilor evrei, printre care îi menționãm pe: Nicolae Vermont, Reuven Rubin, Samuel Mützner, Marcel Iancu, Jules Perahim, Iosif Iser, Tia Peltz.
Vedeta licitației este „Grãdinarul din Beaucaire" (valoare estimativã: 5.000 - 10.000 euro) de Samuel Mützner, realizatã în 1910, un an mai târziu perioadei Giverny (1906-1909), în care artistul picteazã în intimitatea lui Claude Monet, a cãrei stilisticã și posibilã evocare personalã citeazã aceastã superbã picturã.
Printre operele plastice prezente în expoziție se mai remarcã în mod deosebit „Tãtãroaice" (valoare estimativã: 4.000 - 6.000 euro) de Iosif Iser, Frați" (valoare estimativã: 2.000 - 3.500 euro) de Cornel Bârsan, Vânãtoarea de animale fantastice" (valoare estimativã: 2.000 - 3.500 euro) de Jules Perahim, „Tahitiene" (valoare estimativã: 200 - 300 euro) de Marcel Iancu, „Familia de pescari" (valoare estimativã: 250 - 350 euro) de Reuven Rubin.
Din secțiunea dedicatã obiectelor-simbol care îmbracã acest traseu artistic puternic emoțional, se deosebesc suportul de mezuza, din argint, decorat cu simbolul literei „Shin" (preț de pornire: 80 euro), Yad-ul din argint, decorat cu cap de leu, 1860 (preț de pornire: 200 euro), Menora cu 8 brațe din argint, decoratã cu Tablele Legii, perioada interbelicã (preț de pornire: 2.400 euro), inelul de cãsãtorie din argint, de rit iudaic, 1873 (preț de pornire: 150 euro) sau Mapsutia din argint filigranat, în formã de locomotivã, decoratã cu steaua lui David, 1861 (preț de pornire: 150 euro).
De asemenea, bibliofilii vor putea adãuga la colecția de piese rare și „Monografia Istoricã a Templului Coral din București" de M.A. Halevy, 1935, cu 16 planșe (preț de pornire: 130 euro), Cartea de rugãciuni din 1928 (preț de pornire: 200 euro) sau  L'Histoire d'Esther, 1882, splendid gravatã, exemplar bibliofil, 12 gravuri (preț de pornire: 400 euro).
În paralel, expoziția prezintã și operele celor mai importanți artiști români contemporani prezenți în Licitația de Postbelicã și Contemporanã. Expoziția poate fi vizitatã pânã pe 9 iulie la Palatul Cesianu-Racovițã, iar joi, 10 iulie, la Athénée Palace Hilton București, unde vor avea loc Licitația de Postbelicã și Contemporanã și cea de Judaica, începând cu 19.30.
Theodora Moldovan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Judaica, la a doua ediþie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:05 Ora de vară a Europei de Est