Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Creativitate pentru o educație de calitate

Diseminare - Vizită de studiu în Lituania

„Creativitate pentru o educație de calitate

În anul școlar 2013 - 2014, în cadrul Programului Life Long Learning al Uniunii Europene, am avut posibilitatea de a participa la o vizită de studiu în Vilnius, capitala Lituaniei.

Proiectul a fost anunțat de Agenția Națională (ANPCDEFP - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) pentru anul școlar 2013- 2014,  dedicat cadrelor de conducere, îndrumare și control din domeniul învățământului. Astfel ne-am întâlnit 13 cadre didactice din toată Europa, inspectori, directori de unități de învățământ preuniversitar, formatori, directori de instituții pentru formarea adulților, mentori și conducători de practică pedagogică a studenților, din Anglia, Franța, Belgia, Spania, Italia, Turcia, Germania și România.
Gazdă ne-a fost Modern Didactic Center din Vilnius, o instituție particulară de formare a adulților. Vizita de studiu a fost intitulată „Creativitate pentru o educație de calitate".
Gazdele ne-au prezentat sistemul educațional al Lituaniei, după care fiecare participant a prezentat sistem educațional autohton, cu accent pe elementele din legislație și din sistem care vizează creativitatea. Au fost prezentate două proiecte europene, derulate de instituția gazdă, proiecte care au avut în vizor creșterea calității educației la lecțiile de limba și literatura lithuaniană, la clasele IV, VIII și XI, prin dezvoltarea creativității elevilor și a cadrelor didactice. Am avut întâlniri cu reprezentanții altor instituții care au în derulare proiecte bazate pe creativitate.
Am putea spune că în Lituania tema creativității este una centrală, deoarece țara are o Strategie pentru dezvoltarea creativității până în anul 2030. Această strategie are în centru un individ deschis, creativ și responsabil, inclus într-o societate inteligentă, o economie inteligentă și condus de un management inteligent, într-un mediu sigur și curat. Astfel poate avea loc o dezvoltare sustenabilă.
Toate activitățile la care am participat de-a lungul vizitei, au avut în centru creativitatea. Peste tot unde am umblat, în Vilnius și în împrejurimi, la școlile vizitate, au fost puse în centrul atenției produse ale creativității elevilor, adulților, a întregii societăți, modele care merită să fie văzute și prezentate ca bune practici.
Vizionarea unui video: Shift happens 2013, de Jose Esteves (merită de vizionat!) a avut cel mai mare efect asupra mea: am înțeles, că pregătim elevii noștri pentru locuri de muncă, care probabil încă nici nu există, utilizând tehnologii, care încă nici nu sunt inventate, pentru rezolvarea unor probleme pe care nici nu le cunoaștem încă!!!
Singura soluție pentru această problemă majoră și arzătoare este dezvoltarea creativității elevilor noștri. Se poate ajunge la acest lucru doar prin dezvoltarea creativității cadrelor didactice, ceea ce presupune formarea lor inițială și cea continuă în această direcție, respectiv formarea de formatori în domeniu.
Vad Márta,
directorul Liceului Teoretic „Petõfi Sándor" Săcueni, Județul Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:30 Ora de vară a Europei de Est