Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cerem de îndată demisia ministrului Mihnea Costoiu

Mihnea Costoiu, ministrul care a pus pe butuci educația din România

Cerem de îndată demisia ministrului Mihnea Costoiu

Studenții orădeni susțin demersul colegilor din toată țara, inițiat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

În urma adoptării OUG nr. 49 din 30 iunie 2014, considerăm că factorii decizionali din Guvernul României au măcelarit sistemul educațional românesc, atât cel universitar cât și cel preuniversitar. Astfel, nesimțirea, parvenitismul și furtul devin concepte cheie în sistemul universitar din țara noastră. Faptul că persoanele fizice au posibilitatea de a înființa o universitate întocmai precum un butic arată clar gradul de respect acordat acestor instituții ce ar trebui să constituie principalul motor al dezvoltării României.
Dezideratele politice serbede care practic decid direcția în care se îndreaptă principalele ramuri ale statului român riscă să distrugă și rămășițele sistemului educațional românesc. Interesele meschine vin să ofere, spre exemplu, o tot mai mare autonomie a instituțiilor private de învățământ superior precum și cale liberă pentru implicarea politicului în toate structurile universitare. De asemenea, campusurile universitare pot funcționa precum moșiile feudale, având în vedere că rectorii, dar și membri din structurile de conducere pot să rămână împietriți în scaune, nestingheriți de o lege care favorizează nepotismul și incompetența. Din această cauză cerem de îndată demisia ministrului Mihnea Costoiu, personaj macabru în istoria învățământului românesc și care este un adevărat dottore în devenire, încă din anul 2002. Probabil atunci când a introdus studiile de doctorat la forma cu frecvență redusă, s-a gândit la propriul său caz. Rușine, domnule ministru!
De asemenea, studenții orădeni se delimitează de declarațiile Rectorului Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Constantin Bungău, care a declarat că este în favoarea studiilor de doctorat cu frecvență redusă, motivând că „cei care profesează în domeniu riscă să nu aibă timpul necesar să facă un doctorat la frecvență, adică în trei ani" sau că „sunt teze foarte bune și la frecvență redusă", învederându-i declarațiile fostului ministru al educației, Mircea Miclea, profesor al Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca că „din nou se deschide poarta de a face teze de doctorat foarte proaste, pentru că majoritatea covârșitoare a tezelor proaste sunt făcute de cei de la forma de învățământ cu frecvență redusă, care nu au vocație".
Domnule rector Bungău,
Domnule ministru Costoiu!
Educația nu reprezintă un business! Educația reprezintă cea mai mare avuție a unei țări! Ea dă practic coordonatele în care se va dezvolta o societate în următoarele decade! Nu priviți studenții ca pe niște aparate de bancomat!
„Dacă în vara anului trecut făceam apel la responsabilitate pentru educație din partea factorilor decizionali, în toamnă am simțit nevoia să ieșim în stradă pentru a lupta în speranța obținerii celor șase procente din PIB ce ar trebui alocate către bugetul educației. Toate demersurile noastre au fost gândite pentru a aduce un progres sistemului actual. Din păcate, Guvernul României, adoptând ordonanțele de urgență din decembrie 2013 și iunie 2014, a trunchiat Legea Educației Naționale. Cele 97 de modificări aduse Legii Educației arată lipsa de interes și atitudine a celor responsabili cu bunul mers al sistemului de educație față de acțiunile și părerile organizațiilor studențești și a vocii celor din interiorul sistemului. Ca atare, ne exprimăm încă o dată indignarea față de atitudinea ministrului Educației, considerând, în ton cu punctul de vedere de acum al ANOSR, că demisia de onoare a acestuia este mai mult decât necesară" - Marius Ștefan DEACONU,
președintele Asociației „Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie
Semnatari:
organizațiile studențești membre ANOSR:
Asociația „Gheorghe Șincai" a studenților în Istorie, Asociația Studenților Farmaciști din Oradea, Asociația Studenților Stomatologi din Oradea
Studenții, membri în Senatul Universității din Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:02 Ora de vară a Europei de Est