Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pentru un stil de viață sănătos

Activități în cadrul proiectului „VIAÞA

Pentru un stil de viață sănătos

La Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuș, elevii au adoptat un stil de viață benefic pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă.

Activitățile în cadrul proiectului „VIAÞA" derulat în școala noastră, s-au desfășurat pe parcursul semestrului al II-lea al acestui an școlar, în baza Acordului de parteneriat semnat între reprezentații Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuș, proiect inițiat de Direcția de Sănătate Publică Bihor în cadrul Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate - Subprogramul de promovare   a unui stil de viață sănătos.
Au fost dornice să-și ajute elevii în a adopta un stil de viață sănătos nouă cadre didactice: prof. Bonchiș Marcela, Licuriceanu Claudia, Bodin Corina (care este și coordonatorul proiectului la nivelul școlii), prof. Bărcaș Laura, Ile Catița, Kovacs Catrina, Monea Manuela, Krammer Terezia și Halasz Monika. 179 de elevi din învățământul primar au beneficiat direct de activitățile diverse incluse în proiect.
Proiectul a urmărit formarea deprinderilor de alimentație sănătoasă a elevilor, concomitent cu implicarea activă a părinților pentru consolidarea comportamentelor sănătoase.
S-au organizat activități care au vizat diferite tipuri de comportamente sănătoase cum ar fi: servirea zilnică a micului dejun și creșterea consumului de fructe și legume.
La activitățile din cadrul comportamentului Servirea zilnică a micului dejun, s-au urmărit obiectivele: reducerea consumului de alimente nesănătoase în rândul școlarilor, promovarea unor comportamente alimentare sănătoase, adecvate sănătății fizice și psihice a elevilor și conștientizarea părinților despre efectele alimentației asupra randamentului școlar al elevilor.
În ceea ce privește comportamentul Creșterea consumului de fructe și legume, s-au urmărit obiectivele: cunoașterea și înțelegerea beneficiilor consumului de fructe și legume, a riscurilor lipsei consumului acestora și formarea unei atitudini pozitive față de acest comportament.
În cadrul activităților desfășurate, am primit sprijin și din partea părinților pentru a procura materialele necesare. După prima întâlnire informativă cu părinții, la care le-am prezentat argumentele pro privind consumul de legume și fructe și servirea zilnică a micului dejun, aceștia au conștientizat riscul la care își expun copiii atunci când le oferă alte produse în locul fructelor și legumelor, respectiv a unui mic dejun sănătos. Printr-un efort minim, am reușit să îi determinăm și să îi încurajăm pe copii să consume cât mai multe legume și fructe.
Ca și rezultat al activităților derulate în cadrul proiectului, elevii școlii noastre au învățat că sănătatea și echilibrul fiecăruia dintre noi se află în corelație directă cu hrana pe care o consumăm. Pe parcursul activităților, elevii au dat dovadă de seriozitate și interes față de un stil de viață sănătos, înțelegând importanța fructelor și legumelor, modul în care acestea sunt consumate și beneficiile pe care acestea le au în viața de zi cu zi. Activitățile preferate ale copiilor, în care au pus multă ambiție și pasiune, au fost activitățile practice. În cadrul acestora au reușit să prepare singuri, urmând indicațiile cadrelor didactice, salată de fructe, salată de legume și micul dejun. Cele mai multe activități s-au desfășurat pe grupe, urmărindu-se cultivarea creativității și a spiritului de echipă.
La sfârșitul activităților, elevii au fost apreciați și motivați în a consuma cât mai multe fructe și legume, în a adopta un stil de viață benefic pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă.
Considerăm ca binevenit  proiectul „Viața", cu atât mai  mult  cu cât el vine în sprijinul elevilor noștri, conștientizându-i de importanța consumului zilnic de  fructe și legume proaspete, care transformă organismul într-o  fortăreață împotriva diverselor boli.
Prof. Corina-Maria Bodin & Adina-Ionela Cioloș
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pentru un stil de viață sănătos.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:57 Ora de vară a Europei de Est