Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Povestea ștrumfilor PC

La finalul clasei pregătitoare C (adică PC)

Povestea ștrumfilor PC

Așa după cum e normal, la finalul unui an școlar, elevii prezintă în fața celor dragi o serbare ca cei prezenți să se bucure de ceea ce aceștia știu mai bine.

Și elevii clasei pregătitoare C de la Eco Școala Gimnazială „Avram Iancu", Oradea, s-au pregătit cu o  activitate extrașcolară de acest gen. Aceasta a cuprins patru părți: un colaj de dansuri (instructor Andrei Culda), o suită de poezioare hazlii, specifice clasei pregătitoare (cu litere și cifre), prezentarea poveștii ștrumfilor (cum și unde au apărut, cum arată, care sunt ștrumfii cei mai cunoscuți, unde locuiesc etc) și un colaj format din cele mai îndrăgite cântece învățate în acest an școlar. Serbarea s-a încheiat cu oferirea fiecărui elev a unei medalii de absolvire a clasei pregătitoare, un DVD cu poze de la lecții, activități de peste an și un caiet de jocuri pentru vacanță. În final, elevii împreună cu doamna învățătoare au lansat șapte baloane (șapte fiind vârsta pe care aproape toți o vor avea în următorul an școlar) făcând promisiuni de mai bine pentru clasa întâi.
Și-a fost odată ca niciodată...
că de n-ar fi fost nu v-aș povesti. Au fost odată niște copii, douăzeci și opt la număr, care au venit emoționați, chiar speriați și gălăgioși, ca niște pui de vrăbiuță, la palatul plin de copii, unde au întâlnit lumea copilăriei, dar și a învățăturii. Din prima zi de școală, copiilor li s-au spus ștrumfi de către doamna lor învățătoare, deoarece s-a vrut a fi în primul rând un tărâm de poveste, dar și un colectiv de elevi unit ca personajele din satul ștrumfesc. Și-au trecut zilele și strumfii noștri au crescut ca feții din poveste, fiecare cunoscând foarte bine regulile clasei și îndeplinind cerințele zi de zi. Cuminți și ascultători au învățat cum să se comporte la ore și în pauze, acasă și pe stradă, cum să-și păstreze lucrurile curate și în ordine, să se îmbrace și dezbrace singuri, cum să-și facă prieteni, să coloreze, să deseneze, să scrie și să citească, să socotească și câte altele nu au învățat...Un an de joc și carte a trecut exact ca-n povești, foarte foarte repede, nerealizând parcă scurgerea timpului. A fost dificil (trebuie să recunosc) până ne-am obișnuit unii cu alții și cu ceea ce-nseamnă școala. Încă de la-nceput marele ștrumf a fost mereu preocupat ca sala de clasă să fie una atractivă, primitoare, apropiată dorințelor vârstei copiilor, nelipsind imaginile colorate, lucrările lor expuse de fiecare dată, jocurile și jucăriile atât de îndrăgite, dar și dotările de care aveam nevoie pentru a desfășura în condiții cât mai bune procesul instructiv-educativ. Zilnic, am încercat să le aduc ceva nou, interesant, cât mai multe surprize și recompense ca să vină cu plăcere la școală. Pe parcursul întregului an „super doamna" (vorba copiilor din tabără) s-a bucurat de colaborarea cu părinții, de sprijinul lor, aceștia înțelegând importanța constructivă a primilor ani în dezvoltarea lor ca oameni.
Sperăm că este vizibilă evoluția tuturor copiilor (în plan cognitiv, comportamental și relațional) de la venirea lor la școală. Sunt cu toții pregătiți pentru clasa întâi. De ei depinde cum vor începe noul an școlar. Noi, în clasa pregătitoare, am pregătit terenul pentru a construi ceva de durată în următorii patru ani. Trebuie să recunosc că s-a muncit mult chiar dacă jocul a fost cel predominant. Dovadă este portofoliul fiecăruia, dar și ceea ce pot ei demonstra! Dragi părinți, țin să vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-ați acordat în desfășurarea activităților școlare și extrașcolare.
Ce-mi doresc acum e să avem cu toții parte de multă sănătate, ca să putem duce la bun sfârșit tot ce avem de făcut și în anul școlar viitor.
Vă felicit pe dumneavoastră, dragi părinți, dar și pe voi, ștrumfii mei, și vă spun sincer că aștept cu nerăbdare să ne revedem pe 15 septembrie ca să ne-mbarcăm pe vaporul clasei întâi.
Vacanță plăcută!
Prof. Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Povestea ștrumfilor PC.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:01 Ora de vară a Europei de Est