Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, nr. 7

Dl rector Ioan Dzițac ne propune

Revista de cultură „Curtea de la Argeș”, nr. 7

În editorial, redactorul-șef, distinsul academician Gheorghe Păun, revine la „Bolile lumii”, subiect abordat în numărul din februarie. Multe dintre ele, conchide domnia sa, își au originea în „prejudecăți colective, tabuuri și mituri moderne, crescute și intrate de la sine în „mentalul colectiv”.

În pag. 2, așa după cum ne-a(m) obișnuit, Domnul Eminescu combate bine: „La noi însă această stărostie de secături veninoase, de „onorabile" nimicuri, de idioți înfumurați, tronează, taie și spânzură ziua-n amiaza mare; ei compun juriurile de artă, ei sunt pașalele instituțiilor naționale". Horia Bădescu ne ancorează în filosofia timpului. „Scriam cândva că timpul în care „viețuiește" artistul e prezentul perpetuu, câștigat însă cu trecutul și viitorul fiecăruia. Consumate, arse cu obstinație în fiecare zi, devenite mâinele-azi, căci prezentul e trecutul care se întâmplă, iar viitorul doar prezentul care încă n-a avut loc". În serialul „Brâncoveanu 300", Gabriela Dumitrescu aduce documente brâncovenești. În „Știința, parte a culturii", Paul Radovici-Mărculescu se ocupă de matematicianul Gabriel Sudan. În „Altarul inimii", am avut plăcuta surpriză să-l descoperim (în pag. 11) pe PS Virgil Bercea, cu un articol despre teologul și scriitorul Cristian Bădiliță, despre contribuția sa în domeniul literaturii patristice, exegezei biblice și teologiei. La rubrica „Istoria de lângă noi", Valeriu Râpeanu ni-l redă pe Mircea Eliade, așa cum l-a cunoscut. La aceeași rubrică, Gheorghe Vlad scrie despre Constantin Mușat, eroul argeșean cu o singură mână. La „Seniori ai culturii", Marian Nencescu ni-l prezintă pe academicianul Alexandru Boc. „Sub crugul Eminescului" se poate con-viețui cu Eminescu, după cum scrie Theodor Codreanu în articolul „A con-viețui cu Eminescu" - „Con-viețuirea cu Eminescu" fiind titlul unei cărți semnate de Adrian Dinu Rachieru. La „Cărți și autori", Maria Vaida se „leagă" de Horia Bădescu. „Poetul Horia Bădescu atinge apogeul creației sale lirice, vrea să credem noi, cititorii, odată cu apariția celor trei volume antologice „Cărțile viețuirii", Ed. Eikon, Cluj-Napoca, 2013, în Colecția Echinox, secțiunea Poezie", scrie M.V. „Există cărți la modă, care trec cu steagul gloriei fluturând, tot mai departe, alături de alte volume, care apar și se pierd în neant, fără ca cineva să-și mai aducă aminte de ele. Din prima categorie face parte și cartea Norei Iuga „Sexagenara și tânărul", scrie Ion C. Ștefan. Dacă am ajuns „La pas prin satul global", e inevitabil să nu citim despre China (în serialul lui Ion Pătrașcu). În al său „Orizont SF", Mircea Opriță se oprește la Leonida Neamțu, sau jocul de-a anticipația.
În numărul de față, articolele sunt semnate de scriitori, profesori universitari, PS Virgil Bercea - episcop al Oradei, scriitori, profesori, diplomați din Cluj-Napoca, Pitești, Baia Mare, București, Oradea, Roșiorii de Vede și Huși.
Pentru lecturarea revistei accesați  www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:34:45 Ora standard a Europei de Est