Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Acțiunea „Fii voluntar! Implică-te!

Miercuri, la CCM

Acțiunea „Fii voluntar! Implică-te!

Miercuri, 25 iunie 2014, PSD Bihor, prin Organizația de Femei Social-Democrate Oradea, a organizat la Casa de Cultură a Municipiului Oradea acțiunea „Fii voluntar! Implică-te!"

Datorită faptului că, activitatea de voluntariat în România, comparativ cu cea din statele membre ale Uniunii Europene (conform statisticilor europene) se situează sub media europeană de implicare în activități de voluntariat.
Pe acest considerent, membrele din organizația de femei social-democrate au decis să invite la masa dezbaterii reglementărilor legislative privind voluntariatul, reprezentanți ai instituțiilor publice, ONG-uri și studenți, direct interesați în activitatea de voluntariat.
Cu această ocazie domnul Bekesi Csaba, directorul AJOFM Bihor a prezentat legea privind reglementarea activității de voluntariat în România. Trebuie să facem precizarea că, implementarea acestui demers legislativ face parte din strategia Agenda Publică pentru voluntariat în România 2012-2020, elaborată în anul 2011, Anul european al voluntariatului de către 37 de experți români în cadrul a 4 grupuri de lucru tematice, cu sprijinul Centrului European de Voluntariat.
Prezenta lege reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată și bazată pe decizia liber consimțită a acestora, la activități de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ.
Cele mai importante modificări vizează următoarele:
*definirea termenului de coodonator de voluntari și a atribuțiilor sale;
*recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională
*posibilitatea alocării unei cote din bugetul local sau național pentru sprijinirea activităților de voluntariat în folosul comunității
*obligativitatea încheierii unui contract de voluntariat în formă scrisă între voluntar și organizația gazdă
*eliberarea unui certificat de competențe dobândite prin voluntariat.
Au onorat cu prezența din cadrul instituțiilor publice: AJOFM Bihor domnul director Bekesi Csaba, ITM (Cristina Blikling), ASCO doamna director adjunct Ioana Florea, AJPIS, domnul director Felix Cozma, CJPensii doamna director adj Carmen Polman, doamna manager general al serviciului de Ambulanță Bihor, doamna Petrișor Daniela, domnul director de îngrijiri medicale de la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu" Călin Barabaș. Din partea ONG-urilor am salutat prezența reprezentaților următoarelor ONG-uri: Salvamont Bihor, Filantropia, AFOREO, Habitat pentru Umanitate, Uniunea Femeilor, Life Tineret, Activejob, Alsterdorf, Caritas Catolica, Ruhama, Elim, Asociația pentru Educație și Siguranță Rutieră.
În numele organizație de femei social-democrate le mulțumim reprezentanților instituțiilor publice și ONG-urilor pentru implicare și pentru ideile transmise în cadrul evenimentului. Pe tinerii studenți prezenți la acțiune îi felicităm pentru dorința de a activa ca și voluntar în diverse domenii.
Din partea PSD au fost prezenți președinta OFSD Bihor, prof. univ. dr. Lia Pop, președintele TSD Bihor Emilian Pavel, președinta OFSD Beiuș Stela Babău, Valentina Butișcă, consilier județean PSD, președintele PSD Oradea Ovidiu Mureșan și coordonatoarea acțiunii, președinta OFSD Oradea,  Claudia Timofte.  (T.C.)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:42:52 Ora standard a Europei de Est