Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

110 ani pe câmpul Evangheliei, în lacrimi și împliniri

Homorog

110 ani pe câmpul Evangheliei, în lacrimi și împliniri

Bucurie fără margini în cerurile lui Dumnezeu, pe pământul satului bihorean Homorog și în familia Ioan Cicortaș din Biserica Domnului Isus Hristos: Duminică, 22 iunie 2014, cu prilejul sărbătoririi a 110 ani de lucrare creștină în Biserica Baptistă Homorog (Bihor), în fața puterii nevăzute a lui Dumnezeu și a celor aproximativ 100 de creștini adunați în închinare, slujire și cântare, Daniel Cicortaș a fost ordinat prezbiter al Bisericii locale, păstorită de Mihai Cociubei.

Cuvântul lui Dumnezeu din Sfânta Scriptură (Biblia) ne descoperă în Faptele Apostolilor 14:23 cum slujitorii Bisericii primare „Au rânduit prezbiteri în fiecare biserică și, după ce s-au rugat și au postit, i-au încredințat în mâna Domnului în care crezuseră", după care același Cuvânt Sfânt ne poruncește în 1Timotei 5:17: „Prezbiterii care cârmuiesc bine să fie învredniciți de îndoită cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu propovăduirea și cu învățătura pe care o dau altora".
În pragul vârstei biblice de 34 de ani, tânărul inginer topograf  Daniel Cicortaș a fost încredințat în mâna Domnului de familie, de Biserica locală din Homorog care „s-au rugat și au postit" pentru biruința alegerii făcute de Dumnezeu în dreptul sufletului său, și „a fost încredințat în mâna Domnului Isus Hristos" de cei șapte pastori prezenți la Serviciul divin de ordinare: Ioan Marișcaș (decanul de vârstă al pastorilor din zona Salonta), Florin Negruț (Comunitatea bisericilor baptiste din Oradea și Satu Mare), Nelu Sârb (Holod), Florin Cociubei (Salonta, Mădăras), Cristi Vidican (Hidișelu de Sus), Flaviu Tocai (Ghiorac), Mihai Cociubei (Homorog, Ianoșda, Mărțihaz, Avram Iancu).
Cu acest prilej, fratele Daniel Cicortaș a prezentat istoricul lucrării baptiste din Homorog, mulțumind lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă și călăuzirea în biruință a bisericii locale care, de mai bine de 110 ani, s-a dovedit un binecuvântat Cerc misionar creștin pentru localitățile din sud-vestul județului Bihor, spre care au plecat numeroși evangheliști, pastori, diaconi, prezbiteri, dirijori de fanfară și de cor - lucrători destoinici în câmpul Evangheliei.
Într-un moment deosebit al serviciului divin, mama prezbiterului Daniel Cicortaș, sora Paraschiva (Piri) a recitat, în lacrimi calde, de bucurie, spre lauda și slava lui Dumnezeu, o poezie de îmbărbătare pentru fiul său binecuvântat de Domnul ca slujitor „ales ce se ostenește cu propovăduirea și cu învățătura" creștină. Cuvântul Sfintei Scripturi, ca îndemn la slujire și chemare la mântuirea oferită de Dumnezeu tuturor oamenilor prin jertfa biruitoare a Fiului Său Isus Hristos a fost predicat de fratele pastor Florin Negruț, vicepreședinte al Comunității bisericilor baptiste din Oradea și Satu Mare.
Sorin Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:44:46 Ora de vară a Europei de Est