Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cuvânt și artă pentru tinerii elevi prin intermediul IT

Întalnire in cadrul proiectului

„Cuvânt și artă pentru tinerii elevi prin intermediul IT

În urmă cu două săptămâni, o delegație a școlii Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztõ Speciális, instituția parteneră a proiectului, din Ungaria, Budapesta, formată din 10 elevi și 9 cadre didactice au pornit în aventura celei de-a doua mobilități programată în cadrul proiectului Comenius ,,Ways via IT".

 Proiectul „Ways via IT" „Word and Art for Young Students via IT" („Cuvânt și artă pentru tinerii elevi prin intermediul IT")  este un proiect de parteneriat bilateral Comenius coordonat de C.Ș.E.I. „Orizont" Oradea, prin director adjunct, prof. Adriana Ficuț,  alături de Bárczi Gusztáv Óvoda,  Általános Iskola, Készségfejlesztõ Speciális, instituția parteneră din Ungaria, Budapesta.
Prin activitățile desfășurate, proiectul și-a propus dezvoltarea competențelor  de comunicare în diferite limbi străine (română, maghiară), socializarea copiilor cu CES în vederea integrării lor optime în societate și analiza aspectelor specifice procesului de predare a disciplinelor artă și informatică în România și Ungaria. Având o durată de doi ani aceste proiecte presupun realizarea de schimburi reciproce de grupuri de minim 10 elevi pentru minim 10 zile între instituțiile partenere. Astfel elevii noștri au participat în aprilie 2013 la prima mobilitate a proiectului, iar în acest an, în perioada 26 mai - 4 iunie  elevii din Budapesta ne-au vizitat instituția.
Mobilitatea în Ungaria a fost un real succes, constituind un motiv special de bucurie pentru elevii noștri care poate nu vor mai avea o astfel de ocazie prea curând sau poate niciodată. La fel mobilitatea în România a copiilor și dascălilor din Ungaria a fost o reușită prin participarea la o multitudine de activități prevăzute în programul mobilității, dar și a unor vizite, excursii, plimbări și drumeții prin Oradea și împrejurimi.
Dintre activitățile realizate în școala care s-au desfășurat în cadrul cluburilor de arte, de limba și IT am să amintesc: pictura pe sticlă, dactilopictura, realizare de jocuri de societate din cartoane, confecționare de podoabe, pomișori din mărgele, brățări, realizare de animale din baloane, descărcare de fotografii, prelucrarea și trimiterea lor pe mail, expoziții cu desenele și lucrările realizate. De asemeni, copiii au învățat jocuri tradiționale românești și maghiare - Mi-am pierdut o batistuță, Podul de piatră, Alunelul, alunelul - au vizitat Cetatea Oradea, Dealul Ciuperca, Grădina Zoologică, Expoziția interactivă de la Posticum, Centrul orașului - Primăria, Pasajul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Teatrul de Stat, Șirul Canonicilor, Basilica romano-catolică. De asemeni, am fost împreună într-o excursie la Salina Turda și Castelul Ciucea și am organizat o activitate în aer liber de gătit mâncare tradițională românească și ungurească - mititei și bograci - la Pensiunea Bliss din Băile 1 Mai.
În calitate de coordonator al proiectului doresc să mulțumesc pe această cale colegilor mei, care mi-au fost alături în această aventură și care și-au asumat o dublă responsabilitate, realizarea unor activități apreciate de partenerii maghiari ca fiind deosebite precum și însoțirea acestor copii "speciali" peste tot în mobilitate. Doresc să mulțumesc întregului personal al unității - bucătărese, personal de întreținere, magazioner, administrator, asistent social, contabil, secretare - care cu toții au contribuit la reușita mobilității din România.
Prof. Adriana Ficuț, director adjunct,
coordonator proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:48 Ora de vară a Europei de Est