Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 16 iunie

Pentru o totală transparență

Ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 16 iunie

Comisia de Relații Internaționale și Interne vă informează despre subiectele discutate în ședința Senatului Universității din Oradea de luni, 16 iunie 2014.

O agendă diversă în dezbaterea Senatului universitar
Reunit în ședință ordinară, Senatul Universității din Oradea a dezbătut luni (16 iunie 2014) o problematică diversă, de la actualizarea Metodologiei privind admiterea și școlarizarea cetățenilor străini, a Procedurii de modificare a locului de muncă al cadrelor didactice în universitate, la aprobarea unor planuri de învățământ, a organigramelor unor structuri, a unor propuneri privind drepturi de personal (salarii diferențiate, promovarea personalului didactic auxiliar și nedidactic, prelungirea perioadei de exercitare a funcțiilor de conducere cu caracter temporar). Agenda ședinței a inclus, totodată, analiza fundamentării taxelor, aprobarea unor protocoale pentru susținerea examenelor de finalizare a studiilor, actualizarea procedurii privind elaborarea planurilor de învățământ etc. În grupajul alăturat, vă prezentăm câteva dintre informațiile de interes mai larg.
Un membru al Academiei Regale din Londra, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
În cadrul unei ceremonii solemne, luni, Senatul Universității din Oradea a decernat profesorului Kenneth Thomas Victor Grattan, membru al Academiei Regale din Londra, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Între argumentele care motivează acest demers, menționăm faptul că profesorul Kenneth Grattan este o personalitate marcantă a fizicii contemporane, cu realizări de excepție în studiul laserilor și a senzorilor optici, fiind socotit un adevărat deschizător de drum în organizarea cercetării fundamentale în acest domeniu tehnologic de vârf.
Un nou program de studii
Senatul Universității din Oradea a aprobat înființarea unui program nou de studii de licență - Comunicare și Relații publice - în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Documentația întocmită în acest sens va urma cursul evaluării externe în vederea obținerii autorizării provizorii de funcționare.
Programe postuniversitare
Luni, Senatul Universității din Oradea a aprobat organizarea și funcționarea a două programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă: Educație tehnologică, respectiv, Psihopedagogie specială, ambele gestionate de către Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic.
Acte de studii, eliberate în regim de urgență
În schimbul unei taxe de 200 de lei, absolvenții Universității din Oradea pot obține actele de studii (diplomă, supliment la diplomă) în cel mult șapte zile lucrătoare de la data solicitării. Regulamentul privind regimul actelor de studii în sistemul de învățământ superior precizează faptul că termenul de eliberare a actelor de studii completate „poate fi cel mult de 12 luni de la finalizarea studiilor, respectiv de două luni de la confirmarea titlului științific de doctor".
Încă o examinare. A treia!
Membrii Senatului universitar au aprobat o solicitare a studenților din anii terminali de a putea susține, în sesiunea de restanțe din vară sau toamnă, după caz, o a treia prezentare la examenele nepromovate. Studenții aflați în asemenea situație vor achita o taxă de reexaminare. „Este o șansă în plus oferită studenților de a-și putea finaliza studiile", aprecia Răzvan Tau, președintele studenților în Senatul Universității din Oradea
Tichete de masă pentru mai multe persoane
 La mijlocul lunii aprilie a.c., Senatul Universității din Oradea a decis acordarea, începând cu 1 iunie 2014, a unor tichete de masă pentru personalul cu venituri de până la 700 de lei net/lună, câștig calculat la nivelul anului 2013. De această măsură beneficiază 118 persoane, efortul financiar al instituției fiind de aproximativ 23.000 de lei/lună. În temeiul unei solicitări a Sindicatului „Corpul profesoral universitar", a altor evaluări și propuneri venite din partea conducerii Senatului, luni a fost aprobată o corecție a acestui plafon. Astfel, de la 1 iulie a.c. tichetele de masă vor fi acordate celor cu venituri de până la 800 de lei net/lună, plafon calculat în baza veniturilor realizate în 2013 și confirmate prin fișele fiscale. Corecția este determinată de faptul că salariul minim pe economie în iulie 2013 a fost de 800 de lei, ajungând în ianuarie 2014 la 850 de lei.
Prof. univ. dr. Lia Pop,
președintele CRII

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:13 Ora de vară a Europei de Est