Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Adopția - șansa unor vieți împlinite

Declarație politică

Adopția - șansa unor vieți împlinite

Mă bucură faptul că începând cu acest an (2014), România are dedicată o zi specială, ziua de 2 iunie, pentru a celebra familiile adoptive și pentru a promova beneficiile pe care adopția le poate aduce celor peste 60.000 de copii instituționalizați.

Pentru ca adopția să devină o măsură de protecție reală pentru acești copii lipsiți de dragostea și sprijinul unei familii reale, trebuie să intensificăm demersurile noastre de a simplifica și eficientiza procesul de adopție, deoarece, datorită procedurilor stufoase, doar 3.000 dintre acești copii au, în acest moment, șansa de a-și găsi familia care să le ofere ceea ce au ei nevoie: dragoste și stabilitate.
În acest an, am depus o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, prin care am urmărit să îmbunătățesc și să simplific anumite etape din îndelungul proces al adopției, cum ar fi:
- restrângerea numărului de persoane ce trebuie identificate pentru a își exprima opțiunea în scris că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului până la rude de gradul al treilea, nu al patrulea cât este prevăzut în prezent
- facilitarea acomodării și integrării copilului în noua familie prin acordarea unuia dintre părinții adoptivi a unui concediu de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului, începând de la data încuviințării adopției, precum și de o indemnizație lunară
- oferirea posibilității tuturor copiilor declarați adoptabili de a fi adoptați de către cetățeni români cu reședința obișnuită în străinătate, în cadrul adopției internaționale, nu doar a celor care nu și-au găsit părinți adoptivi în România în termen de doi ani
- creșterea termenului de valabilitate a atestatului de familie sau persoană aptă să adopte la doi ani, față de un an cât este în prezent
-  reducerea unor termene de realizare a procedurilor din cadrul procesului de adopție etc.
Stimați colegi,
Având în vedere semnificația zilei de ieri (luni - n.n.), Ziua Națională pentru Adopție, vă cer să actionați cu responsabilitate în analizarea și acordarea votului modificării legislative propuse, pentru a oferi șansa tuturor copiilor care sunt lipsiți de ocrotirea și dragostea unei familii naturale să beneficieze cât mai curând de una adoptivă.
Florica CHERECHEȘ,
deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:32 Ora de vară a Europei de Est